Και το Κυπριακό θα διαλαμβάνεται με βεβαιότητα στο «μενού» της αυριανής (πρώτης και καθ’ όλα σημαντικής) συναντήσεως του νέου αμερικανού προέδρου με τη βρετανίδα πρωθυπουργό. Με «κύριο πιάτο» βέβαια τις κρίσιμες περιφερειακές εξελίξεις και βασικό ενδιαφέρον: τη διασφάλιση στρατηγικού ελέγχου των ενεργειακών κοιτασμάτων που ανακύπτουν στην ανατολικομεσογειακή λεκάνη. Της οποίας επίκεντρο είναι το τρίγωνο Κύπρου – Ισραήλ – Αιγύπτου και ζητούμενο η νομή και κυρίως η διαδρομή που αυτά θ’ ακολουθήσουν. Και σ’ αυτό ακριβώς υπεισέρχεται το Κυπριακό. Ενδεικτικά, ως προς αυτά που δρομολογούνται:
1. Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λευκωσία Κάθλιν Ντόχερτι διαβεβαίωσε ρητά ότι: και το ενδιαφέρον και η πολιτική της Ουάσιγκτον στο πρόβλημα «παραμένουν αναλλοίωτα και για τη νέα αμερικανική διοίκηση, της οποίας οι εντολές είναι σαφείς ως προς την ανάγκη ταχείας λύσεως».
2. Η βρετανίδα πρωθυπουργός, διά του εκπροσώπου τής Ντάουνινγκ Στριτ, διεβίβασε μηνύματα «για τη ζωτική σημασία της Τουρκίας ως εταίρου του Ηνωμένου Βασιλείου και του ΝΑΤΟ ευρύτερα». Και γύρω από αυτά θα περιστραφεί ακριβώς η μεθαυριανή συνάντηση της Τερίζα Μέι με τον Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο θα θέσουν επί τάπητος και το Κυπριακό, που θεωρείται ως ανάσχεση αυτών των συμφερόντων.
Από πλευράς Λευκωσίας –όπως αρμόδιοι κυβερνητικοί κύκλοι μάς ανέφεραν –εκτιμάται ως «αυτοδήλως προσδιοριστική» η κίνηση της Τερίζα Μέι, τόσο όσον αφορά τις συνομιλίες της στην Ουάσιγκτον όσο και σχετικά με τις επαφές της στην Αγκυρα «μέσα σ’ ένα εικοσιτετράωρο». Και μόνο η παράμετρος αυτή αποτελεί δείκτη μιας νέας υπό εκδήλωση βρετανικής πρωτοβουλίας. Που ασφαλώς δεν αφορά μόνο την Κύπρο, αλλά εκ των πραγμάτων επιδρά και στο Κυπριακό άμεσα, λόγω και της στασιμότητος στην οποία βρίσκονται οι διαδικασίες. Και το τι τελικά μπορεί να προκύψει θα διαφανεί τις αμέσως επόμενες μέρες.
Οι πληροφορίες που υπάρχουν εν πάση περιπτώσει ως προς τις συνομιλίες Μέι – Ερντογάν είναι ότι: βασικά θα περιστραφούν γύρω από μεσολαβητικό πλαίσιο του Λονδίνου σχετικά με τις εγγυήσεις. Και το οποίο θα ικανοποιεί σε μεγάλο βαθμό τις τουρκικές αιτιάσεις, οι οποίες εμφανίζονται ως «ανησυχίες» των Τουρκοκυπρίων αλλά και της ίδιας της Αγκυρας. Η οποία καλλιεργεί επ’ εσχάτων έντονα και θέμα δικής της ασφάλειας, ως συνέπεια όσων εξελίσσονται στην ευρύτερη περιοχή. Θεωρώντας την Κύπρο «ζωτικό γεωστρατηγικό παράγοντα διασφαλίσεως του μαλακού της υπογαστρίου»! Αυτό ακριβώς περιάγουν στα παρασκήνια του ΝΑΤΟ οι εντεταλμένοι τούρκοι διπλωμάτες και αποσπασμένοι στρατιωτικοί.
