Η βρετανική κυβέρνηση έδωσε χθες στη δημοσιότητα το –μόλις λίγων λέξεων –νομοσχέδιο, το οποίο θα υποβάλει στο Κοινοβούλιο για να λάβει την έγκριση ώστε να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις του Brexit. Υπό τον τίτλο «Σχέδιο νόμου περί της Ευρωπαϊκής Ενωσης (γνωστοποίηση αποχώρησης)», αυτό το πολύ σύντομο νομοσχέδιο ζητεί από τους βουλευτές να «εξουσιοδοτήσουν την πρωθυπουργό να γνωστοποιήσει, σύμφωνα με το άρθρο 50 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση».
Η δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου έγινε μόλις δύο ημέρες μετά την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Βρετανίας, βάσει της οποίας η κυβέρνηση υποχρεώνεται να λάβει την έγκριση του Κοινοβουλίου πριν ενεργοποιήσει το άρθρο 50, βάσει του οποίου θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ.
Σε ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργείου αναφέρεται ότι «αυτό το απλό νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί στη Βουλή των Κοινοτήτων και τη Βουλή των Λόρδων πριν λάβει τη βασιλική έγκριση, πριν από την προθεσμία της 31ης Μαρτίου». Στέλεχος της κυβέρνησης γνωστοποίησε ότι το νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί στη Βουλή των Κοινοτήτων την ερχόμενη Τρίτη και την Τετάρτη και θα υποβληθεί σε ψηφοφορία στις 8 Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή των Λόρδων πριν παρουσιαστεί στη βασίλισσα Ελισάβετ.
Πάντως, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από πτέρυγες της αντιπολίτευσης, τόσο για το «λιτό» περιεχόμενο του νομοσχεδίου, όσο και –κυρίως –για τον χρόνο που θα απαιτηθεί για να ψηφιστεί το νομοσχέδιο. Και αυτά όλα θα γίνουν μέσα σε λίγες μέρες, με τους βουλευτές να έχουν στη διάθεσή τους μόλις πέντε ημέρες προκειμένου να προβάλουν τις αντιρρήσεις τους και να προσπαθήσουν να το τροποποιήσουν.
Κύριοι εκφραστές της διαμαρτυρίας για το κατατεθέν νομοσχέδιο ήταν οι βουλευτές του Εργατικού Κόμματος. Ενας από αυτούς κάλεσε τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν να πείσει τους βουλευτές να μην υπερψηφίσουν το «σφιχτό» χρονοδιάγραμμα, προκειμένου να υπάρξει περισσότερος χρόνος διαβούλευσης.
Ωστόσο, ο Κόρμπιν δεν προτίθεται να πράξει κάτι τέτοιο, από τη στιγμή μάλιστα που έχει δηλώσει ότι «δεν θα εμποδίσει το Brexit». Εντονες ήταν και οι αντιδράσεις του επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Τιμ Φάρον, ο οποίος καυτηρίασε κυρίως το γεγονός ότι το νομοσχέδιο δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο. Πηγές στο κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα ανέφεραν πως η προσπάθεια της κυβέρνησης Μέι ήταν το κείμενο να είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομο, ώστε να γίνουν οι λιγότερες δυνατές παρεμβάσεις από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης και να μη χρειαστεί περισσότερος χρόνος.
«Εχω εμπιστοσύνη στο Κοινοβούλιο, το οποίο ψήφισε έξι προς ένα υπέρ της πραγματοποίησης του δημοψηφίσματος, ότι θα σεβαστεί την απόφαση που ελήφθη από τον βρετανικό λαό και θα επικυρώσει γρήγορα αυτό το νομοσχέδιο» δήλωσε ο Ντέιβιντ Ντέιβις, ο υπουργός που είναι αρμόδιος για το Brexit. Χθες, η Μέι έδειξε πως αποδέχεται τελικά να αποσαφηνίσει τη στρατηγική της για το Brexit σε μια «λευκή βίβλο», την οποία ζητούσε επίμονα η αντιπολίτευση και είχε προτείνει η κοινοβουλευτική επιτροπή για το Brexit. Η Μέι αρνούνταν έως τώρα να το πράξει, υποστηρίζοντας ότι ήταν αρκετά σαφής στην ομιλία της της 17ης Ιανουαρίου, με την οποία τάχθηκε υπέρ της «ξεκάθαρης» ρήξης με την ΕΕ, που σημαίνει την έξοδο από την ενιαία αγορά ώστε να ανακτήσει τον έλεγχο των συνόρων της χώρας. Παρά την επιμονή του ηγέτη του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν, δεν θέλησε ωστόσο να ανακοινώσει κάποια ημερομηνία για τη δημοσιοποίηση αυτής της «λευκής βίβλου».
Πριν από το τέλος Μαρτίου
Η πρωθυπουργός Τερίζα Μέι υποσχέθηκε να ενεργοποιήσει πριν από το τέλος Μαρτίου το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας με το οποίο θα αρχίσει το Brexit. Η κυβέρνησή της υποστηρίζει ότι η ψηφοφορία των βουλευτών δεν θα θέσει υπό αμφισβήτηση αυτό το χρονοδιάγραμμα.