Τέλος στο φιλόδοξο, χρονοβόρο και με μεγάλο κόστος έργο του αποφάσισε να βάλει ο βουλγαρικής καταγωγής αμερικανός καλλιτέχνης Κρίστο διαμαρτυρόμενος για την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών. Κίνηση με την οποία ανεβαίνουν κι άλλο οι τόνοι της αντίδρασης της καλλιτεχνικής κοινότητας απέναντι στον νεοεκλεγέντα μεγιστάνα. Ο καλλιτέχνης, που ασχολείται με τη συγκεκριμένη δημόσια εικαστική παρέμβαση από το 1992 και έχει ώς τώρα ξοδέψει 15 εκατ. δολάρια από δικά του χρήματα ενώ έχει εμπλακεί και σε δικαστική διαμάχη εξαιτίας της γραφειοκρατίας για να ολοκληρώσει το έργο του, δήλωσε πως δεν ενδιαφέρεται πλέον να ασχοληθεί περαιτέρω. Ο τίτλος του έργου είναι «Πάνω από το ποτάμι» και συνίστατο στο να κρεμάσει συνολικά 9,5 χλμ. γυαλιστερού ασημί υφάσματος κατά μήκος του ποταμού Αρκανσο σε διαφορετικές θέσεις σε μια διαδρομή 67,6 χλμ, με συνολικό κόστος 50 εκατ. δολάρια.
«Προέρχομαι από μια κομμουνιστική χώρα. Επένδυσα δικά μου χρήματα, χρησιμοποίησα το έργο και τα σχέδιά μου επειδή θέλω να είμαι εντελώς ελεύθερος. Και τώρα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι ο ιδιοκτήτης μας. Της ανήκει η γη. Δεν μπορώ να κάνω ένα έργο υπέρ αυτού του ιδιοκτήτη», δήλωσε ο Κρίστο στους «Νιου Γιορκ Τάιμς». Κι αφού εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για όσους συνεργάστηκαν μαζί του ώς εδώ, διευκρίνισε ότι θα δώσει πλέον όλο τον χρόνο, τα χρήματα και την ενέργειά του για να υλοποιήσει το έργο «Μάσταμπα» στο Αμπου Ντάμπι, το οποίο συνέλαβε με τη σύζυγό του, επίσης καλλιτέχνιδα, Ζαν-Κλοντ πριν από τέσσερις δεκαετίες. Πρόκειται για μια εγκατάσταση ύψους 150 μ. που αποτελείται από μεταλλικά βαρέλια τοποθετημένα κατά τέτοιο τρόπο ώστε να θυμίζουν τους πυραμιδοειδείς βαθμιδωτούς τάφους του Αρχαίου Βασιλείου της Αιγύπτου. Θα είναι μάλιστα το μοναδικό έργο του ζεύγους (η Ζαν-Κλοντ πέθανε το 2009) τόσο μεγάλης κλίμακας με μόνιμο χαρακτήρα.
- Νέες απειλές Μεντβέντεφ: Η μεταφορά πυρηνικών στην Ουκρανία ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου στη Ρωσία
- Ανάμεσα στους υποψήφιους για MVP Νοεμβρίου στην Euroleague ο Μιλουτίνοφ (pic)
- Μητσοτάκης – Ρούτε: Η στήριξη στην Ουκρανία πρέπει να συνεχιστεί – Αναγκαία η ενίσχυση της αντιπυραυλικής ασπίδας της Ευρώπης