«Η Ελλάδα καταβάλλει, με συνέχεια και συνέπεια, προσπάθειες για τη διευκόλυνση και προώθηση της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ των μεσογειακών κρατών-μελών της ΕΕ» είπε στη Βαρκελώνη ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης (φωτογραφία), που υπενθύμισε πως «ο Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε στην Αθήνα, στις 9 Σεπτεμβρίου 2016, Σύνοδο Κορυφής των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων των επτά μεσογειακών κρατών-μελών της ΕΕ, η οποία κατέληξε στη Διακήρυξη ότι το κοινό ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρειάζεται να οικοδομηθεί πάνω σε μία Μεσόγειο που θα αποτελεί ζώνη ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας».

Ο Αμανατίδης συμμετείχε, Δευτέρα και Τρίτη, στο 2ο Περιφερειακό Forum της Ενωσης για τη Μεσόγειο (ΕγΜ), με θέμα «Η Μεσόγειος σε δράση: Νεολαία για τη Σταθερότητα και την Ανάπτυξη», το οποίο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της ΕΕ και του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας.

Κεντρική θεματική της συνάντησης αποτέλεσε, όπως ανακοινώθηκε, «η περαιτέρω ενίσχυση και επιτάχυνση των δράσεων της Ενωσης για τη Μεσόγειο (ΕγΜ), με κύριο στόχο την αντιμετώπιση των αναγκών της νεολαίας στην περιοχή της Μεσογείου, σύμφωνα και με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης».

Στις εργασίες της συνάντησης παραβρέθηκαν η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ιορδανίας, της Ισπανίας, της Αιγύπτου, της Πορτογαλίας, της Τυνησίας, της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, της Αλβανίας και της Σλοβενίας, όπως και ο επίτροπος Διεύρυνσης και Πολιτικής Γειτονίας της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν.

Χθες, ο υφυπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησε επίσκεψη στην έδρα της Ελληνικής Κοινότητας Καταλωνίας (ναι! υπάρχει και εκεί) και συμμετείχε –όπως έμαθα –σε συνάντηση εργασίας με την πρόεδρο Μήτρου και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, ενώ ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της Κοινότητας, όπου πραγματοποιούνται μαθήματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας σε παιδιά και ενηλίκους.

Παράλληλα, ο (παγκοίνως γνωστός θεοσεβούμενος) Αμανατίδης επισκέφθηκε την ενορία του Αγίου Νεκταρίου Βαρκελώνης, όπου συναντήθηκε με τον εφημέριο του ναού, πατέρα Χριστόδουλο και τα μέλη της ενοριακής επιτροπής.