Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δώδεκα μηνών σκαρφάλωσαν οι τιμές των μετοχών στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά το ράλι του Ντάου Τζόουνς για πρώτη φορά πάνω από τις 20.000 μονάδες. Κύρια αιτία της αισιοδοξίας που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στις αγορές είναι οι προβλέψεις για μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη, καθώς και για αύξηση της κερδοφορίας των εταιρειών.

Είναι ενδεικτικό ότι το ενδιαφέρον για μετοχές είναι τόσο αυξημένο, που πολλοί επενδυτές αποφάσισαν να πουλήσουν κρατικά ομόλογα χωρών της ευρωζώνης για να τα βάλουν στα χρηματιστήρια. Η φυγή κεφαλαίων οδήγησε τα επιτόκια των 10ετών κρατικών ομολόγων της Γερμανίας στο 0,48%, που είναι τα υψηλότερα επίπεδα ενός έτους, ενώ τα αντίστοιχα επιτόκια της Γαλλίας έφτασαν το 1%. Την Τετάρτη ο Ντάου Τζόουνς έφτασε για πρώτη φορά στην ιστορία πάνω από τις 20.000 μονάδες. Τα επιτόκια των 10ετών αμερικανικών κρατικών ομολόγων διαμορφώθηκαν στο 2,5%.

Στην Ευρώπη, τις καλύτερες αποδόσεις έχουν παρουσιάσει στις τελευταίες συνεδριάσεις οι τραπεζικές μετοχές. Πλέον οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα κέρδη των εταιρειών που συμμετέχουν στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600 θα αυξηθούν κατά 14% το 2017 και κατά 10% το 2018, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Την ίδια στιγμή στις ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ έχει υποσχεθεί δημοσιονομική χαλάρωση, αύξηση των επενδύσεων και μειώσεις σε φόρους για να τονώσει την αμερικανική οικονομία.

Ο δείκτης DAX στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης διαμορφώθηκε κοντά στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2015, ενώ ο δείκτης FTSE στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου βρέθηκε κοντά σε ιστορικά υψηλά. Στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες για τη Βρετανία έδειξαν ότι η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε με ρυθμούς 0,6% το τέταρτο τρίμηνο του 2016 σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο της ίδιας χρονιάς, παρά το γεγονός ότι η χώρα οδεύει προς Brexit μετά το σχετικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Ορισμένοι παράγοντες της αγοράς, ωστόσο, προειδοποίησαν ότι μπορεί να σημειωθεί διόρθωση στις αγορές επειδή η άνοδος έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των τιμών μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.