Ως «την απόλυτη τάση» στη γερμανική αγορά χαρακτηρίζουν οι ξένοι τουρ οπερέιτορ την Ελλάδα, η οποία μετά την Ισπανία συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη αύξηση στις κρατήσεις πακέτων διακοπών για το ερχόμενο καλοκαίρι.

Με βάση τα έως τώρα στοιχεία των τουριστικών οργανισμών Thomas Cook και TUI, η Ελλάδα χαρακτηρίζεται νικήτρια στην αύξηση των κρατήσεων με ισχυρή ζήτηση για την Κρήτη, τη Ρόδο, την Κω και άλλους νησιωτικούς προορισμούς.

Ηδη, η ΤUI αναφέρει ότι καταγράφεται αύξηση 41% στις κρατήσεις για την Ελλάδα, που για το φετινό καλοκαίρι θα έχει αυξημένη χωρητικότητα στους κύριους προορισμούς κατά 40%.

Ενδεικτικό της υψηλής ζήτησης από τη Γερμανία και τις άλλες ευρωπαϊκές αγορές για τους μεγάλους ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς είναι οι πληροφορίες από την Κρήτη και τη Ρόδο ότι ήδη αρκετά ξενοδοχεία σταμάτησαν τις πωλήσεις, καθώς δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμα δωμάτια για τη θερινή περίοδο.

Πάντως, η Ισπανία προηγείται σταθερά στις κρατήσεις των Γερμανών, ενώ πολύ καλά κινούνται και οι κρατήσεις για Ιταλία και Πορτογαλία. Επίσης, ανάκαμψη έπειτα από αρκετά χρόνια παρουσιάζει και η Αίγυπτος, ενώ αντίθετα η Τουρκία συνεχίζει να καταγράφει και φέτος μεγάλη πτώση.

Συνολικά οι κρατήσεις στη γερμανική αγορά για τις διακοπές του 2017 κινούνται σε υψηλά επίπεδα από το προηγούμενο δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, ενώ η τάση ενισχύθηκε τις πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου.

Η TUI Γερμανίας επισημαίνει ότι η ζήτηση μέχρι τώρα είναι πολύ μπροστά σε σχέση με πέρυσι, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι μόνο το Σάββατο 14 Ιανουαρίου καταγράφηκαν 20.000 κρατήσεις! Μάλιστα αποδίδει την τάση αυτή στο γεγονός ότι πολλοί Γερμανοί που δεν πήγαν διακοπές πέρυσι σπεύδουν φέτος να κάνουν κράτηση νωρίς.

Με βάση τα στοιχεία άλλων ευρωπαϊκών τουρ οπερέιτορ, ισχυρή ζήτηση καταγράφεται για Μαγιόρκα, Κανάρια Νησιά, Πορτογαλία, Ελλάδα και Βουλγαρία, ενώ εκτιμούν ότι η Αίγυπτος θα έρθει στο προσκήνιο του ενδιαφέροντος των γερμανών τουριστών αργότερα όταν θα βγουν στην αγορά οι φθηνές προσφορές.