Ενας δεξιός υποψήφιος, φαβορί στις δημοσκοπήσεις μέχρι σήμερα, που κηρύττει το «θάρρος της αλήθειας» και βρίσκεται ξαφνικά κατηγορούμενος πως απασχολούσε πλασματικά επί οκτώ χρόνια την σύζυγό του στοιχίζοντας στους φορολογούμενους συνολικά 500.000 ευρώ. Ενας ανεξάρτητος, «υπερκομματικός» υποψήφιος, συνεχώς ανερχόμενος δημοσκοπικά, που καταγγέλλεται ξαφνικά από τη Δεξιά, εκείνη που απειλεί περισσότερο, πως χρησιμοποίησε τον προϋπολογισμό του υπουργείου που κατείχε για ίδιον όφελος ώστε να θρέψει τις προεδρικές του φιλοδοξίες. Δύο αριστεροί υποψήφιοι, με διαφορετικές αντιλήψεις περί Αριστεράς, που μονομαχούν αύριο, στον δεύτερο γύρο της primaire του Σοσιαλιστικού Κόμματος, για την ταπεινωτική, πέμπτη θέση του πρώτου προεδρικού γύρου αλλά και για το μέλλον της σοσιαλδημοκρατικής ιδέας στη Γαλλία –με ορατό τον κίνδυνο κατάρρευσης του κόμματος. Και μία ακροδεξιά υποψήφια που καραδοκεί, αφήνοντας τις κρίσεις, μικρότερες και μεγαλύτερες, να «δουλεύουν» για λογαριασμό της, αποφασισμένη να επιβάλει και στη χώρα της, τη χώρα του Διαφωτισμού, τον εθνολαϊκισμό που έφερε στην αμερικανική προεδρία ο Ντόναλντ Τραμπ. Είναι παράξενη αυτή η προεκλογική εκστρατεία στη Γαλλία. Παράξενη και συναρπαστική.

Οταν ο Φρανσουά Φιγιόν κατάφερε να βγάλει νοκάουτ στην primaire της Δεξιάς τόσο τον «σκληρό» Νικολά Σαρκοζί όσο και τον μετριοπαθή Αλέν Ζιπέ, όλοι είχαν θεωρήσει δεδομένο πως θα ήταν και ο νικητής των προεδρικών εκλογών της άνοιξης, ο άνθρωπος που θα μονομαχούσε και θα κέρδιζε τη Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο. Τελευταία, βέβαια, οι δημοσκοπήσεις ήθελαν τα ποσοστά του να πέφτουν, από επικεφαλής στον πρώτο γύρο βρέθηκε δεύτερος, αλλά και πάλι, η πρόκριση και η νίκη ήταν δεδομένες. Μόνο που ο Φιγιόν βρίσκεται πια αντιμέτωπος με αυτό που η «Monde» ονόμασε «δηλητήριο της υποψίας». Η σατιρική εφημερίδα «Le Canard Enchaîné» τον κατηγόρησε πως καταχράστηκε μισό εκατομμύριο από το δημόσιο χρήμα απασχολώντας πλασματικά τη σύζυγό του Πενελόπ επί οκτώ χρόνια ως «κοινοβουλευτική βοηθό».

Η οικονομική εισαγγελία ξεκίνησε ήδη προκαταρκτική έρευνα. Ο ίδιος μιλάει για «αμπούλες βρώμας», επιμένει πως η σύζυγός του εργαζόταν «ανέκαθεν» για εκείνον και ας μη τη θυμάται κανείς στα γραφεία της Εθνοσυνέλευσης, κι ας είχε δηλώσει επανειλημμένως η ίδια πως δεν είχε πολιτικό ρόλο. Μιλώντας προχθές στο TF1, ο Φιγιόν είπε πως αν του ασκηθεί δίωξη, θα παραιτηθεί από τη μάχη για την προεδρία. Ζήτησε να γίνει δεκτός από τους εισαγγελείς το συντομότερο. Αλλά η δαμόκλειος σπάθη πιθανόν να επικρέμαται για καιρό πάνω από τον δεξιό υποψήφιο, πλήττοντας τόσο την εικόνα του «άμεμπτου» όσο και το πρόγραμμά του: πώς μπορείς να ζητάς από τους Γάλλους επώδυνες προσπάθειες για την ανάκαμψη των δημόσιων οικονομικών και την κατάργηση 500.000 θέσεων εργασίας από το Δημόσιο, πώς μπορείς να κηρύττεις τον πόλεμο στις κοινωνικές παροχές όταν βαρύνεσαι με τέτοιες υποψίες;