Σε νησί των Κυκλάδων ο αριθμός των αιτήσεων για υπηρεσίες Ειδικής Αγωγής τριπλασιάστηκε σε διάστημα μόλις 12 μηνών (2014-2015).

Αυτό είναι μόνον ένα από τα ευρήματα των ελέγχων του ΕΟΠΥΥ που προκαλεί έντονες επιφυλάξεις για την (υπερ)δράση των κέντρων Ειδικής Αγωγής, με στελέχη να σημειώνουν ότι η αύξηση αυτή δεν συνάδει με τις πληθυσμικές ανάγκες.

Κατά τον ΕΟΠΥΥ οι υπηρεσίες Ειδικής Αγωγής απευθύνονται σε ανηλίκους που παρουσιάζουν γλωσσικές διαταραχές, μαθησιακές δυσκολίες, νοητική υστέρηση, αυτισμό, αναπτυξιακές διαταραχές, αισθητηριακές διαταραχές (βαρηκοΐα – κώφωση, μειωμένη όραση), ψυχικές διαταραχές και κινητικές δυσκολίες.

Και καθώς δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή για τη χώρα μας, οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο πληθυσμός αυτός αφορά το 10% του προσχολικού και το 7%  του σχολικού πληθυσμού – δηλαδή περισσότερους από 100.000 ανηλίκους πανελλαδικά.

Οι ειδικοί από την πλευρά τους σημειώνουν ότι η σύγχρονη κοινωνία και κυρίως το εκπαιδευτικό σύστημα απαιτούν από τα παιδιά μαθησιακές ικανότητες από πολύ μικρή ηλικία (π.χ. να μαθαίνουν την αλφαβήτα και τους αριθμούς), με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί υψηλών προσδοκιών «δείκτες ικανότητας».

Τα παιδιά που αποτυγχάνουν να συμμορφωθούν σε αυτούς παραπέμπονται σε ειδικούς. Αντίστοιχα, η απουσία των γονέων λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, η συχνή έλλειψη δημιουργικού παιχνιδιού και άλλοι σχετικοί παράγοντες συμβάλλουν στο να εντοπίζονται προβλήματα σε παιδιά, τα οποία είτε δεν εμφανίζονταν με την ίδια συχνότητα στο παρελθόν είτε παραβλέπονταν καθώς δεν υπήρχε η γνώση.