Την ίδια στιγμή, με την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται, φορείς και οργανώσεις με όσες δυνάμεις διαθέτουν έχουν ριχτεί στη μάχη της φροντίδας των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τα Εξαφανισμένα Παιδιά (Missing Children Europe), το 40% των ανθρώπων σε κέντρα φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα το 2016 ήταν παιδιά, ενώ περισσότερα από 89.000 ασυνόδευτα παιδιά ήρθαν στην Ευρώπη το 2015. Στο μεταξύ, 25.800 ασυνόδευτα ή χωρισμένα από τις οικογένειές τους παιδιά έφτασαν στην Ιταλία μέσω θαλάσσης το 2016 – πάνω από τα διπλάσια από τα 12.360 που έφτασαν κατά το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, ο αριθμός των ασυνόδευτων παιδιών στη χώρα μας παραμένει ένα μυστήριο, καθώς το πρόβλημα εστιάζεται στην αρχική καταγραφή των μεταναστών και προσφύγων.

«Η συνδρομή μας στο Προσφυγικό είναι μια απαίτηση των καιρών. Τα παιδιά αυτά βρίσκονται σε μια απίστευτη θέση, έχουν άσχημα βιώματα, έχουν φύγει βίαια από τη χώρα τους, έχουν βιώσει ουσιαστικά “κακοποίηση”. Αρχικά, στους τρεις ξενώνες των Παιδικών Χωριών SOS φιλοξενούνται 70 ανήλικα παιδιά, με δυνατότητα άλλων 25 προσφυγόπουλων όταν ολοκληρωθεί και ο 4ος ξενώνας στην Αθήνα» προσθέτει ο Στέργιος Σιφνιός.

Από τις αρχές του 2015 έως και τα τέλη του περασμένου Απριλίου, το Χαμόγελο του Παιδιού χειρίστηκε 32 περιστατικά εξαφανισμένων ασυνόδευτων ανηλίκων, στα σπίτια του σήμερα μεγαλώνουν 10 προσφυγόπουλα, εκ των οποίων τα δύο έφτασαν το περασμένο καλοκαίρι, ενώ οι άνθρωποι του οργανισμού βοήθησαν σε 22 περιπτώσεις την επανένωση των παιδιών με την οικογένειά τους.

Τα αγκάθια. Το ζήτημα με τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα, όπως επισημαίνει η Ιρις Πανδίρη, συντονίστρια των ξενώνων της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Αρσις, από δω και πέρα θα είναι δυσκολότερο. «Πλέον, η Ελλάδα θα γίνει χώρα παραμονής για πολλά ασυνόδευτα παιδιά. Εξάλλου, μέσα στο επόμενο πεντάμηνο, όσα παιδιά είναι για μετεγκατάσταση ή για επανένωση με τις οικογένειές τους που βρίσκονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα φύγουν. Τα υπόλοιπα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που ζουν ήδη στην Ελλάδα, αλλά και όσα θα έρθουν από δω και πέρα θα μένουν στη χώρα μας. Αρα, θα έπρεπε να δουλεύουμε ήδη ένα εθνικό σχέδιο ένταξης γι’ αυτά τα παιδιά, να μιλήσουμε με την κοινωνία, προκειμένου να είναι έτοιμη».

Η Αρσις λειτουργεί πέντε βασικούς ξενώνες φιλοξενίας για ασυνόδευτους ανηλίκους. Είναι χαρακτηριστικό πως στην Αλεξανδρούπολη και οι δύο είναι σε πληρότητα, όπως και αυτός στο Βόλο, ενώ οι ξενώνες σε Ωραιόκαστρο και Θεσσαλονίκη έχουν ελεύθερες λίγες θέσεις. «Ο αριθμός των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων εκτός δομών είναι μεγάλος. Εμείς σε κάθε δομή προσπαθούμε να έχουμε 2-3 θέσεις κενές για επείγοντα περιστατικά».

Ακόμη και σε φορείς και οργανώσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται ως επί το πλείστον στο προσφυγικό ζήτημα, υλοποιώντας προγράμματα και παρέχοντας υπηρεσίες, το χρηματοδοτικό τους μέλλον είναι μάλλον αβέβαιο. Οι τρεις βασικές δομές της Αρσεως, όπως και άλλες οργανώσεις σε Αθήνα αλλά και στα νησιά, χρηματοδοτούνται από τον περασμένο Σεπτέμβριο έως και τις 31 Ιανουαρίου από την Υπατη Αρμοστεία. «Από την 1η Φεβρουαρίου δεν ξέρουμε ποια θα είναι η χρηματοδότηση και από πού. Θεωρούμε, ωστόσο, πως το Προσφυγικό και δη το ζήτημα των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων είναι τόσο μεγάλα που θα υπάρξει λύση. Απλά, προσδοκούμε έναν καλύτερο ρυθμό σε αυτό το κομμάτι γιατί θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο πως επηρεάζονται η καθημερινότητα και η ζωή των παιδιών αυτών» συμπληρώνει η Ιρις Πανδίρη.