Τα… αμάζευτα προσπάθησε να μαζέψει ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι μετά τον σάλο που προκάλεσαν στην Αθήνα αλλά και στις Βρυξέλλες οι ανιστόρητες (και αγεωγράφητες) αναφορές του κατά την τελευταία του επίσκεψή του στην ΠΓΔΜ, την οποία αποκάλεσε «Μακεδονία» και τον Μέγα Αλέξανδρο και τον πατέρα του Φίλιππο Β’ προγόνους των Σκοπιανών!

Το γραφείο του εξέδωσε ανακοίνωση μεταφέροντας τις δικές του εξηγήσεις: «Αναφορικά με δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο και στα ΜΜΕ σχετικά με την προ έτους επίσκεψη του κυρίου Ταγιάνι στα Σκόπια, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του ΕΚ επιβεβαιώνει την πάγια θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι το Σώμα αναγνωρίζει ως μόνη ονομασία της χώρας τη διεθνώς αναγνωρισμένη “Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας” (ΠΓΔΜ – FYROM)».

Τι είχε πει στα Σκόπια

«Η Μακεδονία είναι μια όμορφη χώρα. Ολοι στην Ιταλία γνωρίζουν τη Μακεδονία. Γιατί; Γιατί ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Φίλιππος ο Μακεδών είναι πολύ δημοφιλείς πρόγονοί σας. Χωρίς τον Αλέξανδρο δεν έχουμε την Ευρώπη, γιατί ήταν ο πρώτος βασιλιάς που σταμάτησε την εισβολή από το Ιράν και από εκείνες τις χώρες. Γι’ αυτό τον λένε Μέγα Αλέξανδρο, γιατί ενδυνάμωσε τα ευρωπαϊκά σύνορα» φαίνεται να δηλώνει ο Ταγιάνι σε βίντεο που προέβαλε ο Αnt1.

Οι δηλώσεις του Ταγιάνι έγιναν κατά την επίσημη επίσκεψή του στα Σκόπια τον περασμένο Φεβρουάριο, 11 μήνες δηλαδή προτού εκλεγεί ως υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου.

Η αντίδραση του ΥΠΕΞ

Οι δηλώσεις Ταγιάνι κυριάρχησαν χθες στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου η τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά ήταν σαφής:

«Είμαστε σε εποχή που κάποιοι γράφουν Ιστορία με τον δικό τους τρόπο. Από τον Ράμα που ανακάλυπτε την Ακρόπολη και ότι ο Αλή Πασάς έκανε την επανάσταση του 1821 μέχρι τον νέο πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου. Η Ιστορία είναι πεδίο μάχης και πρέπει να χρησιμοποιείται ως σχολείο για να διδάσκεται σε αυτό και όχι ως φυλακή για να φυλακίζεται το μυαλό σου».

Ακόμα, τόνισε ότι το θέμα Ταγιάνι ανέλαβε και το χειρίζεται ο αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ενώ ήδη ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης έχει στείλει γραπτή διαμαρτυρία.

Ευθύνες και στον Πιτέλα

«Καταγγέλλω απερίφραστα τις δηλώσεις που είχε κάνει ο νέος πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι ως απολύτως άτοπες. Την Ιστορία τη σεβόμαστε και δεν την παραχαράσσουμε» δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Μάλιστα καταλόγισε «ευθύνη στον Πιτέλα και στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα που βοήθησαν να αναδειχθεί ένας πολιτικός του μπερλουσκονικού πολιτικού κόμματος».

Ο υπεύθυνος του τομέα Εξωτερικών Υποθέσεων της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος κάλεσε τον Ταγιάνι από τη νέα του θεσμική θέση να σεβαστεί τις θέσεις όλων των διεθνών οργανισμών που αναγνωρίζουν τα Σκόπια με τη συνταγματική ονομασία. «Είμαι βέβαιος ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου γνωρίζει πολύ καλά ότι η Ιστορία δεν διαγράφεται, δεν παραγράφεται, δεν ξαναγράφεται και βεβαίως δεν υφαρπάζεται» τόνισε μεταξύ άλλων.

ΑΝΕΛ κατά Μητσοτάκη

Το ατόπημα Ταγιάνι έδωσε την αφορμή/ευκαιρία στους Ανεξάρτητους Ελληνες να επιτεθούν με δριμύτητα και στη Νέα Δημοκρατία. «Δυστυχώς το πρώτο δείγμα γραφής του κ. Ταγιάνι, τον οποίο έσπευσε να συγχαρεί με θερμά λόγια ο κ. Μητσοτάκης για την εκλογή του και να τον χαρακτηρίσει μάλιστα “φίλο της Ελλάδας”, είναι ξεκάθαρα εχθρικό προς τη χώρα μας. Πρέπει να επανορθώσει άμεσα για ιστορικούς και θεσμικούς λόγους. Βαρύτατα εκτεθειμένος είναι και ο κ. Μητσοτάκης που πρέπει να πάρει ξεκάθαρη θέση και παράλληλα να συνετίσει τον κ. Ταγιάνι. Αλλιώς θα είναι συνένοχος σε αυτή την προκλητική απρέπεια» δήλωσε η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Μανταλένα Παπαδοπούλου.