Ο Ντάβιντε Πάσκολο μας συστήθηκε το βράδυ της Τετάρτης. Οταν μπήκε στον αγώνα του Ολυμπιακού με την Ολίμπια στο Μιλάνο με εκείνο το καχεκτικό σουλούπι και τον παράξενο μηχανισμό στο σουτ, ο ιταλός φόργουορντ προκάλεσε το μειδίασμα, στο τέλος όμως του ματς η εικόνα του απλά υποστήριζε τέλεια την εικόνα του δήμιου των Ερυθρολεύκων. Αγωνιστικά αποτυπώθηκε στο φύλλο της στατιστικής, που ανέφερε ότι ο παντελώς –στο ευρύ κοινό –27χρονος Ιταλός σε 18 λεπτά φόρτωσε με 15 πόντους το καλάθι του Ολυμπιακού, κατέβασε 6 ριμπάουντ, μοίρασε 3 ασίστ, έκανε ένα κλέψιμο και μαζί με τον Σίμον έπιασε το υψηλότερο ranking (σύστημα αξιολόγησης των παικτών) με 25 βαθμούς, αλλά και στο φωτεινό ταμπλό που κατέγραφε το εντυπωσιακό 99-83 υπέρ της Εμπόριο Αρμάνι.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, ένας άλλος άγνωστος παίκτης έβαζε φαρδιά – πλατιά την υπογραφή του στη συντριβή της έτερης ελληνικής ομάδας που αγωνίζεται στην Ευρωλίγκα. Ο Ιορδανός Αχμετ Ντουβερίογλου, έχοντας μόλις δύο συμμετοχές στην Ευρωλίγκα (με 5 και 7 λεπτά και 4 π. και 1 π. αντίστοιχα), πραγματοποίησε μια εκκωφαντική εμφάνιση στο ματς της Φενέρμπαχτσε και ήταν ο MVP της ομάδας του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς στη νίκη της με 84-63 επί του Παναθηναϊκού.

Το περασμένο βράδυ, μάλιστα, ο 24χρονος και ύψους 2μ.09 Ιορδανός διαμαρτύρηθηκε κατά τη διάρκεια της προπόνησης για ένα φάουλ. Ο ισπανός βοηθός του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, Χοσέ Μαρία Ισκιέρδο, που εκτελούσε χρέη διαιτητή, λέγεται ότι του απάντησε: «Διαμαρτύρεσαι γι’ αυτό το φάουλ; Πιστεύεις ότι θα σου δώσουν τέτοιο φάουλ οι διαιτητές; Δεν ξέρουν καν το όνομά σου! Σταμάτα και συνέχισε να παίζεις». Είκοσι τέσσερις ώρες αργότερα, ο Αχμετ Ντουβερίογλου πλησίασε στα αποδυτήρια τον Ισπανό μετά το ματς και του είπε «My name is Ahmet», θέλοντας αστειευόμενος να δείξει πως πλέον το όνομά του έγινε γνωστό. Η αλήθεια είναι πως ο ιορδανός σέντερ σήκωσε μεγάλη σκόνη γύρω από το όνομά του μετά τους 13 π. (σε 15′) με σπουδαία ποσοστά (6/7 δ., 1/2 β.) και κυριαρχική παρουσία κάτω από τα καλάθια (4 επιθετικά ριμπ.).

Ο Ντάβιντε Πάσκολο κι ο Αχμετ Ντουβερίογλου δεν είναι οι μοναδικοί παίκτες που με όχημα μια ελληνική ομάδα έγιναν διάσημοι σε επίπεδο Ευρωλίγκας. Για άλλους, όπως μπορεί να συμβεί με τον Ιορδανό αλλά δύσκολα με τον Ιταλό, ήταν η απαρχή μιας μεγάλης καριέρας, για άλλους μια αναλαμπή. Ακόμη κι αυτούς όμως οι ομάδες μας και οι οπαδοί τους θα τους θυμούνται για σειρά ετών, διότι πάντα η ήττα από έναν «άγνωστο» καταγράφεται πιο έντονα. Διότι είναι αυτό που δεν περιμένεις και πάντα το συναίσθημα της έκπληξης αφήνει έντονο αποτύπωμα.

Πίσω στη σεζόν 2002-03, στο τοπ 16 (με τους 4 ομίλους των 4 ομάδων όπως διεξαγόταν τότε η διοργάνωση) τον ταλαιπωρημένο από τραυματισμούς και ιώσεις Παναθηναϊκό τον «σκότωσε» στην Μπολόνια κάποιος Ρόμπερτ Φουλτζ. Οι 15 π. που σημείωσε είναι ρεκόρ καριέρας στην Ευρωλίγκα και πιθανότητα γενικώς, αφού δεν έκανε κάποια σημαντική διαδρομή στο μπάσκετ. Εξακολουθεί και αγωνίζεται στη Ροζέτο, έχοντας περάσει από όλες σχεδόν τις ιταλικές ομάδες. Την ίδια χρονιά, ένας άλλος άγνωστος τότε παίκτης άνοιξε την πόρτα της επιτυχίας, ξανά σε αγώνα του Παναθηναϊκού. Μόνο που ο τότε 19χρονος, που σημείωσε 26 π. στην άμυνα των Πρασίνων, έγινε All star παίκτης του ΝΒΑ. Εκείνο το βράδυ, όπως κάποτε ο Αλεξ Φέργκιουσον είχε αναρωτηθεί το μνημειώδες «Who is Giourkas» για τον Σεϊταρίδη στο ΟΑΚΑ, έτσι όλοι έψαχναν να βρουν ποιος είναι και πώς προφέρεται το ονοματεπώνυμο του Ζάζα Πατσούλια, που με 26 π. οδήγησε την Ούλκερ στο 92-73 επί του Παναθηναϊκού.

Οι Παρτιζάνοι

Πριν από εφτά σεζόν, ο Αλεξάνταρ Ράσιτς ήρθε σχεδόν από το πουθενά και με 25 π. (4/5 δ., 4/8 τρ.) σφράγισε τη νίκη με 86-80 της Παρτίζαν επί του Ολυμπιακού του Τσίλντερς, ενώ την ίδια χρονιά (2009-10) ένας άλλος Παρτιζάνος, ο Πέταρ Μπόζιτς έκανε ρεκόρ καριέρας με 12 π. στο ΟΑΚΑ τη σεζόν που αποκλείστηκε ο ΠΑΟ από το φάιναλ φορ και η Παρτίζαν με τα αμούστακα που παρουσίασε ο Ντούλε Βουγιόσεβιτς έφθασε ένα φόλοου από τον τελικό της Ευρωλίγκας εις βάρος του Ολυμπιακού.