Μπορεί το «κλείσιμο επ’ αόριστον» της Εθνικής Οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης στο ύψος της Νίκαιας (στο ρεύμα προς την Αθήνα) που αποφάσισαν οι αγρότες της Θεσσαλίας να απειλεί πάλι με κόψιμο της χώρας στα δύο, αλλά ο αποκλεισμός των δύο τελωνείων στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα αποτελεί κομβικό σημείο των αγροτικών κινητοποιήσεων καθώς οι επιπτώσεις ξεπερνούν τα σύνορα.

Προς το παρόν, οι αγρότες παίζουν κρυφτούλι με τα ΜΑΤ με σημείο αιχμής τον Προμαχώνα, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να αποτρέψει σχέδια αποκλεισμού του προκειμένου να μην επαναληφθούν τα περσινά σκηνικά που οδήγησαν σε διπλωματικό επεισόδιο με τη Βουλγαρία.

Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν στήσει αντιμπλόκα απέναντι στα μπλόκα των αγροτών προκειμένου να αποτραπεί κάθε προσέγγιση προς το τελωνείο, τη στιγμή που οι αγρότες (κυρίως από τις Σέρρες) τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας τόσο τις εξελίξεις στην υπόλοιπη χώρα όσο και τη μαζικοποίηση των κινητοποιήσεων, κάτι που δεν έχει συμβεί ακόμα.

Αλλά και το τελωνείο των Ευζώνων αποτελεί νευραλγικό σημείο και το παιχνίδι που θα παιχθεί –αν χρειαστεί –μεταξύ κυβέρνησης και αγροτών αναμένεται να είναι σκληρό.

Ηδη από την πλευρά της Βουλγαρίας έχουν αρχίσει αντιδράσεις, με ευρωβουλευτές να έχουν ψηφίσει κείμενο με το οποίο ζητούν να ασχοληθεί με το ζήτημα η Κομισιόν, υπενθυμίζοντας ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης του περασμένου χρόνου περισσότεροι από 6.000 οδηγοί φορτηγών αναγκάσθηκαν να περάσουν μέρες και εβδομάδες εν αναμονή της άρσης του αποκλεισμού.