Τη μέρα που γεννιόταν ο Γιώργος Μανθάτης (11 Μαΐου του 1997) στον Πειραιά, και όχι μόνο, επικρατούσε ενθουσιασμός στις τάξεις των φίλων του Ολυμπιακού.

Υστερα από εννέα χρόνια χωρίς τίτλο πρωταθλήματος, ο Ολυμπιακός του Ντούσαν Μπάγεβιτς και υπό την προεδρία του Σωκράτη Κόκκαλη, ετοιμαζόταν να γιορτάσει το πρώτο πρωτάθλημα μετά τα πέτρινα χρόνια και στις 25 Μαΐου ήταν η φιέστα με την Καβάλα.

Ισως ήταν η μοίρα του νεαρού να συνδυάσει αργότερα το όνομά του με το κόκκινο, διότι στα χέρια του Σωκράτη Κόκκαλη και τεχνικά σε αυτά του Ντούσκο, ο Ολυμπιακός αποκτούσε και πάλι τη χαμένη του λάμψη και άλλαζε σε όλα τα επίπεδα –με επαγγελματικό τρόπο και όχι με ερασιτεχνισμούς που πολλές φορές στο παρελθόν είχαν βλάψει τον σύλλογο –και φυσικά και στις υποδομές.

Αυτή η αλλαγή θα επηρέαζε και τις ακαδημίες του συλλόγου που παλιά βρίσκονταν στη σκιά αυτών του Παναθηναϊκού, ο οποίος καμάρωνε δικαίως για τη δουλειά που γινόταν στην Παιανία.

Τα συνεχόμενα πρωταθλήματα (επτά στον αριθμό) που ήρθαν στον Πειραιά όπως ήταν φυσικό προσείλκυσαν και τα περισσότερα νέα παιδιά στις ακαδημίες του συλλόγου, με ένα νεαρό δεκάχρονο εξτρεμάκι να ξεχωρίζει σαν τη μύγα μέσ’ στο γάλα από την πρώτη στιγμή και να βγάζει μάτια σε κάθε τουρνουά ακαδημιών ανά την Αττική.

Το ταλέντο του Γιώργου Μανθάτη είχε φανεί από το Καλαμάκι όπου είχε αρχίσει να παίζει πιτσιρίκος ακόμα, ενώ ήταν μαθητής της Δ’ Δημοτικού όταν πήρε τη «μεταγραφή» στην ακαδημία του Ολυμπιακού.

Σε ηλικία εννέα ετών, λοιπόν, έκανε το ντεμπούτο του με την ερυθρόλευκη φανέλα και το μέλλον φάνταζε ευοίωνο. Ισως όμως και ο ίδιος να μην περίμενε την εξαιρετική πορεία που έκανε τα όνειρά του πραγματικότητα.

Η καλή του τύχη να πέσει στα χέρια ενός προπονητή (Πάουλο Μπέντο) που λατρεύει να προωθεί νέους παίκτες από την ακαδημία στην πρώτη ομάδα και δεν χάνει ντέρμπι των «μικρών» στο προπονητήριο του Ρέντη, έφερε τον Μανθάτη βασικό πλέον στέλεχος της ομάδας. Ακολούθησαν φυσικά τα πρώτα γκολ, στο Κύπελλο με τη Σπάρτη και πρόσφατα με την Ξάνθη στο πρωτάθλημα.

«Ηταν ένα όνειρο που είχα από μικρός, ιδιαίτερα όταν ήμουν ball boy στο Γεώργιος Καραϊσκάκης και πανηγύριζα τα γκολ της ομάδας μας: να παίξω κι εγώ κάποια στιγμή και ο κόσμος να χειροκροτήσει ένα δικό μου γκολ» είπε ο νεαρός άσος που γράφει Ιστορία (όπως είχε κάνει και ο Φετφατζίδης), καθώς είναι ουσιαστικά οι πρώτοι μετά τον Μελέτη (Τάκη) Περσία που προέρχονται από τα σπλάγχνα του συλλόγου.

Ο Περσίας, που ήταν από 15 ετών στον Πειραιά, είχε υπογράψει το 1976 το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό στα 19 του χρόνια, όπως έκανε και ο Μανθάτης το καλοκαίρι του 2015.

Το φθινόπωρο του 2013 στον αγώνα του Ολυμπιακού με την Αντερλεχτ ο Μανθάτης πανηγύριζε ως ball boy τα γκολ του Σαβιόλα στο ευρωπαϊκό ραντεβού, στην καλύτερη ίσως εμφάνιση του Αργεντινού στον Πειραιά. Τριάμισι χρόνια μετά οι φίλοι του Ολυμπιακού πανηγύρισαν το (πρώτο) δικό του γκολ, του νέου αστεριού που ανέβηκε στην πρώτη ομάδα μαζί με τον Ρέτσο, τον Ανδρούτσο και τον Νικολάου –αν και ο Μπέντο έχει διάθεση να προωθήσει κι άλλα παιδιά, και όχι μόνο αυτούς που ήδη παίρνουν χρόνο συμμετοχής.

Ενα από τα παρατσούκλια του Γιώργου Μανθάτη είναι το Βιονικός και αυτό δεν βγήκε τυχαία. Είναι από τους λίγους παίκτες σε αυτή την ηλικία που μετράνε τόσες συμμετοχές και μάλιστα non stop.

Μπορεί εφέτος να έχει αναβαθμισμένο ρόλο από τον Πάουλο Μπέντο στη βασική ενδεκάδα του Ολυμπιακού, αλλά ήδη τις δύο προηγούμενες σεζόν είχε σπάσει κάθε ρεκόρ συμμετοχών με την ομάδα νέων Κ-20.

Συγκεκριμένα, ο νεαρός άσος των πρωταθλητών είχε παίξει στους 60 από τους 63 αγώνες της ομάδας της Κ-20 στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας τη διετία 2014-2016, σημειώνοντας 18 γκολ και μοιράζοντας 20 ασίστ.

Παράλληλα είχε και 13 συμμετοχές (έπαιξε σε όλους τους αγώνες) στο UEFA Youth League με 3 γκολ και 2 ασίστ. Μάλιστα είχε σκοράρει δύο φορές με την Αρσεναλ και είχε πετύχει το μοναδικό γκολ της μεγάλης νίκης στο Μόναχο επί της Μπάγερν (1-0), που είναι από τις κορυφαίες στιγμές του.

Πέρυσι ο Σίλβα και ο Βίκτορ το καλοκαίρι είχαν να λένε για το ταλέντο του, αλλά ήταν ο Μπέντο που τον έκανε πρώτο βιολί και ο νεαρός (που σπουδάζει παράλληλα στη Γυμναστική Ακαδημία) άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά.

Η Διεύθυνση Σχολών του Ολυμπιακού δημιούργησε ήδη μια αφίσα η οποία περιλαμβάνει φωτογραφίες από την εποχή που ο διεθνής άσος ήταν ball boy στο Γεώργιος Καραϊσκάκης και από την ημέρα που σκοράρισε με την πρώτη ομάδα. Η αφίσα (στην οποία υπάρχει η δήλωση του νεαρού εξτρέμ για το όνειρό του να σκοράρει στο Γεώργιος Καραϊσκάκης από την εποχή που μάζευε τις μπάλες) έχει ήδη τοποθετηθεί σε τοίχους στις εγκαταστάσεις των σχολών του Ολυμπιακού ανά την Ελλάδα, αλλά και στα αποδυτήρια της ακαδημίας του συλλόγου, αφού αποτελεί ζωντανή διαφήμιση για να προσελκύσει τους νέους Μανθάτηδες.