Οι θρησκευόμενοι θα ξέρουν ότι σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη ο Θεός κατά τη δημιουργία του κόσμου, την έκτη ημέρα ολοκλήρωσε το έργο του και την έβδομη ξεκουράστηκε. Το «κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν» δημιούργημά του, που έχει καθιερώσει το Σαββατοκύριακο ως χρόνο χαλάρωσης, αν θέλει να αποφύγει τα προβλήματα υγείας, το διήμερο αυτό πρέπει να φορέσει τα αθλητικά του παπούτσια και να βγει στους δρόμους για τρέξιμο. Αυτό τουλάχιστον υποδεικνύει νέα έρευνα επιστημόνων στη Βρετανία, οι οποίοι κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσοι περιορίζουν την άθλησή τους τις ημέρες του Σαββατοκύριακου έχουν σχεδόν τα ίδια οφέλη στον οργανισμό τους με άλλους που παίρνουν τους δρόμους και τα γυμναστήρια τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας.
Οι ειδικοί εξετάζοντας δείγμα 60.000 ανθρώπων σε Αγγλία και Σκωτία, διαπίστωσαν πως οι αθλητές του Σαββατοκύριακου μειώνουν τον κίνδυνο να παρουσιαστούν επιπλοκές στην υγεία τους σε σχεδόν ίσο ποσοστό με τους συναθλητές τους που αφιερώνουν χρόνο για άσκηση τις καθημερινές. «Εκατομμύρια άνθρωποι κάνουν σπορ μία ή δύο φορές την εβδομάδα, αλλά ίσως ανησυχούν αν αυτό που κάνουν είναι αρκετό. Βρήκαμε ξεκάθαρο όφελος. Τους κρατάει υγιείς και σε καλή φυσική κατάσταση» ανέφερε στην βρετανική εφημερίδα «Guardian» ο Γκάρι Ο’ Ντόνοβαν, ερευνητής φυσικής δραστηριότητας και συγγραφέας της έρευνας στο βρετανικό πανεπιστήμιο Λάφμποροου.
Συμπληρωματικά είναι τα ευρήματα και μιας μελέτης που πραγματοποίησε η Βρετανική Υπηρεσία Υγείας, η οποία συστήνει στους πολίτες της χώρας να περνούν τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα κάνοντας ήπια άσκηση αν θέλουν να αποφύγουν τον πρόωρο θάνατο. Διαφορετικά, μπορούν να δοκιμάσουν 75 λεπτά έντονης φυσικής άσκησης την εβδομάδα, χωρίς να προβληματίζονται για το αν οι κόποι τους πιάνουν τόπο. Ως ήπια άσκηση οι ειδικοί ορίζουν οποιαδήποτε μορφή κίνησης επιτρέπει στον επίδοξο αθλητή να κάνει μια κουβέντα χωρίς να λαχανιάσει, όταν σε πιο δυνατούς ρυθμούς κάτι τέτοιο είναι δύσκολο.
Υπό αυτές τις συνθήκες, όσοι έπιαναν αυτό το όριο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας είχαν 35% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε σχέση με τους ανθρώπους που απλά κάθονταν στον καναπέ τους. Ειδικότερα, στις καρδιοαναπνευστικές αιτίες που ευθύνονται για τους θανάτους, το αντίστοιχο ποσοστό της μείωσης φτάνει το 41%, ενώ ως προς τους καρκίνους είναι 21%. Εκείνοι που επιλέγουν να ιδρώνουν τη φανέλα το Σαββατοκύριακο αλλά φτάνουν τον στόχο της υπηρεσίας υγείας, δεν απέχουν και πολύ στα οφέλη που βλέπουν στις εξετάσεις του γιατρού τους. Ο γενικός κίνδυνος θανάτου είναι 30% λιγότερος συγκριτικά με όσους διάγουν καθιστική ζωή, ενώ το ρίσκο εμφάνισης καρδιοαναπνευστικών επιπλοκών και καρκίνου είναι 40% και 18% αντίστοιχα.
«Οι αθλητές του Σαββατοκύριακου είναι άνθρωποι που συμπληρώνουν την απαραίτητη ποσότητα φυσικής δραστηριότητας κάθε εβδομάδα σε δύο μόνο φορές. Κάνουν έναν πολλή και έντονη άσκηση και είναι αυτό που τους κρατάει σε βελτιωμένη φυσική κατάσταση σε σχέση με τους ασκούμενους με ήπιες κινήσεις» δήλωσε ο Ο’Ντόνοβαν. Ως προς τις διακρίσεις των ωφελειών στα φύλα, οι επιστήμονες δεν εντόπισαν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες, στοιχείο που συμπεριέλαβαν στο άρθρο που δημοσίευσαν στην επιθεώρηση της Αμερικής Ιατρικής Ενωσης «Ιnternal Medicine».

Με στοιχεία από το 1994 έως το 2012

Οι μετρήσεις τους βασίστηκαν σε ιατρικά δεδομένα που συγκέντρωσαν από 63.591 ενηλίκους ηλικίας 40 ετών και άνω, μελετώντας τις επιδόσεις τους από το 1994 έως το 2012. Σχεδόν 9.000 από τους συμμετέχοντες απεβίωσαν τη συγκεκριμένη περίοδο, δίνοντας αρκετές παρατηρήσεις στους ειδικούς. Σε όσους έδωσαν υπόσχεση την 1η Ιανουαρίου ότι θα βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση και θα αφήσουν στην παλιά χρονιά την τεμπελιά και την καθιστική ζωή, ο Ο’Ντόνοβαν προτείνει να μην μπουν ζόρικα σε πρόγραμμα. Αρχικά, μπορούν να δοκιμάσουν ένα ήπιο βάδισμα και στη συνέχεια να θέσουν ρεαλιστικούς στόχους που μόλις τους επιτυγχάνουν θα καταφέρνουν παράλληλα να ευεργετούν το σώμα τους μαζί με την αυτοπεποίθησή τους. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία αθλητές πρέπει να διανύσουν τουλάχιστον 12 εβδομάδες μέτριας κίνησης πριν ανέβουν κατηγορία κόπωσης. Ακόμα και όσοι βρίσκονται σ’ αυτήν τη μεταβατική περίοδο, στην έρευνα είχαν αποτελέσματα με 29% μειωμένες πιθανότητες προβλημάτων υγείας. «Το καινούργιο στοιχείο που διαπιστώσαμε είναι πως σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα φαίνεται να παίζει η διάρκεια και πιθανώς η ένταση της άσκησης κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου όλων, που εντέλει αποδεικνύεται πιο πολύτιμος σε σχέση με τη συχνότητα» κατέληξε ο ερευνητής.