«Η Ρεάλ Μαδρίτης απέκτησε τον “μαύρο Ιμπραΐμοβιτς”, Αλεξάντερ Ισάκ» ενημέρωνε την προηγούμενη εβδομάδα ο ηλεκτρονικός Τύπος της Ισπανίας.
Η ισχύς της Βασίλισσας δεν άφηνε περιθώρια αμφισβήτησης της συμφωνίας, κι ας απέμεναν πολλές λεπτομέρειες για να ολοκληρωθεί.
Ποιος 17χρονος άλλωστε θα απέρριπτε την πρωταθλήτρια Ευρώπης που έστρωνε κόκκινο χαλί για να τον υποδεχτεί;
Κι όμως, προς έκπληξη όλων ο Σουηδός Ισάκ άλλαξε κατεύθυνση και από την ισπανική πρωτεύουσα βρέθηκε στην καρδιά της βιομηχανίας της Γερμανίας, στην Κοιλάδα του Ρουρ και την Ντόρτμουντ.
Καταλυτικό ρόλο στην απόφασή του έπαιξε το ποδοσφαιρικό του μέλλον και όχι το όνομα «Ρεάλ Μαδρίτης» στο βιογραφικό του.
ΔΑΝΕΙΚΟΣ. Στη θέση του Ισάκ είχε βρεθεί πριν από δύο χρόνια ένας άλλος νεαρός από τη Σκανδιναβία, ο Νορβηγός Μάρτιν Οντεγκααρντ. Στα 17 του αποτελούσε πολύφερνη νύφη για τους μεγαλύτερους συλλόγους της Ευρώπης. Πριν αποφασίσει πού ήθελε να συνεχίσει την καριέρα του, ο νεαρός έκανε τουρ στα προπονητικά κέντρα των ομάδων που επιθυμούσαν να συνεργαστούν μαζί του. Μετέτρεψε σε ένα ιδιότυπο είδος καλλιστείων το ποδοσφαιρικό του μέλλον. Και φυσικά πλήρωσε το τίμημα. Οι Σειρήνες της Ρεάλ Μαδρίτης δεν δυσκολεύτηκαν να τον πείσουν να υπογράψει συμβόλαιο με τους Μερένχες. Το αποτέλεσμα; Πριν από μερικές ημέρες δόθηκε δανεικός στην ολλανδική Χέρενφεν, έχοντας προηγουμένως αγωνιστεί μόλις μία φορά με την πρώτη ομάδα της Ρεάλ, σε ματς Κυπέλλου με τη Λεονέσα.
Πιθανόν το όνομα Οντεγκααρντ να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των χαμένων ταλέντων του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου που στο σταυροδρόμι της καριέρας τους προτίμησαν τα δυνατά φώτα από την ουσία.
Ο Ισάκ, ο «νέος Ζλάταν» όπως τον αποκαλούσαν οι πρώην συμπαίκτες του στην ΑΙΚ Στοκχόλμης, όχι μόνο λόγω του ταλέντου του αλλά και της καταγωγής του, καθώς είναι παιδί μεταναστών από την Ερυθραία, βρισκόταν σε προχωρημένες συζητήσεις με τη Ρεάλ όταν ήρθε η πρόταση της Ντόρτμουντ. Δεν ήταν αμελητέα. Περίπου 9,5 εκατ. ευρώ, ποσό ρεκόρ για το σουηδικό ποδόσφαιρο. Το κυριότερο, όμως, περιελάμβανε υπόσχεση πως ο παίκτης δεν θα καταλήξει να προπονείται με τη δεύτερη ομάδα.
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ. Πρόκειται για την πολιτική που έχει χαράξει η Ντόρτμουντ μετά την οικονομική της περιπέτεια που την έφερε στο χείλος της καταστροφής και είναι ανεξάρτητη από την πολιτική των εκάστοτε προπονητών της. Είναι χαρακτηριστικό πως ο προπονητής τής γερμανικής ομάδας Τόμας Τούχελ πληροφορήθηκε τη συμφωνία από τον Τύπο.
Οι Βεστφαλοί δείχνουν μία άνευ προηγουμένου –για σύλλογο που πρωταγωνιστεί σε μεγάλο πρωτάθλημα –εμπιστοσύνη στους νεαρούς παίκτες τους, γεγονός που τους δίνει τεράστιο πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων τους όταν διαπραγματεύονται την απόκτησή τους.
Αυτή τη στιγμή στο ρόστερ της Ντόρτμουντ βρίσκονται τα περισσότερα ονόματα νεαρών παικτών για τα οποία αύριο θα μιλά όλος ο κόσμος.
Οι Κιτρινόμαυροι θα μπορούσαν να διεκδικήσουν με αξιώσεις τον τίτλο στην Μπουντεσλίγκα κατεβάζοντας μια ενδεκάδα που ο μέσος όρος ηλικίας της θα ήταν τα 19,9 έτη.
ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ. Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της απόκτησης του Ισάκ, η Ντόρτμουντ γνωστοποίησε την ανανέωση του συμβολαίου του 18χρονου Αμερικανού Κρίστιαν Πούλισιτς, για τον οποίον ο Γιούργκεν Κλοπ θα πουλούσε την ψυχή του στον διάβολο για να τον φέρει στο Ανφιλντ.
Παρά τα εκατομμύρια που του έταξε η Λίβερπουλ, ο Πούλισιτς παρέμεινε στη Βεστφαλία δηλώνοντας: «Εχω πολλά να μάθω ακόμα. Νιώθω πως η Ντόρτμουντ μου προσφέρει τις καλύτερες συνθήκες γι’ αυτό».
Ενα ακόμα διαμάντι που διαπρέπει φέτος με τους Κιτρινόμαυρους είναι ο 19χρονος Ουσμάν Ντεμπελέ που αποκτήθηκε πέρυσι από τη Ρεν. Δίπλα του βρίσκεται ο δυνάμει καλύτερος γερμανός ποδοσφαιριστής της επόμενης δεκαετίας: ο Τζούλιαν Βάιγκλ. Είναι 21 ετών αλλά παίζει με μυαλό 30άρη. Πρόσφατα απέρριψε πρόταση της Ρεάλ γιατί, όπως και ο Πούλισιτς, νιώθει πως βρίσκεται στο καλύτερο σχολείο για να συνεχίσει να μαθαίνει τα μυστικά του ποδοσφαίρου.
Η Ντόρτμουντ μοιάζει με εργοστάσιο που αναδεικνύει κορυφαία ταλέντα. Συγκρατήστε επίσης τα ονόματα των Πάσλακ (18 ετών), Μερίνο (20), Γκίντερ (23), Μπούρνιτς (18), Μορ (19) και Γκερέιρο (23).
Αν μη τι άλλο, το μέλλον της Ντόρτμουντ προδιαγράφεται λαμπρό.