Διάβασα με ενδιαφέρον τη συνέντευξη του Κώστα Σημίτη στον ημέτερο Χρήστο Χωμενίδη για το Capital.gr. Οφείλω όμως να ομολογήσω ότι αυτό που μου έκανε περισσότερο εντύπωση ήταν η άποψη του πρώην πρωθυπουργού ότι «το πρώτο Μνημόνιο, υπό την εξαιρετικά αυστηρή μορφή που είχε, δεν ήταν μονόδρομος».

Στην ανάγνωσή του η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να έχει κάνει τότε έναν «έγκαιρο σοβαρό σχεδιασμό για το πώς θα αντιμετωπίσει την κατάσταση. Να τον καταρτίσει και να τον συζητήσει τόσο με την ΕΕ όσο και με το ΔΝΤ». «Αλλά δεν το έκανε» συμπληρώνει. Επαναλαμβάνει όμως τη γνωστή του άποψη, ότι δηλαδή «και το Μνημόνιο αποτελούσε μια σειρά αποφάσεων που πήρε η ΕΕ, χωρίς να είναι έτοιμη».

Ωστόσο, η μπηχτή για τον διάδοχό του στο ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου είναι σαφής και ακολουθεί και άλλη. Στην ερώτηση «Δηλαδή, θα μπορούσε μια σοβαρότερη πολιτική ηγεσία να προφυλάξει την Ελλάδα από το Μνημόνιο;» απαντά «πιστεύω ότι μια σοβαρή πολιτική ηγεσία θα μπορούσε να δείξει έναν άλλο δρόμο, δηλαδή να κάνει μια καλύτερη συμφωνία».

Βέβαια, οφείλω να σας επισημάνω ότι ο Σημίτης στρέφει τα βέλη του και κατά του διαδόχου του στην πρωθυπουργία Κώστα Καραμανλή, τον οποίο θεωρεί υπεύθυνο για την κατάσταση στην οποία έχει οδηγηθεί η χώρα.

«Το 2004, η κυβέρνηση που ανέλαβε», λέει, «θεώρησε ότι θα πρέπει να ακολουθήσει μια διαφορετική πολιτική για να κερδίσει το εκλογικό σώμα. Να δίνει συνεχώς παροχές, να προβαίνει σε διορισμούς, να σπαταλά και να προχωρεί ακόμη και σε μέτρα τα οποία ήταν πρωτοφανή για την ΕΕ. Παραδείγματος χάρη, στην Ελλάδα καταργήθηκε τότε ο φόρος κληρονομίας. Αυτό δεν έγινε πουθενά αλλού».

Και συμπληρώνει πως το έλλειμμα γύρω στο 15,4% του ΑΕΠ, «δηλαδή ένα πρωτόγνωρο έλλειμμα», ήταν επίτευγμα της διακυβέρνησης Καραμανλή. Για να μην ξεχνιόμαστε.

Στο σημείο αυτό γίνεται πάλι αυστηρός με το διευθυντήριο των Βρυξελλών και υπογραμμίζει:

«Η ΕΕ δεν έκρουσε τον κώδωνα στην Ελλάδα! Η Ενωση και ο επίτροπος Αλμούνια, όπως και ο πρόεδρος Μπαρόζο, υπέδειξαν στην Ελλάδα, το 2007, ότι δεν πάει καλά. Ομως το 2008 και το 2009 δέχτηκαν να μη στείλει η Ελλάδα τα στοιχεία, τα οποία έδειχναν τον εκτροχιασμό της, και να μη ληφθούν μέτρα. Διότι δεν ήθελαν να δημιουργήσουν μια αρνητική εντύπωση για τη συντηρητική κυβέρνηση της Ελλάδος, την οποία ο κ. Μπαρόζο –συντηρητικός και αυτός –υποστήριζε. Δηλαδή, η ΕΕ έχει και αυτή μεγάλη ευθύνη για αυτό που συνέβη». Βγάλτε τα συμπεράσματά σας μόνοι σας…