Καμία βελτίωση δεν υπάρχει με το νέο σύστημα αποζημίωσης θεραπειών αναπηρίας επισημαίνει με ανακοίνωσή της η Εθνική Ομοσπονδία για τα Δικαιώματα του Αυτιστικού Φάσματος (ΕΟΔΑΦ). Τονίζει δε πως οι ρυθμίσεις διατηρούν και επικυρώνουν όλες τις περικοπές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα.

Στο κείμενο διαμαρτυρίας της Ομοσπονδίας – που έχει σταλεί στους βουλευτές και σε όλα τα κόμματα – σημειώνεται πως «πολλές από τις πραγματικά χρήσιμες θεραπείες δεν εγκρίνονται και στη θέση τους παρέχονται λιγότερο (ή μη) χρήσιμες (και φυσικά φθηνότερες)».

Οπως λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιάννης Σταυρόπουλος, «δίνουν πράγματα στον γονιό που δεν τα χρειάζεται. Εμείς, οι γονείς παιδιών του αυτιστικού φάσματος, χρειαζόμαστε για παράδειγμα άλλου τύπου θεραπείες, όπως ψυχοθεραπευτικές. Υπάρχουν πολλές που δεν έχουν ενταχθεί».

Μέχρι πρότινος, αναφέρει ο Γιάννης Σταυρόπουλος, «οι γονείς πλήρωναν περίπου 30 ευρώ για μία θεραπεία σε ένα κέντρο και έπειτα περίμεναν έναν και ενάμιση χρόνο για να πάρουν πίσω ενάμισι ευρώ. Τόσο κοστολογούσε το κράτος τη θεραπεία». Τώρα, ο γονιός δεν θα πληρώνει τίποτα από την τσέπη του. «Υπάρχει περίπτωση όμως το κέντρο να βάζει όλα τα χρήματα από την τσέπη του; Ουσιαστικά παρακινούν τον κόσμο στη φοροδιαφυγή και στο μαύρο χρήμα».  

Μάλιστα, στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι «λόγω των απίστευτων ταλαιπωριών και γραφειοκρατικών εμποδίων που εφευρίσκονται κάθε τόσο για την είσπραξη αυτού του ενάμισι ευρώ(!) της υποτιθέμενης αποζημίωσης, ήδη αρκετοί γονείς πληρώνουν από το εισόδημά τους τις περισσότερες (και χρησιμότερες) θεραπείες που αντέχουν οικονομικά. Και για το μικρό ποσοστό που προσφέρει το κράτος έχουν ήδη εξαναγκαστεί να παραιτηθούν από αυτή την εξευτελιστική αποζημίωση, προτιμώντας τους διακανονισμούς, μοιράζοντας τη διαφορά – και με μειωμένη (ή χωρίς) απόδειξη από τα κέντρα» προσθέτει η Ομοσπονδία.

Δύο προτάσεις – λύσεις. Τόσο ο Γιάννης Σταυρόπουλος όσο και η ΕΟΔΑΦ λένε πως αν η κυβέρνηση ήθελε πραγματικά βελτίωση των παροχών αναπηρίας – για τα περίπου 50.000 παιδιά που βρίσκονται στο αυτιστικό φάσμα -, «θα είχε ήδη προχωρήσει άμεσα στην επαναφορά των θεραπειών τουλάχιστον στα προ περικοπών επίπεδα του 2008-2010» και στη δημιουργία δημόσιων κέντρων για θεραπείες.

Μόνο αριθμοί. Στο μεταξύ, σε πρόσφατη συνάντηση που είχαν πριν από λίγες ημέρες με το υπουργείο Υγείας, ο πρόεδρος της ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ Γιάννης Λυμβαίος εξέφρασε τη δυσφορία των γονέων και του αναπηρικού κινήματος για το γεγονός ότι τα 4/5 του χρόνου μέχρι εκείνη τη στιγμή έχουν αναλωθεί αποκλειστικά στη συζήτηση μεταξύ υπουργείου – ΕΟΠΥΥ και θεραπευτών για δημοσιονομικά και αριθμολογιστικά ζητήματα.

Και συμπλήρωσε πως «σχεδόν καμία αναφορά δεν είχε γίνει στα ποιοτικά στοιχεία που ενδιαφέρουν τους γονείς για τις υπηρεσίες που λαμβάνουν τα παιδιά μας και σχεδόν καμία αναφορά στα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν γονείς, άτομα με αναπηρία, παιδιά με αναπηρία ή και μαθησιακές δυσκολίες».