Η Τζίνα Μίλερ είναι βρετανίδα επιχειρηματίας που γεννήθηκε στη Βρετανική Γουιάνα και κατέφυγε στα δικαστήρια αμφισβητώντας τη δυνατότητα της βρετανικής κυβέρνησης να αρχίσει τη διαδικασία για το Brexit χωρίς την έγκριση του Κοινοβουλίου της χώρας. Η 51χρονη γυναίκα, που ονομάστηκε «μπλοκέρ του Brexit» από κάποιες εφημερίδες, δέχθηκε ακόμα και απειλές κατά της ζωής της για την κίνησή της αυτή.

Τον Νοέμβριο το ανώτερο δικαστήριο της χώρας τη δικαίωσε και χθες το ανώτατο δικαστήριο της Βρετανίας ακολούθησε τον ίδιο δρόμο. «Δεν είμαι εγώ που κέρδισα», λέει η Μίλερ στην «Γκάρντιαν». «Νικητές είναι το Σύνταγμα, οι νόμοι και ο τρόπος ζωής μας».

Το Συντηρητικό Κόμμα, παρατηρεί η επιχειρηματίας που μεγάλωσε στη Βρετανία, πάντα θεωρούσε ότι εκείνο προασπίζεται τον νόμο και την τάξη, άρα είναι ειρωνικό που η δική τους ηγέτιδα αποφάσισε να εφεσιβάλει την πρώτη απόφαση. «Ομως ακόμα και πρωτοετής φοιτητής της Νομικής ξέρει πως βασική αρχή είναι η κυριαρχία του Κοινοβουλίου».

Η επιτυχημένη επιχειρηματίας περιγράφει πως, σε όλη τη διάρκεια αυτής της νομικής περιπέτειας, έμεινε πιστή στα γεγονότα. Οτι αποδέχθηκε την απόφαση των Βρετανών στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου. Εκείνο που δεν ήταν ξεκάθαρο, εξηγεί, ήταν τι θα κάνουμε με το άρθρο 50, που αποτελεί τον μοναδικό μηχανισμό αποχώρησης μιας χώρας – μέλους από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το πρόβλημα με το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, εξηγεί η Μίλερ, είναι ότι αφορά μόνο διαδικαστικά θέματα. Η πρώτη παράγραφος του άρθρου 50 αναφέρει: «Οποιοδήποτε κράτος – μέλος μπορεί να αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ενωση βάσει των συνταγματικών του απαιτήσεων».

Υπό πίεση, η κυβέρνηση της Τερίζα Μέι έκανε γνωστό ότι σκόπευε να παρακάμψει το Κοινοβούλιο και να επικαλεσθεί το άρθρο 50, βάσει ενός παλιού νόμου, υποστηρίζει η Μίλερ. Και δικαιολογεί την προσφυγή της στο δικαστήριο, βάσει της πρόθεσης της Μέι να αγνοήσει εντελώς τον ανώτατο δημοκρατικό θεσμό της χώρας.

Οι οπαδοί του Bremain θεωρούν την Τζίνα Μίλερ ηρωίδα, οι υποστηρικτές του Brexit προδότρια. Είναι διαχειρίστρια επενδυτικών κεφαλαίων και ξεχώρισε στον ανδροκρατούμενο κόσμο των επενδύσεων λόγω της εμμονής της με τη διαφάνεια. Είναι μητέρα τριών παιδιών και από το 2009, μέσω της οργάνωσης που ίδρυσε από κοινού με τον τρίτο σύζυγό της, υποστηρίζει ενεργά διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις.

«Το Brexit αποτελεί την πιο διχαστική υπόθεση μιας ολόκληρης γενιάς» λέει. Τουλάχιστον, η έξοδος από την ΕΕ, υποστηρίζει, πρέπει να αποφασισθεί από τους αιρετούς εκπροσώπους του λαού. Ο συνήγορός της στο δικαστήριο υποστήριξε ότι από τη στιγμή που θα γίνει η επίκληση του άρθρου 50, οι νομικές επιπτώσεις από την έξοδο της χώρας από την ΕΕ θα επηρεάσει αναπόφευκτα τα δικαιώματα των πολιτών –θα τα περιορίσει ή θα τα απαλείψει. Ιδιαίτερα, θα καταργηθούν οι τέσσερις ελευθερίες για την ελεύθερη κίνηση αγαθών, ανθρώπων, υπηρεσιών και κεφαλαίων με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκή Ενωσης.

Η Μίλερ διευκρινίζει πως δεν θεωρεί ότι η Μέι σκόπευε να επιδείξει δεσποτική συμπεριφορά, καθώς αναγνωρίζει πως «οι Βρετανοί της ανέθεσαν ένα πολύ δύσκολο καθήκον, το οποίο προσπαθεί να υλοποιήσει το συντομότερο δυνατόν». Ομως η δαιμόνια επιχειρηματίας δεν παραλείπει να πετάξει τη σπόντα της. «Το ερώτημα που παραμένει είναι το εξής: εάν αυτή η συμφωνία δεν είναι καλή για τη Βρετανία και την καταψηφίσει το Κοινοβούλιο, θα παραμείνουμε στην ΕΕ; Μόνο ο χρόνος θα δείξει».