Σε ορισμένες γυναίκες η ερωτική πράξη δημιουργεί συναισθήματα φόβου, πανικού αλλά και σωματικού πόνου. Πρόκειται για μία ψυχοσεξουαλική δυσκολία που ονομάζεται κολεόσπασμος και περιγράφει τους επαναλαμβανόμενους, επίμονους ακούσιους σπασμούς των μυών του κόλπου που παρεμποδίζουν τη συνουσία.
Μία γυναίκα μπορεί να νιώθει σεξουαλική διέγερση, αλλά να δυσκολεύεται να αφεθεί σωματικά στον ερωτικό της σύντροφο.Σε αυτήν τη δυσκολία μπορεί να συντρέχουν βαθύτερα αίτια, όπως ο φόβος απώλειας ελέγχου, τα πρώιμα στρεσογόνα γεγονότα ζωής (ιδιαίτερα οι σεξουαλικές εμπειρίες πουσυνδέθηκαν με πόνο και φόβο, όπως η σεξουαλική κακοποίηση, ο βιασμός), η μειωμένη σεξουαλική διέγερση και επιθυμία, η δυσεπίλυτη αποστροφή για το σεξ, η κατάθλιψη,οι ενοχές, το άγχος και η ντροπή για το σεξ που πολλές γυναίκες κουβαλούν μέσα τους από παιδιά, οι αμφιβολίες για τον σεξουαλικό προσανατολισμό, η έντονη δυσπιστία για τους άλλους κ.λπ.
Η γυναίκα παγιδεύεται σε έναν φαύλο κύκλο όπου δυσκολεύεται να εκφράσει τα συναισθήματά της, εγκλωβίζεται στη σιωπή της, αγχώνεται για την επόμενησεξουαλική πράξη από φόβο μην πονέσει, προσπαθεί να την αποφύγει και καταλήγει να απελπίζεται και να απομακρύνεται συναισθηματικά από τον σύντροφό της.
Μπορεί να νιώθει θυμό, ενοχές, αισθήματα ανημποριάς και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Οι διαπροσωπικές της σχέσεις συχνά πάσχουν ή τερματίζονται πρόωρα λόγω του προβλήματος ενώ συχνά η επιλογή των συντρόφων ασυνείδητα είναι «αυτοκαταστροφική», δηλαδή μπορεί να επιλέγει βίαιους ή ψυχρούς άνδρες που διατηρούν το «τραύμα» ανοιχτό και κατά συνέπεια τον σεξουαλικό πόνο.
Η ψυχοθεραπεία ενδείκνυται στις περιπτώσεις αυτές ως θεραπεία επιλογής, με ψυχίατρο ή ψυχολόγο που ιδανικά θα ειδικεύεται στη θεραπεία των ψυχοσεξουαλικών διαταραχών.
Ενδεικτικά, ορισμένες κλασικές συμπεριφορικές τεχνικές πουείναι αποτελεσματικές περιλαμβάνουν την εκμάθηση τεχνικών μυϊκής χαλάρωσης, αναπνοής και τη σταδιακή έκθεση και όχι την αποφυγή της σεξουαλικής πράξης.