Αυτή τη φορά ο φόρος τιμής προς τον Ντέιβιντ Μπάουι δεν προέρχεται από τον κόσμο της μουσικής. Εναν χρόνο μετά τον θάνατό του (στις 10 Ιανουαρίου 2016) τα βρετανικά ταχυδρομεία αποφάσισαν να τυπώσουν μια σειρά γραμματοσήμων προς τιμήν του. Πρόκειται για μια ειδική σειρά με εικονογράφηση από έξι εξώφυλλα άλμπουμ («Hunky Dory», «Aladdin Sane», «Heroes», «Let’s Dance», «Earthling» και «Blackstar»), καθώς και τέσσερις εικόνες από συναυλίες που έδωσε από το 1972 μέχρι το 2004. Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που ο σουπερστάρ θα κοσμήσει τα βρετανικά γραμματόσημα: το 2010 απεικονιζόταν όπως εμφανίζεται στο κλασικό άλμπουμ του «Τhe Rise and Fall of Ζiggy Stardust and the Spiders from Μars». Ηταν η χρονιά που τυπώθηκε σε γραμματόσημο και ο μπασίστας των Clash Πολ Σίμονον. Οι δυο τους συνιστούσαν μια ιστορική πρωτοτυπία, καθώς μέχρι τότε δεν μπορούσε να φιλοτεχνηθεί σε γραμματόσημο κανένα εν ζωή πρόσωπο –πλην των μελών της βασιλικής οικογένειας. Κατά τ’ άλλα, σε εκείνη τη μουσική σειρά είχαν χρησιμοποιηθεί επίσης τα εξώφυλλα άλμπουμ, όπως τα «Ρarklife» των Βlur, «Α Rush of Βlood to the Ηead» των Coldplay, «ΙV» των Led Ζeppelin, «Ρower, Corruption and Lies» των Νew Οrder, «Τubular Βells» του Μάικ Ολντφιλντ, «Screamadelica» των Ρrimal Scream και «Let Ιt Βleed» των Rolling Stones).

ΜΕ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ. Τα νέα γραμματόσημα με τον Ντέιβιντ Μπάουι θα κυκλοφορήσουν στις 10 Μαρτίου σε περιορισμένο αριθμό από τα βρετανικά ταχυδρομεία, τα οποία λειτουργούν από το 1516 –ιδρυτής τους ήταν ο Ερρίκος Η’ -, και για κάθε νέο γραμματόσημο, για να τυπωθεί και κυκλοφορήσει, θα πρέπει να δώσει άδεια η βασίλισσα. Ο υπεύθυνος των ταχυδρομείων Φίλιπ Πάρκερ δήλωσε σχετικά με την επιλογή στη βρετανική «Γκάρντιαν»: «Για πέντε δεκαετίες ήταν στην πρώτη γραμμή του σύγχρονου πολιτισμού. Εχει επηρεάσει πολλές γενιές μουσικών, καλλιτεχνών, σχεδιαστών και συγγραφέων». Οπως έχει δηλώσει ο ίδιος παλιότερα, η κυκλοφορία «ροκ γραμματοσήμων» δεν είναι υπόθεση ρουτίνας. «Πρόκειται για έργα τέχνης της μιας ίντσας. Εχοντας αυτό κατά νου, είπαμε ότι αφού και τα εξώφυλλα των βινυλίων σε αρκετές περιπτώσεις αποτελούν σπουδαίες δουλειές, θα ήταν πολύ ωραίο να τους κάνουμε ένα μικρό αφιέρωμα».

Μπορεί αυτήν τη φορά η επιλογή να ήταν εύκολη υπόθεση διαλέγοντας το πρόσωπο του Μπάουι. Η έρευνα, ωστόσο, κράτησε πολλούς μήνες. Προηγήθηκαν, σύμφωνα με τον Πάρκερ, πολλές συναντήσεις με μουσικοκριτικούς και ανάλυση δεκάδων καταλόγων με τα καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών. Να σημειωθεί ότι αν και απαιτείται η συγκατάθεση της βασίλισσας για κάθε καινούργια έκδοση, μέχρι στιγμής δεν έχει απορρίψει ποτέ κανένα. «Μπορεί να είναι μεγάλη σε ηλικία, αλλά γνωρίζει τι συμβαίνει. Δεν θα με εξέπληττε αν μου έλεγε ότι γνωρίζει τα περισσότερα συγκροτήματα» καταλήγει ο Πάρκερ.