Η Γερμανία έχει από χθες έναν νέο διεκδικητή της καγκελαρίας, τον Μάρτιν Σουλτς που θα οδηγήσει τους Σοσιαλδημοκράτες στις εκλογές. Με έναν στόχο: «Το SPD θέλει να ηγηθεί σ’ αυτήν τη χώρα» είπε ο Σουλτς στους δημοσιογράφους μετά τη χθεσινή, έκτακτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών. Δηλαδή, τίποτα λιγότερο από την εκλογική νίκη για το SPD και την καγκελαρία για τον ίδιο.

Η σημερινή καθίζηση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος σε ποσοστά γύρω στο 20% κάνουν να φαντάζει ο στόχος του Σουλτς όνειρο θερινής νυκτός. Αλλά μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου έχει μπροστά του οκτώ μήνες για να ανατρέψει τα σημερινά δεδομένα. Αν είναι κάτι που χαρακτηρίζει τον Σουλτς, είναι η μαχητικότητά του. «Θέλουμε, ανεξάρτητα από πιθανούς συνδυασμούς, να αναδείξουμε τον καγκελάριο της Γερμανίας. Θα παρουσιάσουμε το πρόγραμμά μας και οι μελλοντικοί κυβερνητικοί εταίροι μας θα πρέπει να προσανατολιστούν στις θέσεις μας» τόνισε ο σοσιαλδημοκράτης που θέλει να εκθρονίσει τη Μέρκελ από την καγκελαρία. Με ποιον συνασπισμό κομμάτων σκέφτεται να το κάνει, δεν είπε. Πολλές επιλογές πάντως δεν θα έχει μετά τις εκλογές. Για την ακρίβεια δύο: είτε τον «κοκκινο-κοκκινο-πράσινο» συνασπισμό με την Αριστερά και τους Πράσινους, είτε τον «κοκκινο-κιτρινο-πράσινο» με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους. Και τα δύο σενάρια όμως προϋποθέτουν ότι το SPD θα αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά του στο 30% και άνω, για να βγαίνει η αριθμητική και να μπορεί να δικαιολογηθεί και η συγκρότηση κυβέρνησης από το δεύτερο σε ψήφους κόμμα κόντρα στον νικητή. Ο Σουλτς είναι αισιόδοξος. Και σίγουρα ο δυσκολότερος αντίπαλος για τη Μέρκελ, η οποία κατεβαίνει στις εκλογές με στόχο ένα αποτέλεσμα που δεν θα επιτρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς τη δεξιά Χριστιανοδημοκρατική Ενωση.

Η συνταγή του Σουλτς είναι απλή, στον προεκλογικό αγώνα θα εστιάσει σε δύο θεματικές: τα προβλήματα καθημερινότητας των πολιτών και την προάσπιση της δημοκρατίας απέναντι στην επέλαση της Ακροδεξιάς. «Οι φυγόκεντρες δυνάμεις της κρίσης απελευθερώνουν τις δυνάμεις των εχθρών της δημοκρατίας» λέει ο Σουλτς, ανοίγοντας μέτωπο στην Εναλλακτική για τη Γερμανία.

Ο προεκλογικός αγώνας ξεκίνησε. Ο Μάρτιν Σουλτς θα αναλάβει και την προεδρία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Το πλεονέκτημά του είναι ότι μπορεί να αφοσιωθεί στην προεκλογική εκστρατεία χωρίς δεσμεύσεις από τη συμμετοχή του SPD στη σημερινή κυβέρνηση Μέρκελ. Αύριο θα ολοκληρωθούν οι αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο που επιφέρει η μετακίνηση του υπουργού Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ στην προεδρία της Δημοκρατίας. Θα τον διαδεχθεί στο υπουργείο Εξωτερικών ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, που δεν φημίζεται για τη διπλωματική του γλώσσα.

«Μην ξεγράφετε την αμερικανική αγορά»

Ο Γκάμπριελ έδωσε χθες την τελευταία συνέντευξη τύπου ως υπουργός Οικονομίας με τον απολογισμό της τελευταίας τετραετίας: Μείωση της ανεργίας στο 6,1%, ποσοστά σχεδόν πλήρους απασχόλησης – μεγαλύτερη αύξηση της 20ετίας στις συντάξεις, αυξήσεις μισθών – κατώτατος μισθός – μείωση γραφειοκρατίας – αύξηση των επενδύσεων το 90% εκ των οποίων είναι ιδιωτικές επενδύσεις. Εκτίμησε ότι ο απομονωτισμός του νέου αμερικανού προέδρου Τραμπ θα επηρεάσει αρνητικά τις γερμανικές εξαγωγές, θα μειώσει τα γερμανικά πλεονάσματα. Αλλά συνέστησε στις γερμανικές επιχειρήσεις να μην ξεγράψουν την αμερικανική αγορά, «θα υπάρξει και εποχή μετά τον Τραμπ» είπε χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα η στροφή του Τραμπ είναι και ευκαιρία προσέγγισης της Κίνας.

Για την ΕΕ, ο Γκάμπριελ επέκρινε Μέρκελ και Σόιμπλε για την πολιτική μονομερούς λιτότητας. «Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης εφαρμόστηκε μόνο στο πρώτο σκέλος», είπε, πρέπει να εφαρμοστεί και στο σκέλος της ανάπτυξης. Χώρες που προωθούν πειστικά μεταρρυθμίσεις πρότεινε να ανταμείβονται με περισσότερο χρόνο για την εκπλήρωση των κριτηρίων. Αυτό συνέβη με τη Γερμανία. Αν τηρούσε το Μάαστριχτ δεν θα εφαρμόζονταν οι μεταρρυθμίσεις της Ατζέντας 2010 του Σρέντερ, στην οποία στηρίζεται η σημερινή ευρωστία της Γερμανίας.