Τη σφοδρότερη από ποτέ επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, η οποία σηματοδότησε και τη στροφή της ΝΔ σε μια αντιπολιτευτική τακτική που αναδεικνύει το «φύγετε», εξαπέλυσε χθες από το βήμα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τα γενέθλια της κυβέρνησης.
Στη σελίδα 10 θα διαβάσετε το σχετικό ρεπορτάζ, οπότε εγώ θα φιλοξενήσω τις σκληρές «ευχές» της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη που σχεδόν ευθυγραμμίζονται στην αποτίμηση ότι η διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι «δύο χαμένα χρόνια που πήγαν την Ελλάδα πίσω».
«Γι’ αυτoύς η τελευταία διετία είναι φιέστες και πανηγύρια για την καρέκλα και τα προνόμια της εξουσίας. Για τη χώρα 86 δισ. ευρώ πρόσθετο χρέος, μόνιμη επιτροπεία, παράδοση της δημόσιας περιουσίας στους δανειστές. Για τους πολίτες εξοντωτικά μέτρα ύψους 12,5 δισ. ευρώ» τονίζει σε δήλωσή της η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, συμπληρώνοντας ότι «η κομματική αλαζονεία και η δίψα για εξουσία δεν λύνουν τα προβλήματα αλλά εντείνουν τα αδιέξοδα».
Ρουσφέτια «δείχνει» το ΠΑΣΟΚ
Στο μεταξύ, την έντονη ενόχλησή του εκφράζει το ΠΑΣΟΚ για το νομοσχέδιο που αφορά τροποποίηση του Κώδικα του Οργανισμού του υπουργείου Εξωτερικών, η συζήτηση του οποίου ξεκινά σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.
«Η χώρα δεν έχει εθνική στρατηγική, αλλά η κυβέρνησή της έχει ξεκάθαρη στρατηγική διορισμών» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη και επισημαίνεται ότι σε ένα νομοσχέδιο μόλις 10 σελίδων ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς «προλαβαίνει να διορίσει δεκάδες υπαλλήλους, να προχωρήσει σε (σκοπίμως) αόριστο αριθμό αποσπάσεων και να εξαγγείλει συμβάσεις έργου με ιδιώτες εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ τον χρόνο, “τακτοποιώντας” όσα “δικά τους” παιδιά χρειαστεί».
Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί ακόμη το υπουργείο ότι στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει την κύρωση αναφέρεται μόνο ότι το κόστος της κάλυψης των τεσσάρων θέσεων ανέρχεται στα 120.000 ευρώ.
Θέλουν συζήτηση για τη διαφθορά
Πάω όμως και πάλι στο Ποτάμι για να σας ενημερώσω ότι χθες ο Θεοδωράκης υποδέχθηκε στα γραφεία του κόμματος στη Βουλή τον αντιπρόεδρο της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος Αγγελο Συρίγο. Παρούσα στη συνάντηση ήταν και ποταμική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους βουλευτές Σπύρο Δανέλλη και Γρηγόρη Ψαριανό, τον γραμματέα Κοινοβουλευτικού Εργου Παναγιώτη Καρκατσούλη και τον διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Νίκο Μηλαπίδη.
Αυτό που αποφάσισαν στη συνάντηση ήταν –όπως δήλωσε κι ο ίδιος ο αρχηγός του κόμματος μετά –Το Ποτάμι να καταθέσει ερώτηση στον Πρωθυπουργό προκειμένου να προκαλέσει μια συζήτηση στο Κοινοβούλιο για όσα θα μπορούσαν να γίνουν για την αντιμετώπιση της διαφθοράς.
«Πράγματα που», όπως το έθεσε, «δεν στοιχίζουν, αλλά απλώς χρειάζονται γενναίες πολιτικές αποφάσεις». Να προσθέσω ότι ο Σταύρος επεσήμανε πως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Διαφάνειας, τα δύο τελευταία χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ η Ελλάδα έπεσε 11 θέσεις στην κατάταξη των χωρών με τη λιγότερη διαφθορά.