Με βροχή προεδρικών διαταγμάτων ο Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί να ανατρέψει το υπάρχον πολιτικό σκηνικό. Χθες υπέγραψε σειρά αποφάσεων για να ξεκινήσει η κατασκευή του περίφημου τείχους κατά μήκος των συνόρων των ΗΠΑ με το Μεξικό και να ενισχυθεί ο αριθμός των πρακτόρων που κάνουν περιπολίες για να εμποδίσουν την παράνομη μετανάστευση.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ μετέβη στο κτίριο του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας –στις αρμοδιότητες του οποίου ανήκει η μετανάστευση και η ασφάλεια των συνόρων –και υπέγραψε τα απαραίτητα έγγραφα για να δώσει έμφαση στην κίνησή του. Τις επόμενες ημέρες, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος αναμένεται να πάρει και άλλα μέτρα για τον περιορισμό της νόμιμης μετανάστευσης, όπως η υπογραφή προεδρικών διαταγμάτων που θα περιορίζει τους πρόσφυγες και θα μπλοκάρει την έκδοση βίζας σε πολίτες χωρών της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής με μουσουλμανικές πλειοψηφίες, μεταξύ των οποίων η Συρία, το Σουδάν, η Σομαλία, το Ιράκ, το Ιράν, η Λιβύη και η Υεμένη, στην υπηρεσία ασφαλείας των οποίων δεν έχουν εμπιστοσύνη οι αμερικανικές Αρχές.

Ο Τραμπ συνεχίζει να χρησιμοποιεί το twitter για τις ανακοινώσεις του και έτσι με αλλεπάλληλα tweet τις τελευταίες δύο ημέρες επανέλαβε ότι θα υλοποιήσει την υπόσχεσή του για την κατασκευή τείχους κατά μήκος των 3.200 χλμ. των συνόρων ΗΠΑ – Μεξικού. Το τείχος υπήρξε από τις βασικές προεκλογικές του δεσμεύσεις και συχνά στις ομιλίες του οι οπαδοί του φωνάζουν το σύνθημα «Φτιάξε το τείχος». Ο 70χρονος μεγιστάνας έχει επανειλημμένα δηλώσει πως θα εξαναγκάσει την κυβέρνηση του Μεξικού να πληρώσει για την κατασκευή, κάτι που μεξικανοί αξιωματούχοι διαψεύδουν διαρκώς.

Το κόστος και το είδος του τείχους δεν έχουν ξεκαθαρισθεί ακόμα. Οι Δημοκρατικοί αντιδρούν έντονα και δηλώνουν πως θα κάνουν ό,τι μπορούν για να εμποδίσουν το σχέδιο. Πάντως, ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να επιμένει ότι εκατομμύρια παράνομοι μετανάστες ψήφισαν παράνομα στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου. Εγραψε χθες στο twitter ότι θα ζητήσει τη διεξαγωγή «μεγάλης έρευνας» για παραβιάσεις της εκλογικής διαδικασίας, παρότι όλες οι υπηρεσίες διαβεβαιώνουν πως κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο να συμβεί στη χώρα.

Χθες το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγόρησε τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ ότι κλείνει την πόρτα στους ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από το Ισλαμικό Κράτος και ότι σκοπεύει –κάτι που επιβεβαιώνεται και από πηγές στην Ουάσιγκτον –να ανοίξει και πάλι τις μυστικές φυλακές όπου γίνονται βασανιστήρια. Εν μέσω των λαϊκιστικών πρωτοβουλιών που προωθεί, η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στη χώρα προσφύγων, την οποία αναμένεται να υπογράψει σε λίγες ημέρες, είναι σύμφωνα με τη διεθνή οργάνωση μια «ιδιαίτερα αποκρουστική πολιτική». Η εφημερίδα «Washington Post» δημοσίευσε χθες το προσχέδιο προεδρικού διατάγματος που φαίνεται να ανοίγει τον δρόμο ώστε οι ύποπτοι για τρομοκρατία να ανακρίνονται σε μυστικές φυλακές στο εξωτερικό.

