Ο Ματέο Ρέντσι δεν περίμενε περισσότερο. Την ημέρα που το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσιζε για την τύχη του εκλογικού νόμου ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο στις πρόωρες εκλογές, εκείνος παρουσίαζε το προσωπικό του μπλογκ και αποχαιρετούσε την παλιά του ομάδα στο Δημοκρατικό Κόμμα ανακοινώνοντας τα νέα πρόσωπα της γραμματείας. Με άλλα λόγια, ο πρώην πρωθυπουργός κήρυξε την προσωπική του άτυπη προεκλογική εκστρατεία κι ενώ όλα τα κόμματα, με πρώτο το Κίνημα 5 Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο, ζητούν άμεσα εκλογές.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου περιέλαβε τον εκλογικό νόμο με τη συνταγματικότητα που του έλειπε. Στην ουσία, άναψε το πράσινο φως για το μπόνους των 40 εδρών στο πρώτο κόμμα, ενώ απέρριψε το σύστημα των δύο γύρων ανάμεσα στα δύο πρώτα κόμματα που είχε ψηφίσει η ιταλική Βουλή. Την ίδια ώρα που ανακοινωνόταν η απόφαση, ο Ρέντσι έστελνε στο WhatsApp της γραμματείας του κόμματος το εξής μήνυμα: «Αγαπητές φίλες και φίλοι, σας ευχαριστώ όλους για όσα κάνατε. Επαναδιοργανώνουμε το κόμμα με μια νέα γραμματεία αλλά συνεχίζουμε να μαχόμαστε μαζί». Από την απάντηση φαίνεται ότι ο Ρέντσι εξακολουθεί να έχει ισχυρά ερείσματα στο κόμμα: «Ηταν τιμή μας να δουλέψουμε μαζί σου».

Στη δεύτερη κίνηση του Ρέντσι, τη δημιουργία ενός προσωπικού μπλογκ στο στυλ του Μπέπε Γκρίλο, τα ιταλικά Μέσα δίνουν περισσότερη πολιτική σημασία. Σηματοδοτεί, γράφουν, τη νέα στρατηγική του κεντροαριστερού ηγέτη και την επιθυμία του να επικοινωνεί με το εκλογικό σώμα χωρίς ενδιάμεσους. Ακόμη πιο ενδεικτικός είναι ο τίτλος του πρώτου ποστ: «Αργά ή γρήγορα το μέλλον επιστρέφει». Για τους αναλυτές δεν ήταν δύσκολο να διαπιστώσουν την ταύτιση που επιχειρεί ο πρώην πρωθυπουργός ανάμεσα στον εαυτό του και την επόμενη ημέρα της κυβέρνησης Τζεντιλόνι. «Υπάρχουν πολλοί τρόποι να ξεκινήσει κανείς. Και να ξαναρχίσει. Οποιος μεγάλωσε με την εμπειρία του προσκόπου, ξέρει ότι ο πιο ωραίος τρόπος είναι να κάνεις την πορεία σου. Είμαστε περήφανοι για αυτές τις χίλιες ημέρες μας. Αλλά, παιδιά, φτάνει. Αυτές είναι παρελθόν πια. Κι αυτό το μπλογκ δεν έγινε για τους παλιούς. Εγινε για να πορευτούμε πολλοί μαζί».

Ο Ματέο Ρέντσι, στο κόμμα του οποίου στηρίζεται η κυβέρνηση Τζεντιλόνι, τοποθετεί τις εκλογές το πολύ έως τον Ιούνιο. Το κόμμα του Γκρίλο και η ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά ζητούν, αντίθετα, να στηθούν αμέσως οι κάλπες. Επομένως; «Δεν πρέπει να δώσουμε την εντύπωση ότι είμαστε αυτοί που φοβούνται τις εκλογές. Γιατί δεν τις φοβόμαστε. Παραμένουμε το πρώτο κόμμα» ήταν το μήνυμα του Ρέντσι, σύμφωνα με τη «Ρεπούμπλικα». Οι δημοσκοπήσεις, πάντως, δείχνουν ντέρμπι. Το Δημοκρατικό Κόμμα εναλλάσσεται στην πρώτη θέση της πρόθεσης ψήφου με το Κίνημα 5 Αστέρων. Και η τελευταία φουρνιά από αυτές δείχνει ότι το κόμμα του Γκρίλο προηγείται με βραχεία κεφαλή.

Αν στο μεταξύ δεν έχει περάσει και πάλι μπροστά η Κεντροαριστερά. Γιατί ο αυτοπροσδιοριζόμενος ως αδιάφθορος Μπέπε Γκρίλο εξακολουθεί να ταλαιπωρείται από τη δήμαρχο της Ρώμης Βιρτζίνια Ράτζι, η οποία κλήθηκε από τη Δικαιοσύνη για συνεργάτες της που εμπλέκονται σε σκάνδαλα διαφθοράς. Ο Γκρίλο επιχείρησε να κρατήσει αποστάσεις επικοινωνώντας με τη δήμαρχο για να της πει ότι τον εξαπάτησε. Ηδη όμως στα μάτια πολλών ψηφοφόρων ο λαϊκιστής κωμικός από τη Γένοβα δεν διαφέρει και πολύ από τους άλλους.