Από την άλλη: και το Λονδίνο και η Ουάσιγκτον δεν θέλουν ανάμειξη του ρωσικού παράγοντα και στο Κυπριακό, μετά μάλιστα τα όσα συμβαίνουν στο συριακό σφαγείο. Θεωρώντας ότι με την εμπλοκή της, η Μόσχα θέλει να δημιουργήσει ευρύτερα προγεφυρώματα στην περιοχή, λόγω και των κοιτασμάτων που τη μεταβάλλουν σε «νέο ενεργειακό Ελντοράντο». Και γι’ αυτό οι Αγγλοι ειδικότερα επείγονται για ρυθμίσεις, δεδομένων και των δικών τους ζωτικών Βάσεων στη μεγαλόνησο. Το καθεστώς των οποίων δεν θέλει να διαφοροποιηθεί με οποιονδήποτε τρόπο και κυρίως ν’ απομειωθούν τα «κυριαρχικά δικαιώματα» που προνοούνται σε σχετικές Συνθήκες του 1960.
ΑΠΟΒΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΤΤΙΛΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΥΝΕΙΑ. Στο μεταξύ –και όχι προφανώς άσχετα με τις εξελίξεις που προεικάζονται –το τελευταίο εικοσιτετράωρο κατέπλευσαν κι ελλιμενίζονται στον μικρό ναύσταθμο που οι κατοχικές δυνάμεις δημιούργησαν στην Κερύνεια δύο αποβατικά σκάφη του τουρκικού στόλου, ενώ ακταιωρός εμφανίσθηκε έξω από τον θύλακο Κοκκίνων. Ουδείς γνωρίζει τον σκοπό των ναυτικών αυτών κινήσεων της Αγκυρας. Εικάζεται όμως ότι ενδεχομένως αποτελούν μέρος προετοιμασιών για διεξαγωγή ασκήσεων στα χωρικά ύδατα της Κύπρου. Να σημειωθεί εν προκειμένω ότι: μεγάλο μέρος του FIR Λευκωσίας είναι δεσμευμένο από δεκαημέρου (μέχρι σήμερα το βράδυ) για τη διεξαγωγή ασκήσεως έρευνας και διάσωσης της Τουρκίας με το ψευδοκράτος. Προς το οποίο παρεμπιπτόντως παρεχωρήθησαν ως δωρεά του Τουρκικού Ναυτικού δύο σύγχρονα και πλήρως εξοπλισμένα σκάφη επιτηρήσεως των ακτών. Ταυτόχρονα: ο λεγόμενος πρεσβευτής της Τουρκίας στα κατεχόμενα Ντεριά Καμπάι διακήρυξε ότι «με τίποτα δεν υπάρχει περίπτωση για την Αγκυρα να εγκαταλείψει τις εγγειοδοτικές υποχρεώσεις της έναντι των Τουρκοκυπρίων και το δικαίωμα παρουσίας της γι’ αυτόν τον σκοπό στην Κύπρο». Ειρωνεύθηκε δε τον έλληνα Πρωθυπουργό για την αναφορά σε εισβολή και κατοχή. Διότι «δεν ήταν καν γεννημένος για να γνωρίζει ακριβώς τι συνέβη», όπως πρόσθεσε.
Συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί
Σήμερα συναντώνται στη Λευκωσία ο κύπριος πρόεδρος με τον κατοχικό ηγέτη των Τουρκοκυπρίων. Και για συντονισμό εφεξής των θέσεων με την Αθήνα ο Νίκος Αναστασιάδης είχε μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον έλληνα Πρωθυπουργό. Με τον οποίο, πέραν των άλλων, αντάλλαξε απόψεις και διατύπωσε εκτιμήσεις για τη μετάβαση της Τερίζα Μέι στην Αγκυρα. Γύρω από την οποία ο Αλέξης Τσίπρας ενημερώθηκε χθες από αρμόδιες διπλωματικές εκθέσεις. Οσον αφορά τον Ακιντζί, ύστερα και από την κατσάδα από τον Ερντογάν, έσπευσε να προαποκλείσει λύση του Κυπριακού εάν αποκλεισθούν οι εγγυήσεις και η παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο. Επικρίνοντας την Ευρωπαϊκή Ενωση και υπογραμμίζοντας ότι δεν διαθέτει μηχανισμούς και θεσμικά πλαίσια που να παρέχουν επαρκή εχέγγυα για τους Τουρκοκυπρίους. Η σκλήρυνση των τουρκικών θέσεων είναι προφανής και σχετίζεται, όπως εκτιμάται, με τις νέες πρωτοβουλίες που θα εκδηλωθούν για προαγωγή συμβιβασμού στο πρόβλημα.