Οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης σε βάρος των 8 Τούρκων στρατιωτικών που μετέβησαν στην Ελλάδα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία τον Ιούλιο, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
Η απόφαση του γραφείου του Εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης εκδόθηκε αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Αρείου Πάγου κατά της έκδοσης των στρατιωτικών, που κατηγορούνται από την Άγκυρα ότι συμμετείχαν στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.
Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης αποδέχθηκε το αίτημα της εισαγγελίας που ζητούσε την έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος των 8 αξιωματικών, σύμφωνα με το Ανατολή.
Εξάλλου, οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν ένα νέο αίτημα έκδοσης προς τις ελληνικές αρχές μετά την έκδοση του εντάλματος σύλληψης, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.
Νωρίτερα, ο Αρειος Πάγος είχε αποφασίσει να μην εκδοθούν στην Τουρκία οι στρατιωτικοί,τους οποίους η Αγκυρα κατηγορεί για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου, είπε ο Αρειος Πάγος.
Συγκεκριμένα, τα Ποινικά Τμήματα του ανώτατου δικαστηρίου αποφάσισαν να μην εκδοθούν οι οκτώ τούρκοι στρατιωτικοί στη γείτονα χώρα. Όπως είναι γνωστό, οι οκτώ στρατιωτικοί είχαν φθάσει στην Αλεξανδρούπολη με στρατιωτικό ελικόπτερο, το περασμένο καλοκαίρι, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία.
Το δικαστήριο δέχθηκε τα επιχειρήματά τους ότι ενδεχόμενη έκδοσή τους θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή τους και θα τους εξέθετε σε βασανιστήρια και εξευτελισμό.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου, «η πιθανότητα ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου δικαιωμάτων όλων των εκζητουμένων, ανεξαρτήτως του βαθμού ενοχής ή βαρύτητας των αδικημάτων, δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάξεων που ρυθμίζουν την έκδοσή τους, αφού αυτές υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων που προστατεύουν τα δικαιώματα του ανθρώπου».
Και για τους οκτώ ήρθη το μέτρο της κράτησή τους στις φυλακές εφόσον δεν κρατούνται για άλλη αιτία, όπως η διαδικασία ασύλου.
Οι ίδιοι ήταν παρόντες και εμφανώς συγκινημένοι στην ανάγνωση της απόφασης του δικαστηρίου.
Η απόφαση του Αρείου Πάγου κλείνει οριστικά και αμετάκλητα το θέμα καθώς όπως προβλέπει ο νόμος όταν η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου είναι αρνητική, κανείς δεν μπορεί να την αλλάξει.
Οι δύο συνήγοροι των οκτώ τούρκων στρατιωτικών, Χρίστος Μυλωνόπουλος και Όμηρος Ζέλιος, προέβησαν στις κάτωθι δηλώσεις:
Ο κ. Μυλωνόπουλος δήλωσε: «Ήταν μια μεγάλη νίκη για τις ευρωπαϊκές αξίες και την ελληνική Δικαιοσύνη. Διακυβευόταν η αξιοπρέπεια του ελληνικού δικαστικού συστήματος. Η απόφαση αποτελεί υποθήκη για τους νέους νομικούς.
» Μετά τα εμπόδια που τέθηκαν στον πρώτο βαθμό, δεν ήμουν τόσο σίγουρος για την απόφαση του Αρείου Πάγου. Κανονικά θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι, καθώς δεν υπάρχουν διοικητικά μέτρα σε βάρος τους.
» Οι ίδιοι, με αξιοπρέπεια υπέμειναν όλον αυτό τον Γολγοθά και εκφράζουν ευχαριστίες για τη συμπαράσταση των Ελλήνων».
Ο κ. Ζέλιος δήλωσε: «Η σημερινή απόφαση δείχνει ότι στην Ελλάδα του 2017 η Δικαιοσύνη μπορεί να αποτελέσει μια φωτεινή ελπίδα για το μέλλον, όταν αφήνεται να λειτουργήσει ανεξάρτητη. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους αρεοπαγίτες και τους εισαγγελείς, που έδειξαν σθένος, αποδεικνύοντας ότι η χώρα μας όχι μόνο γέννησε, αλλά διασφαλίζει τις ευρωπαϊκές και τα ανθρώπινα δικαιώματα».
«Η ελληνική Δικαιοσύνη αποφάσισε για το σοβαρό θέμα της έκδοσης των οκτώ τούρκων στρατιωτικών. Αποφάνθηκε με βάση το θεσμικό και νομικό πλαίσιο της πατρίδας μας, τις αρχές και τις αξίες κράτους δικαίου, κρατώντας ψηλά το κύρος της χώρας» δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ και τομεάρχης Δικαιοσύνης του κόμματος, Νίκος Παναγιωτόπουλος.
«Απέδειξε σεβασμό στο ευρωπαϊκό νομικό και αξιακό σύστημα, θεμελιώδη λίθο του οποίου αποτελεί η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου» πρόσθεσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, δήλωσε: «Δεν εκδίδονται οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί. Πιστεύουμε στη Δικαιοσύνη. Πιστεύουμε στη Δημοκρατία».
Τι προβλέπει η διαδικασία ασύλου
Έως 18 μήνες προβλέπεται από τον νόμο περί ασύλου η κράτηση των 8 Τούρκων αξιωματικών, μία απόφαση που θα ληφθεί από τον αστυνομικό διευθυντή.
Η εισαγγελέας εκδόσεων πάντως, κ. Μαρία Μαλούχου με παραγγελία της- η οποία θα κοινοποιηθεί και στον υπουργό Δικαιοσύνης- θα ζητήσει, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου περί μη έκδοσης- την άρση της κράτησής τους, με την προυπόθεση ότι δεν κρατούνται για άλλο λόγο.
Ομως, οι 8 κρατούνται διοικητικά, στο πλαίσιο της διαδικασίας του ασύλου, η οποία παραμένει εκκρεμής. Σύμφωνα με Πληροφορίες ο αρμόδιος αστυνομικός διευθυντής είχε ζητήσει να τους επιβληθεί 6μηνη κράτηση, από την οποία έχουν ήδη εκτίσει τους 3 μήνες.
Ο νόμος περί ασύλου, δίνει αυτή τη δυνατότητα κράτησης έως 18 μήνες για λόγους εθνικού ή δημοσιου συμφέροντος, αλλά και για λόγους προσωπικής ασφάλειας των αιτούντων άσυλο.