Από την 1η Φεβρουαρίου θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις 700.000 δικαιούχοι για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (KEA). Oι αιτήσεις θα υποβάλλονται είτε ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα keaprogram.gr είτε στους δήμους είτε στα ΚΕΠ.

Το πρόγραμμα Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) είναι ένα προνοιακό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και απευθύνεται σε νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Τα ποσά που εγγυάται το πρόγραμμα για κάθε νοικοκυριό, ανάλογα με τον αριθμό και την ηλικία των μελών του,ξεκινούν από τα 200 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριόκαι προσαυξάνονται κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού καθώς και κατά 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος. Στη μονογονεϊκή οικογένεια, για τις ανάγκες υπολογισμού του εγγυημένου ποσού το μεγαλύτερο σε ηλικία ανήλικο μέλος λογίζεται ωςενήλικος. Ως ενήλικος λογίζεται και κάθε απροστάτευτο τέκνο οικογένειας.

ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ. Για να είναι κάποιος δικαιούχος του ΚΕΑ θα πρέπει –σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση –το εισόδημά του κατά τους τελευταίους 6 μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης να μην υπερβαίνει το εξαπλάσιο του εγγυημένου ποσού για κάθε τύπο νοικοκυριού. Συγκεκριμένα το μονοπρόσωπο νοικοκυριό θα πρέπει να έχει εξαμηνιαίο εισόδημα έως1.200 ευρώ, το νοικοκυριό με δύο ενήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα προστατευόμενο μέλος έως1.800 ευρώεξαμηνιαίο εισόδημα, νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη έως2.100 ευρώεξαμηνιαίο εισόδημα, νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και δύο ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέληέως 2.400 ευρώ, νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή δύο ενήλικα και τρία ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τέσσερα ανήλικα μέληέως 2.700 ευρώκαι τέλος νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και τέσσερα ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με πέντε ανήλικα μέλη εξαμηνιαίο εισόδημαέως 3.000 ευρώ.