Τις προηγούμενες ημέρες, πέντε εφοριακοί από τη Γερμανία βρέθηκαν στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών. Για διακοπές είχαν έρθει οι άνθρωποι στην Ελλάδα, αλλά μιας και υπάρχει στενή συνεργασία των ελληνικών και των γερμανικών φορολογικών Αρχών –ιδίως μετά τις λίστες του κυρίου Μπόργιανς –πέρασαν μια βόλτα και από Καραγιώργη Σερβίας.

Εγινε μια κουβέντα χαλαρή, με στελέχη του υπουργείου. Και μεταξύ άλλων, όπως έμαθα, τους διηγήθηκαν οι Γερμανοί ότι στην πατρίδα τους έχουν κόψει τελείως τους τακτικούς φορολογικούς ελέγχους. Ανήκουστο για τα ελληνικά δεδομένα. Τι κάνουν;

Μόνο ελέγχους με βάση συστήματα ανάλυσης κινδύνου και διαρκή παρακολούθηση της σχέσης δηλωθέντων εισοδημάτων και καταθέσεων.

Μεταξύ άλλων, μάλιστα, η Eφορία στέλνει από έναν υπάλληλο στο λογιστήριο κάθε μεγάλης γερμανικής επιχείρησης. Ο εφοριακός ελέγχει καθημερινά συγκεκριμένους λογαριασμούς και για να μη δημιουργούνται στενές επαφές με την επιχείρηση, σε τακτά χρονικά διαστήματα ο καθημερινός ελεγκτής αλλάζει.

Μου έκαναν εντύπωση όλα αυτά. Μεγαλύτερη εντύπωση όμως μου έκανε το γεγονός ότι και στη Γερμανία έχουν πρόβλημα φοροδιαφυγής με τον ΦΠΑ στην εστίαση. Μήπως να τους στείλουμε τον νόμο για το πλαστικό χρήμα;

Καθένας με τον πόνο του

Χάβρα Ιουδαίων. Τα λόγια ανήκουν σε στέλεχος ενεργειακής εταιρείας που παρευρέθη στην προ εβδομάδας συνάντηση που είχε στην Αθήνα ο ευρωπαίος επίτροπος για το Κλίμα και την Ενέργεια Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε με τους ενεργειακούς φορείς. Αλλος μιλούσε για την υποστελέχωσή του (ΛΑΓΗΕ), άλλος για τις καταστροφικές επιπτώσεις των δημοπρασιών (ΔΕΗ) και άλλοι για την ανάγκη περισσότερης ανεξαρτησίας (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΣΦΑ). Ο μεν επίτροπος μιλούσε οραματικά για την Big Energy Picture (το χειμερινό πακέτο, ενεργειακή ένωση, διασυνδέσεις κ.λπ.) οι δε φορείς έσπευδαν, ο καθείς για λογαριασμό του, να γκρινιάξουν για τα επιμέρους θέματα που απασχολούν τον κλάδο τους. Τα θυμηθήκαμε λοιπόν αυτά με αφορμή την ενεργειακή κρίση των τελευταίων ημερών, που έφερε στο φως τις αστοχίες του Διαχειριστή του συστήματος (ΑΔΜΗΕ) να προγραμματίσει έγκαιρα τις ανάγκες προκειμένου να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση λόγω κακοκαιρίας. Τι να την κάνεις την περισσότερη ανεξαρτησία αν δεν μπορείς να κάνεις έναν σωστό προγραμματισμό; Διότι μπορεί να μην έγινε πρωτοσέλιδο, επειδή δεν ξεμείναμε από ρεύμα, από τα Χριστούγεννα όμως και μετά, κάθε έξι ημέρες το ενεργειακό σύστημα βρίσκεται σε κρίση. Την κατάσταση σώζουν τα επιπλέον φορτία με φυσικό αέριο από το Αλγέρι, και αυτό που περιμένουμε να δούμε είναι ποιος θα πληρώσει το επιπλέον κόστος…

Από τα αλώνια στα… σαλόνια

Το κλίμα στην ελληνική περιφέρεια μάλλον δεν τον σηκώνει τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου. Αλλωστε όσα ακολούθησαν την επίσκεψή του στα Τρίκαλα, την περασμένη εβδομάδα, μόνο ευχάριστα δεν ήταν. Και αυτό εξαιτίας των δηλώσεών του για το αφορολόγητο, που είτε δεν διατυπώθηκαν από τον ίδιο σωστά ή δεν τις κατάλαβαν καλά όσοι τις άκουσαν, πάντως έγιναν.

Ετσι άλλαξε ρότα και αποφάσισε να ακολουθήσει την προσφιλή τακτική των προκατόχων του στο υπουργείο, δηλαδή το κυνήγι επενδυτών.

Βγήκε λοιπόν στη γύρα ο υπουργός και έχει ήδη ξεκινήσει επαφές. Την εβδομάδα που πέρασε είχε συνάντηση με τον πρέσβη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Αθήνα, Σουλτάν αλ Αλί και αποδέχθηκε μάλιστα πρόταση να παραστεί ως επίσημος προσκεκλημένος στο Ετήσιο Φόρουμ Επενδύσεων στο Ντουμπάι. Ακολούθησε συνάντηση με την πρέσβειρα της Αυστρίας στην Ελλάδα, Αντρέα Ικίτς-Μπομ, όπου και εκεί ο υπουργός άδραξε την ευκαιρία να παρουσιάσει τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα.

Η αλήθεια είναι ότι το έργο το έχουμε ξαναδεί, όχι μόνο από τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Ακόμη όμως να δούμε τους επενδυτές να έρχονται. Και ούτε πρόκειται να έρθουν με επισκέψεις για τσάι και συμπάθεια. Η σταθερότητα λείπει από τη χώρα, λένε όσοι ξέρουν. Πολιτική και οικονομική…