Σχεδόν 22 εκατομμύρια αισθητικές, πλαστικές, χειρουργικές και μη χειρουργικές επεμβάσεις έγιναν το 2015 σε όλο τον κόσμο, παρουσιάζοντας αύξηση κατά περισσότερο από ένα εκατομμύριο σε σύγκριση με το 2014.

Σχεδόν οι εννέα στις δέκα επεμβάσεις (το 85,6% ή πάνω από 18 εκατομμύρια) έγιναν σε γυναίκες, με την αυξητική στήθους από τις χειρουργικές και τις εγχύσεις μπότοξ από τις μη επεμβατικές θεραπείες να είναι οι πιο δημοφιλείς απ’ όλες.

Στην πραγματικότητα, ηαυξητική στήθους εφαρμόστηκε σε 1,5 εκατομμύριο γυναίκες (10% περισσότερες απ’ ό,τι το 2014) ενώ οι εγχύσεις αλλαντοτοξίνης (μπότοξ) ξεπέρασαν τα 4,6 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.

Τα στοιχεία αυτά ανακοίνωσεπροσφάτως η Διεθνής Εταιρεία Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής (ISAPS), μέλη της οποίας είναι 3.200 πλαστικοί χειρουργοί από 103 χώρες του κόσμου.

Στις γυναίκες οι πέντε δημοφιλέστερες αισθητικές χειρουργικές θεραπείες είναι κατά σειράν η αυξητική στήθους, η λιποαναρρόφηση, η βλεφαροπλαστική, η κοιλιοπλαστική και η ρινοπλαστική.

Μάλιστα οι κοιλιοπλαστικές παρουσίασαν το 2015 την μεγαλύτερη αύξηση (ήταν 11%) απ’ όλες τις μεθόδους, φθάνοντας στον συνολικό αριθμό των 759.000 επεμβάσεων.

Αντίστοιχα στους άνδρες, στους οποίους το 2015 έγιναν πάνω από 3 εκατομμύρια θεραπείες, οι πιο δημοφιλείς χειρουργικές μέθοδοι είναι η βλεφαροπλαστική, η λιποαναρρόφηση, η διόρθωση της γυναικομαστίας, η ρινοπλαστική, και η διόρθωση του σχήματος των αυτιών.

Στη δεύτερη θέση των δημοφιλέστερων μη επεμβατικών θεραπειών βρίσκονται οι εγχύσεις υαλουρονικού οξέος (σχεδόν 2,9 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο), ενώ τρίτη δημοφιλέστερη μη επεμβατική αισθητική μέθοδος είναι η αποτρίχωση με λέιζερ, που ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο θεραπείες.

Στη χώρα μας, «η πιο δημοφιλής επέμβαση στις γυναίκες είναι η αυξητική μαστού, ενώ αυξανόμενη ζήτηση έχουν οι μέθοδοι που αφαιρούν το τοπικό λίπος, όπως η λιποαναρρόφηση και η λιπογλυπτική», λέει η δρ Αναστασία Σεφέρη–Δανιήλ, πλαστική χειρουργός στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ.

Αντίστοιχα, οι άνδρες ζητούν ολοένα συχνότερα να αντιμετωπίσουν τη γυναικομαστία τους και να σμιλεύσουν την κοιλιακή τους χώρα.

Οι ενέσιμες θεραπείες, όπως η μεσοθεραπεία, το μπότοξ, το υαλουρονικό, η αυξητική και η βελτίωση του σχήματος των χειλιών, παραμένουν από τις πιο δημοφιλείς θεραπείες, ενώ έδαφος φαίνεται να κερδίζει ο συνδυασμός της βλεφαροπλαστικής με προφιλοπλαστική.

Αυξητική τάση παρατηρείται επίσης στη λειτουργική και αισθητική ρινοπλαστική, στην ωτοπλαστική, αλλά και στην αιδοιοπλαστική και στην αυξητική πέους, ενώ μεγάλη ζήτηση παρατηρείται και στη σμίλευση των γλουτών με χειρουργικό ή αναίμακτο τρόπο.

Αρκετές γυναίκες, τέλος, επιλέγουν να υποβληθούν σε σμίκρυνση των μαστών, με τις νέες γυναίκες να προτιμούν να τους αποκαταστήσουν σε σχήμα και όγκο ακόμα και πριν αποκτήσουν παιδιά, συμπληρώνει η δρ Σεφέρη-Δανιήλ.