«Δεν έχει κανένα νόημα να μιλάς για κύρος όταν δεν είσαι εσύ ο ίδιος άμεμπτος»: είναι μια φράση που είχε εκστομίσει ο Φρανσουά Φιγιόν τον περασμένο Αύγουστο, όταν ακόμα η μάχη για την primaire της Δεξιάς λυσσομανούσε, στη διάρκεια μιας ιδιαίτερα επιθετικής ομιλίας του με στόχο τον Νικολά Σαρκοζί –και αφορμή τα γνωστά του μπλεξίματα με τη Δικαιοσύνη. Του τη θύμισε χθες, μέσω twitter, ένας από τους μεγαλύτερους εσωκομματικούς του πολέμιους, ο Ανρί Γκενό. «Με άσπλαγχνο τρόπο», σχολίασε, με μια δόση ειρωνείας, η «Libération». Διότι ο υποψήφιος της Δεξιάς για τη γαλλική προεδρία, ο «άμεμπτος» Φρανσουά Φιγιόν, βαρύνεται πλέον με υποψίες πως «απασχολούσε» επί οκτώ χρόνια πλασματικά, ως βοηθό βουλευτή υποτίθεται, τη σύζυγό του Πενελόπ, επιβαρύνοντας τους γάλλους φορολογουμένους με περίπου 500.000 ευρώ.

Την υπόθεση έφερε στο φως η σατιρική εφημερίδα «Le Canard enchaîné». Ο ίδιος ο Φιγιόν μιλάει για «αμπούλες βρώμας» και «εκστρατεία λάσπης». Η γαλλική οικονομική εισαγγελία άρχισε πάντως προκαταρκτική έρευνα για κατάχρηση δημόσιου χρήματος. Και αυτή δεν είναι η καλύτερη εξέλιξη για κάποιον που τελευταία βλέπει ήδη τα ποσοστά του να πέφτουν όσον αφορά την πρόθεση ψήφου στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών –βρίσκεται στη δεύτερη θέση, πίσω από τη Μαρίν Λεπέν, με τον Εμανουέλ Μακρόν τρίτο, να τον πλησιάζει.

Να επισημάνουμε εξαρχής πως στη Γαλλία οι βουλευτές έχουν κάθε δικαίωμα να προσλαμβάνουν ως βοηθούς συντρόφους ή συγγενείς, λαμβάνουν μάλιστα 9.561 ευρώ μεικτά μηνιαίως προκειμένου να πληρώνουν έως και πέντε άτομα. Και είναι κάτι σύνηθες: καμιά εκατοστή βουλευτές απασχολούν κάποιο μέλος της οικογένειάς τους. Θεωρητικά, λοιπόν, δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτό σε αυτό που αποκάλυψε η «Canard enchaîné»: ο Φρανσουά Φιγιόν απασχολούσε τη σύζυγό του, Πενελόπ Φιγιόν, ως βοηθό βουλευτή από το 1998 έως το 2002, κατόπιν για έξι μήνες το 2012. Η κ. Φιγιόν ελάμβανε τότε μισθό αρχικά 3.900 και στη συνέχεια 4.600 ευρώ μεικτά. Μεταξύ 2002 και 2007 διατέλεσε επίσης συνεργάτιδα του Μαρκ Ζουλό, του αναπληρωτή που κατέλαβε το βουλευτικό έδρανο του Φιγιόν όταν αυτός έγινε υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, και στη συνέχεια υπουργός Παιδείας –προτού γίνει πρωθυπουργός, επί Σαρκοζί, την περίοδο 2007-2012. Ο μισθός της αυξήθηκε τότε σημαντικά, φτάνοντας και τα 7.900 ευρώ μεικτά.

Η «Canard enchaîné» υπολόγισε πως συνολικά η κ. Φιγιόν εισέπραξε όλα αυτά τα χρόνια 500.000 ευρώ. Μόνο που δεν εντόπισε κανένα απολύτως ίχνος της στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση. Ούτε και οι άνθρωποι με τους οποίους μίλησε, ανάμεσά τους η Ζαν Ρομπινσόν-Μπερ, συνεργάτιδα του Μαρκ Ζουλό, είχαν δει ποτέ την κ. Φιγιόν στους διαδρόμους ή τα γραφεία του Σώματος. Και η ίδια είχε δηλώσει επανειλημμένως στο παρελθόν πως δεν είχε παίξει ποτέ πολιτικό ρόλο στο πλευρό του συζύγου της. Με σπουδές γαλλικών, αγγλικών, γερμανικών και νομικής, θα μπορούσε –όπως επισημαίνει η «Monde» –να είχε γίνει δικηγόρος, αλλά δεν άσκησε το επάγγελμα. Στις συνεντεύξεις της συχνά διατυμπάνιζε τον ρόλο της ως μητέρας πέντε παιδιών, συζύγου και οικοκυράς. «Μέχρι τώρα, ποτέ δεν είχα εμπλακεί στην πολιτική ζωή του συζύγου μου» δήλωνε τον περασμένο Οκτώβριο.

Σπεύδει στον εισαγγελέα

Ο υποψήφιος του οικονομικού υπερφιλελευθερισμού και της κοινωνικής συντήρησης είδε στο ρεπορτάζ της «Canard enchaîné» για τη σύζυγό του μόνο «μισογυνισμό» και «περιφρόνηση» – αργά χθες ζήτησε να γίνει δεκτός από τους εισαγγελείς το συντομότερο, ώστε να «υπερασπιστεί την τιμή του και να θριαμβεύσει η αλήθεια». Οι εκπρόσωποί του προσπαθούν να περάσουν τη γραμμή: «η Πενελόπ Φιγιόν εργαζόταν πάντα στη σκιά, δεν είναι του στυλ της να βγαίνει μπροστά». Η έρευνα θα δείξει τι πραγματικά συνέβη. Τρεις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, ωστόσο, το μέχρι τώρα φαβορί γίνεται ξαφνικά πρωτοσέλιδο για όλους τους λάθος λόγους.