Παράταση στην αγωνία χιλιάδων οικογενειών που αναζητούν υπηρεσίες Ειδικής Αγωγής για τα παιδιά τους έδωσε νέα απόφαση του ΕΟΠΥΥ. Οι λογοθεραπευτές και άλλοι επιστήμονες του κλάδου συνεχίζουν να αντιστέκονται στη σύναψη της νέας σύμβασης με τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας, αντιδρώντας μεταξύ άλλων για τις περικοπές στον σχετικό προϋπολογισμό.

Λίγες ώρες πριν από τις συγκεντρώσεις που ήταν προγραμματισμένες για σήμερα έξω από το Προεδρικό Μέγαρο και για χθες έξω από τη Βουλή των Ελλήνων από φορείς Ειδικής Αγωγής και γονέων, ο Οργανισμός αποφάσισε τη χρονική επέκταση της διαβούλευσης των δύο πλευρών έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Συνεπώς έως τότε η υποβολή των δαπανών από τους δικαιούχους θα γίνεται σύμφωνα με την πρότερη διαδικασία, προσφέροντας οικονομική «ανάσα» για έναν επιπλέον μήνα στους γονείς.

Ειδικότερα, οι γονείς έχουν –για επιπλέον 30 ημέρες –τη δυνατότητα επιλογής εξειδικευμένου επιστήμονα για τη διενέργεια συνεδριών Ειδικής Αγωγής. Ετσι, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν λάβει σχετική ιατρική γνωμάτευση από δημόσια δομή, προπλήρωνουν τα ιδιωτικά κέντρα Ειδικής Αγωγής και έπειτα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ.

Η ανατροπή. Η νέα σύμβαση ωστόσο έρχεται να ανατρέψει τη διαδικασία: Τα κέντρα Ειδικής Αγωγής θα αποζημιώνονται απευθείας από τον Οργανισμό εντός 90 ημερών, ενώ απαγορεύεται να εισπραχθεί επιπλέον οποιαδήποτε αμοιβή από τον ασφαλισμένο πλην του νόμιμου προβλεπόμενου ποσού.

Και παρόλο που οι όροι της νέας σύμβασης θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν θετικοί για τους γονείς, η ανασφάλειά τους παραμένει αμείωτη. Είναι ενδεικτικό ότι περίπου 4.500 πολίτες είχαν υπογράψει έως την Πέμπτη το βράδυ κείμενο διαμαρτυρίας στο Ιντερνετ που καλούσε τον Πρωθυπουργό να μην προχωρήσει στις περικοπές στην Ειδική Αγωγή.

Και αυτό διότι οι περίπου 2.000 δομές που λειτουργούν στη χώρα μας (που εκπροσωπούνται από επτά συλλογικά όργανα) έχουν δημιουργήσει κοινό μέτωπο, κατεβάζοντας το στιλό και ζητώντας να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση χαρακτηρίζοντας τη σύμβαση του ΕΟΠΥΥ «απεχθή».

Δύο «ναι», ένα «όχι». Πάντως ο Οργανισμός, υπό την ασφαλιστική ομπρέλα του οποίου λαμβάνουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη τουλάχιστον 10 εκατομμύρια ασφαλισμένοι, έχει λάβει δύο «ναι» και ένα «όχι» για τις νέες συμβάσεις που προωθεί.

Ειδικότερα η Ενωση Ψυχιατρικών Κλινικών και η Ενωση Κέντρων Αποκατάστασης ανταποκρίνονται θετικά για την υπογραφή σχετικών συμβάσεων, με ανθρώπους του χώρου να κάνουν λόγο για έναν υπόγειο πόλεμο που διεξάγεται το τελευταίο διάστημα.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του Οργανισμού, το ετήσιο κόστος για παροχές Ειδικής Αγωγής ανέρχονταν σε 106 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 82 εκατομμύρια ευρώ αφορούν συνεδρίες λογοθεραπείας.

Τα ευρήματα αυτά προκάλεσαν δικαίως εύλογα ερωτηματικά, ιδίως όταν συνυπολογιστεί ότι η συνολική δαπάνη για ιατρικές εξετάσεις κατ’ έτος είναι 111 εκατομμύρια ευρώ.

Στελέχη του ΕΟΠΥΥ διατηρούσαν επιφυλάξεις για το εάν το ποσό αυτό ανταποκρίνεται στις πραγματικές πληθυσμιακές ανάγκες, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει σχετική έρευνα με στόχο τη διαμόρφωση ενός κονδυλίου για φέτος βάσει των ευρημάτων.