Μια άλλη απόφαση του Τραμπ που έχει προκαλέσει σάλο είναι εκείνη που σταματά αμέσως τη χρηματοδότηση μη κυβερνητικών οργανώσεων που δρουν στο εξωτερικό και καθ’ οιονδήποτε τρόπο υποβοηθούν τις αμβλώσεις γυναικών –ακόμη και αν πάσχουν από AIDS, κινδυνεύει η ζωή τους ή είναι θύματα βιασμού. Η κίνηση αυτή υπολογίζεται ότι θα στοιχίσει τη ζωή εκατομμυρίων γυναικών σε όλο τον πλανήτη. Αντιδρώντας στην απόφαση αυτή, η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να δημιουργήσει διεθνές ταμείο για την προώθηση προγραμμάτων οικογενειακού προγραμματισμού και αμβλώσεων στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Και σαν να μην έφτανε η απόφαση Τραμπ να επιτρέψει τελικά τη δημιουργία πετρελαιαγωγού στην Ντακότα –πιστεύεται ότι θα επιφέρει περιβαλλοντική επιβάρυνση στην περιοχή που θεωρείται ιερή για πολλές φυλές Ινδιάνων –είδε χθες το φως της δημοσιότητας έγγραφο της κυβέρνησης που δίνει οδηγίες σε επιστήμονες οι οποίοι εργάζονται σε δημόσιες υπηρεσίες να μη μιλούν στα ΜΜΕ για τις έρευνες που διεξάγουν. Απαγορεύεται πλήρως η οποιαδήποτε ανάρτηση στα social media για τη δουλειά τους καθώς και η γνωστοποίηση σε εφημερίδες ή κανάλια για τις μελέτες τους. Οι επιστήμονες αντιδρούν έντονα και προετοιμάζουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, ενώ πολλοί αναρωτιούνται τι πρόκειται να επακολουθήσει αν όλες αυτές οι αποφάσεις λαμβάνονται μέσα στις πρώτες μόλις ημέρες προεδρίας του Τραμπ.

Στο στόχαστρο ο Πρώτος Γιος

Πριν από δύο μέρες, η Κέιτι Ριτς, σεναριογράφος της εκπομπής «Saturday Night Live» απομακρύνθηκε από την εκπομπή εξαιτίας ενός tweet στο οποίο αναφερόταν στον δεκάχρονο γιο του νέου προέδρου των ΗΠΑ. Χαρακτήρισε τον Μπάρον Τραμπ «his country’s first homeschool shooter», θίγοντας το θέμα της οπλοφορίας και το γεγονός πως ο Μπάρον κάνει κατ’ οίκον εκπαίδευση στη σκοποβολή, συνδέοντάς το αυτό με τα περιστατικά ένοπλης βίας στα σχολεία. Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο γιος του Ντόναλντ και της Μελάνια δέχτηκε αιχμηρά σχόλια, καθώς τους τελευταίους μήνες έχει πρωταγωνιστήσει σε αρκετά δημοσιεύματα που μεταξύ άλλων σχολιάζουν τη στάση στις δημόσιες εμφανίσεις. Με παρέμβασή του χθες ο Λευκός Οίκος ζητά να σταματήσουν οι αναφορές στον Πρώτο Γιο. «Υπάρχει μακρά παράδοση που θέλει στα παιδιά των προέδρων να παρέχεται η δυνατότητα να μεγαλώνουν εκτός πολιτικού προσκηνίου. Ο Λευκός Οίκος αναμένει αυτή η παράδοση να συνεχιστεί πλήρως. Εκτιμούμε τη συνεργασία σας σε αυτό το θέμα» αναφέρει η ανακοίνωση που εστάλη σε όλα τα Μέσα.