Σε προεκλογική εγρήγορση έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον γαλάζιο μηχανισμό, διαβλέποντας ότι το σενάριο της ρήξης με τους εταίρους είναι η μόνη διέξοδος που υπάρχει για τον Αλέξη Τσίπρα, εφόσον έως το τέλος Φεβρουαρίου δεν βρεθεί κοινός τόπος στις διαπραγματεύσεις και παραμείνει μετέωρη η δεύτερη αξιολόγηση.

Εγερτήριο με το βλέμμα στις κάλπες σήμανε από το βήμα της Πολιτικής Επιτροπής, με τη σφοδρότερη από ποτέ επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, η οποία σηματοδότησε και τη στροφή της ΝΔ σε μια αντιπολιτευτική τακτική που αναδεικνύει το «φύγετε» ως βασικό αίτημα όχι μόνο του κόμματος, αλλά και της κοινωνίας: «Ηρθε η ώρα να βάλουμε ένα τέλος σε αυτόν τον εθνικό εφιάλτη. Ηρθε η ώρα να πούμε ότι η τωρινή μιζέρια και κατάντια είναι μια θλιβερή παρένθεση. Η πρώτη φορά Αριστερά ήρθε στην εξουσία με τα πανιά της φουσκωμένα από τον αέρα του λαϊκισμού. Θα φύγει με τα πανιά της σκισμένα από τον άνεμο της εθνικής αναγέννησης» διακήρυξε σε ένα ακροατήριο που ήταν προετοιμασμένο γι’ αυτή τη στροφή.

ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗΣ. Το κορυφαίο πολιτικό όργανο του κόμματος, ωστόσο, αποτελούσε το κατάλληλο ακροατήριο για να προβάλει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το σχέδιο της γαλάζιας διεύρυνσης, όπως και την προσπάθεια να αναδειχθεί ο νέος «πατριωτισμός» σε κεντρικό πολιτικό αφήγημα που θα εκφράσει σχεδόν αποκλειστικά η ΝΔ. Με την πρώην γαλάζια ηγεσία –τους πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά –στην πρώτη σειρά και τον νεοαποκτηθέντα βουλευτή Ιάσονα Φωτήλα να κάνει πρεμιέρα στα γαλάζια όργανα, ο πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε την ελληνική κοινωνία να εμπιστευθεί και να στηρίξει το δικό του «σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης που πηγαίνει πέρα και πάνω από τα Μνημόνια» και θα έχει ελληνική υπογραφή.

Με αποδέκτες και στην παραδοσιακή συντηρητική βάση της ΝΔ, η οποία αντιμετωπίζει με επιφύλαξη την κατεύθυνση της κομματικής διεύρυνσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκρινε σκόπιμο να προσχωρήσει σε έναν σαφή διαχωρισμό του πατριωτισμού από τον εθνικισμό που ενδημεί στη δεξιά πλευρά του πολιτικού χάρτη. «Για να αφήσουμε οριστικά πίσω μας την κρίση, πρέπει να εμπνεύσουμε στους Ελληνες έναν νέο πατριωτισμό» ανέφερε και πρόσθεσε: «Θέλω να κάνω μια ξεκάθαρη διάκριση ανάμεσα στον εθνικισμό και τον πατριωτισμό. Ο εθνικισμός είναι στείρος. Γεννά ρατσισμό, μισαλλοδοξία, μίσος. Ο πατριωτισμός είναι οραματικός, δημιουργικός. Προϋποθέτει υψηλό αίσθημα ευθύνης. Κοινωνική, αλλά και εθνική συνείδηση».

ΣΥΝΘΗΚΟΛΟΓΗΣΗ Ή ΡΗΞΗ; Ο εκλογικός ορίζοντας για τον πρόεδρο της ΝΔ αποτελεί επίσης ανοικτό ζήτημα εάν ο Πρωθυπουργός αποφασίσει για άλλη μια φορά να παίξει «την τύχη της Ελλάδας στα ζάρια». Η κυβέρνηση κάθε άλλο παρά ανεύθυνη είναι για την παρατεταμένη διελκυστίνδα με τους δανειστές: «Η ανικανότητα, η αναξιοπιστία, η διγλωσσία του Αλέξη Τσίπρα οδηγεί τους εταίρους μας σε υπερβολικές απαιτήσεις. Σήμερα κανείς δεν καταλαβαίνει τι ακριβώς διαπραγματεύεται η κυβέρνηση».

Μια νέα «συνθηκολόγηση» είναι το πιθανότερο σενάριο, όπως ανέφερε στο κεντρικό κομματικό δυναμικό: «Ενα πράγμα απασχολεί μόνο τον Αλέξη Τσίπρα: Η παραμονή του στην εξουσία. Με κάθε τρόπο. Με κάθε μέσο. Ανεξαρτήτως κόστους. Ανεξαρτήτως επιπτώσεων για την ελληνική οικονομία. Γι’ αυτό το πιο πιθανό είναι ότι στο τέλος, ασθμαίνοντας, θα δεχθεί τα πάντα». Εκτός κι αν ο Πρωθυπουργός έχει άλλο σχέδιο –«να σκηνοθετήσει άλλη μια τεχνητή σύγκρουση και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, υψώνοντας για άλλη μια φορά το λάβαρο της αντίστασης και χτίζοντας νέα τεχνητά διλήμματα». Το τελικό μήνυμα Μητσοτάκη προαναγγέλλει το επόμενο αντιπολιτευτικό βήμα: «Εμείς σε κάθε περίπτωση του λέμε “αφού δεν μπορεί, ας κάνει στην άκρη. Είμαστε έτοιμοι”. Δεν φοβόμαστε το βάρος της ευθύνης. Οσο πιο σύντομα φύγει o Τσίπρας τόσο πιο σύντομα θα ξημερώσει μια νέα μέρα για την πατρίδα μας».