Στο μεταξύ, ο Οργανισμός έχει ανακοινώσει ότι ο κλειστός προϋπολογισμός για το 2017 που θα αφορά τις υπηρεσίες Ειδικής Αγωγής διαμορφώνεται στα 60 εκατομμύρια ευρώ περίπου.

«Ψίχουλα» Ή «βαφτίσια». Οι εκπρόσωποι του κλάδου αντιδρούν σθεναρά, σημειώνοντας ότι αντιμετωπίζονται ως ένοχοι, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ότι οι αποζημιώσεις του Δημοσίου είναι «ψίχουλα».

Πιο συγκεκριμένα, οι λογοθεραπευτές έχουν να λαμβάνουν ανά συνεδρία 15 ευρώ, όμως το Δημόσιο καλύπτει με μόλις 1,23 ευρώ τη συνεδρία εργοθεραπείας, ενώ αποζημιώνει τις συνεδρίες ψυχοθεραπείας, συμβουλευτικής γονέων και θεραπείας συμπεριφοράς με το ποσό των 2,25 ευρώ!

Ετσι εξηγείται ότι αρκετές ιδιωτικές δομές της χώρας βαφτίζουν τις λοιπές συνεδρίες (εργοθεραπείες, ψυχοθεραπείες κ.λπ.) «λογοθεραπείες» (ύστερα από συνεννόηση και με τους γονείς) ώστε να λαμβάνουν περισσότερα από το Δημόσιο και να επιβαρύνονται λιγότερο οι οικογένειες.

Η χρυσή τομή. Σύμφωνα με τον Αγγελο Κουτουμάνο, κοινωνικό λειτουργό και ιδρυτή του ιστότοπου Νόηση που παρέχει κοινωνικές υπηρεσίες σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, η αύξηση στις αμοιβές των επιστημόνων πιθανόν να αποτελέσει την αφετηρία για την εύρεση μιας χρυσής τομής.

«Οι γονείς φαίνεται να είναι αποπροσανατολισμένοι. Προκρίνουν ως μείζον πρόβλημα την πιθανή διακοπή της συνεργασίας με τον θεραπευτή του παιδιού τους, παραβλέποντας ότι η σύμβαση που προτείνει ο ΕΟΠΥΥ προσφέρει ικανοποιητική λύση σε ό,τι αφορά την οικονομική επιβάρυνσή τους. Επί της ουσίας λύνεται ένα μόνιμο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν, προκαλώντας παράλληλα ένα προσωρινό» σημειώνει στα «ΝΕΑ».

Και προσθέτει ότι «η ορθή κοστολόγηση των θεραπειών θα δημιουργούσε τις συνθήκες για μια ορθολογική συμφωνία που πιθανόν θα οδηγούσε στην υπογραφή σύμβασης».

Πάντως, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας φέρεται να έχει δεσμευτεί για την προσαρμογή της αμοιβής των λοιπών επιστημόνων του κλάδου στα επίπεδα των λογοθεραπευτών.

Το αγκάθι. Υπάρχει όμως ακόμη ένα αγκάθι που φαίνεται να πιέζει τα κέντρα Ειδικής Αγωγής, λειτουργώντας ως μοχλός κάμψης των αντιδράσεών τους.

Η παρατεταμένη άρνησή τους για την υπογραφή της εν λόγω σύμβασης έχει ξυπνήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον σε ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές και κέντρα αποκατάστασης. Και αυτό διότι πολλά από αυτά έχουν ήδη τις κατάλληλες δομές αλλά και τους επιστήμονες που απαιτούνται για να καλύψουν το κενό που προκύπτει.

«Ο νόμος δεν απαγορεύει σε τέτοιες δομές να παρέχουν σχετικές θεραπείες. Μάλιστα, δίνεται η δυνατότητα ακόμη σε κέντρα μελέτης, δηλαδή σε φροντιστήρια, να παρέχουν προγράμματα Ειδικής Αγωγής. Συνεπώς, ανοίγει ένα πεδίο επιχειρηματικής δράσης» σημειώνει ο Αγγελος Κουτουμάνος.

Στην περίπτωση αυτή, οι ιδιώτες που θα επενδύσουν στον τομέα αυτό θα έχουν το δικαίωμα απορρόφησης τμήματος του σχετικού κλειστού προϋπολογισμού που έχει ορίσει ο ΕΟΠΥΥ.

Αντίστοιχες όμως διαθέσεις –σύμφωνα με πληροφορίες –εκφράζουν και φορείς γονέων παιδιών με αναπηρία, δεδομένου ότι στη χώρα λειτουργούν περίπου 90 εργαστήρια μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα για παιδιά με αναπηρία και μαθησιακές δυσκολίες, χρηματοδοτούμενα από τα ίδια τα μέλη των φορέων.