Καθυστερήσεις παρατηρούνται άλλωστε και στο εγχείρημα διόρθωσης των αντικειμενικών αξιών σε τέσσερις περιοχές (Φιλοθέη, Ψυχικό, Νέος Βουτζάς και Δελφοί) μετά τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Τον περασμένο Νοέμβριο το ΣτΕ με απόφασή του επέβαλε, έπειτα από προσφυγές φορολογουμένων, προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών σε αυτές τις τέσσερις περιοχές έως το τέλος του 2016, με το σκεπτικό ότι ο προσδιορισμός τους έγινε χωρίς να υπάρχει διαφανής, ορισμένη, πρόσφορη και οικονομετρικά άρτια μεθοδολογία προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, αλλά ούτε ελήφθη υπόψη η γνώμη του κάθε δήμου ή κοινότητας, όπως προβλέπεται.

Παρότι φτάνουμε σιγά σιγά στον Φεβρουάριο, ακόμα οι σχετικές αποφάσεις προσαρμογής δεν έχουν εκδοθεί. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν συσταθεί τέσσερις ειδικές επιτροπές, οι οποίες πλέον απευθύνθηκαν στα δημοτικά συμβούλια των επίμαχων περιοχών προκειμένου να προσδιοριστούν οι νέες αντικειμενικές αξίες.

Η έκδοση των αποφάσεων είναι θέμα χρόνου, αναφέρουν αρμόδιες πηγές. Οποτε και να εκδοθούν οι αποφάσεις, ο χρόνος έναρξης ισχύος τους είναι προσδιορισμένος από την απόφαση του ΣτΕ. Οι νέες τιμές στις τέσσερις αυτές περιοχές θα ισχύσουν αναδρομικά από τις 8 Ιουνίου 2016, οπότε συζητήθηκαν οι προσφυγές στο ακροατήριο.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, ο ΕΝΦΙΑ του 2016 δεν επηρεάζεται σε καμία περίπτωση. Ο φόρος ακινήτων προσδιορίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες οι οποίες ισχύουν την 1η Ιανουαρίου του κάθε έτους.

Ηδη το τρένο και για το 2017 έχει χαθεί. Οχι για τις τέσσερις περιοχές, αλλά για όλη τη χώρα. Θεωρητικά, αν το καλοκαίρι υπήρχε προσαρμογή των αντικειμενικών στο ύψος των εμπορικών, με μια υπουργική απόφαση θα μπορούσαν να ισχύσουν αναδρομικά από τις αρχές του έτους. Ο ΕΝΦΙΑ σε αυτή την περίπτωση θα προσαρμοζόταν αναλόγως με αύξηση των συντελεστών για να μη διαταραχθεί ο στόχος των εισπράξεων. Κάτι τέτοιο μάλλον δεν θα χρειαστεί. Οι πιθανότητες άμεσων αλλαγών στις αντικειμενικές – πριν από την εκκαθάριση του φόρου ακινήτων το καλοκαίρι – είναι πολύ περιορισμένες.