«Καταδικάζουμε αυτή την απόφαση η οποία εμποδίζει την παραπομπή των ατόμων αυτών που είχαν ενεργό συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος, το οποίο είχε στόχο τη συνταγματική νομιμότητα, κατά την οποία σκοτώθηκαν 248 πολίτες και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, τραυματίστηκαν δε 2.193 πολίτες, αλλά και απείλησαν τη ζωή του προέδρου της Δημοκρατίας, ενώπιον της ανεξάρτητης τουρκικής Δικαιοσύνης». Mε τον τρόπο αυτό αντέδρασε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μετά τη δημοσιοποίηση της αρεοπαγιτικής απόφασης.

Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι «οι πρωτοβουλίες μας για την έκδοση των εγκληματιών και την παρουσίαση τους ενώπιον της τουρκικής Δικαιοσύνης θα συνεχιστούν με κάθε νόμιμο μέσο. Οι επιπτώσεις στις διμερείς μας σχέσεις, η συνεργασία μας απέναντι στην τρομοκρατία και άλλες κοινές συνεργασίες σε διμερή και πολυμερή ζητήματα, αυτής της απόφασης που πιστεύουμε ότι ελήφθη με πολιτικά κριτήρια, θα αξιολογηθούν διεξοδικά».

ΕΝΤΑΛΜΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ. Σε ό,τι αφορά το ένταλμα που εξέδωσαν οι τουρκικές Αρχές εις βάρος των 8 τούρκων αξιωματικών, εισαγγελικές πηγές στην Ελλάδα διευκρίνιζαν ότι αυτό δεν μπορεί να έχει πρακτικό αντίκρισμα καθώς η Τουρκία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σε περίπτωση, δε, που οι Αρχές της γείτονος υποβάλουν νέο αίτημα για την έκδοσή τους με βάση άλλα στοιχεία, τότε αυτό θα κριθεί εκ νέου από την ελληνική Δικαιοσύνη.