Η Μαίρη Τάιλερ Μουρ, το πρότυπο της αμερικανικής τηλεοπτικής περσόνας του εργαζόμενου κοριτσιού της δεκαετίας του ’70 έφυγε σε ηλικία 80 ετών από καρδιοαναπνευστική ανακοπή.

Η Μουρ έγινε γνωστή όταν πρωταγωνίστησε στο «The Dick Van Dyke Show» από το 1961 μέχρι το 1966 χορεύοντας και τραγουδώντας ως η κομψή σύζυγος Λόρα Πέτρι ενός συγγραφέα κωμωδιών. Ο ρόλος της Μαίρη Ρίτσαρντς στη δημοφιλή σειρά του τηλεοπτικού δικτύου CBS του «The Mary Tyler Moore Show» κράτησε επτά σεζόν, από το 1970 έως το 1977. Και τέσσερις από τις συνολικά επτά διακρίσεις που είχε αποσπάσει στα βραβεία Emmy αφορούσαν την αναπαράσταση της αμερικανίδας μοντέρνας εργαζόμενης, νέας, ανύπαντρης γυναίκας που έκανε την εμφάνισή της στην Αμερική. Με την πρωταγωνίστρια της κωμικής σειράς να εκφράζει τόσο τον ενθουσιασμό όσο και τη μελαγχολία της μοναχικής τριαντάχρονης γυναίκας που κυνηγά την καριέρα της χωρίς να ακολουθεί τα αρχετυπικά πρότυπα της κουλτούρας που ήθελε τις γυναίκες πειθήνιες οπαδούς μιας παραδοσιακής νοοτροπίας. Μέσα από τη σειρά της έγινε το πρόσωπο της Αμερικής που αντιμετωπίζει τα νέα κοινωνικά φαινόμενα και διαχειρίζεται ζητήματα όπως η ίση αμοιβή, ο έλεγχος των γεννήσεων, η σεξουαλική ανεξαρτησία.

Η Μαίρη Τάιλερ Μουρ γεννήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 1936 στο Μπρούκλιν Χάιτς. Στα 8 της βρέθηκε με τους δικούς της στην Καλιφόρνια. Και οι δύο γονείς της ήταν αλκοολικοί. Η ίδια μάλιστα τους είχε συχνά περιγράψει ως «ακατάλληλους».

Η Μαίρη, η μεγαλύτερη από τα τρία παιδιά τους, θα έχανε το 1978 την αδερφή της Ελίζαμπεθ Μουρ από υπερβολική δόση ναρκωτικών και αλκοόλ. Και το 1992 έχασε και τον αδελφό της Τζον Χάκετ Μουρ από καρκίνο. Αφού προηγουμένως τον είχε βοηθήσει ύστερα από μια απόπειρα αυτοκτονίας.

Στα 17 της ξεκίνησε να κάνει διαφημιστικά σποτ για ηλεκτρικές συσκευές. Το 1955 παντρεύτηκε τον πωλητή Ρίτσαρντ Μίκερ και το 1956 γέννησε τον μοναχογιό της Ρίτσαρντ τζούνιορ. Τον έχασε το 1980, όταν η σκανδάλη του όπλου του εκπυρσοκρότησε κατά λάθος. Ο γάμος της με τον Μίκερ διαλύθηκε το 1961. Τότε γνώρισε τον Γκραντ Τίνκερ, στέλεχος στα στούντιο της 20th Century Fox, τον οποίο παντρεύτηκε στο Λας Βέγκας την επόμενη χρονιά. Οι δυο τους ξεκίνησαν την εταιρεία παραγωγής ΜΤΜ Enterprises και ανέλαβαν για το CBS τα δύο τηλεοπτικά σόου με τα οποία η Μαίρη Τάιλερ Μουρ αναδείχτηκε στον mainstream γυναικείο χαρακτήρα της αμερικανικής τηλεόρασης.

Ο τελευταίος κύκλος της επιτυχημένης σειράς έκλεισε το 1977. Η Μαίρη Τάιλερ Μουρ αναζήτησε νέους ρόλους ως ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου. Και η ερμηνεία της ως η παγερή, ενοχική μητέρα Μπεθ Τζάρετ που θρηνεί την απώλεια του γιου της στην ταινία του 1989 «Ordinary People» της έδωσε μια Χρυσή Σφαίρα και την υποψηφιότητα για Οσκαρ α’ γυναικείου ρόλου. Ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ, σκηνοθέτης της ταινίας, είχε πει ότι την επέλεξε επειδή την είχε δει να περπατά μόνη της στην παραλία και κατάλαβε ότι η Μαίρη Τάιλερ Μουρ είχε μέσα της μια σοβαρή πλευρά.

Το 1980 ήταν η χρονιά που η ίδια παραδέχτηκε ότι ήταν αλκοολική, ενώ το 1984 είχε μπει για αποτοξίνωση στην κλινική Μπέτι Φορντ.