Για να προκαταλάβει τις εξελίξεις και στα πλαίσια προαγωγής τετελεσμένων, η Αγκυρα δημιουργεί ζητήματα με τα δημογραφικά δεδομένα. Επιχειρώντας απροκαλύπτως άρδην ανατροπή των μεγεθών που έχουν γίνει αποδεκτά ως βάση της λύσεως. Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβερνήσεως κ. Τουρκές με νέες δηλώσεις του απέρριψε τον αριθμό των 220.000 Τουρκοκυπρίων (στους οποίους σημειωτέον διαλαμβάνονται και έποικοι της Ανατολίας) προτάσσοντας πληθυσμιακό μέγεθος της τάξεως των 300.000 κατοίκων των κατεχομένων! Και όχι μόνο, αλλά: Επικαλούμενος και στοιχεία για τους Τουρκοκυπρίους της διασποράς, ανεβάζει αυτό το μέγεθος και πολύ πέραν του ημίσεος εκατομμυρίου! Αναφέροντας συναφώς ότι στην Βρετανία ξεπερνούν τις 200.000-300.000. Πέραν εκείνων που βρίσκονται στην Αυστραλία, στον Καναδά και στην ίδια την Τουρκία. Και βεβαίως, η προσπάθεια του τούρκου επισήμου δεν είναι τυχαία ούτε ως προς το περιεχόμενό της ούτε και ως προς τον χρόνο που εκδηλώνεται.

Γιατί σε αυτήν θα υποθεμελιωθούν οι αξιώσεις όσον αφορά τον τελικό μερισμό των εξουσιών και θα αιτιολογηθούν οι απαιτήσεις «για τον αναγκαίο ζωτικό χώρο» που οι δημογραφικοί αριθμοί «φυσιολογικά επιβάλλουν»!

Κι αυτό ενώ ακόμη και δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών στον τουρκοκυπριακό Τύπο επιβεβαιώνουν επιτάχυνση αυθαιρέτων ομαδικών «πολιτογραφήσεων», με υπόδειξη προφανώς της Αγκυρας. Ωστε να «νομιμοποιηθεί» το μεγαλύτερο μέρος των εποίκων. Των οποίων ο ακριβής αριθμός δεν είναι γνωστός. Τουρκοκυπριακές όμως πηγές τον ανεβάζουν στις 350.000-400.000! Εναντι των οποίων οι γηγενείς Τουρκοκύπριοι είναι καταθλιπτική μειονότητα!