Μια εβδομάδα στον Λευκό Οίκο και ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατάφερε να ξεκινήσει πολλούς πολέμους. Εναντίον των γυναικών, των επιστημόνων, των μεταναστών, των δημοσιογράφων, του Obamacare, του Μεξικού. Και καθώς υπογράφει το ένα προεδρικό διάταγμα μετά το άλλο, ανατρέποντας ακόμα και παραδόσεις δεκαετιών, το μόνο που φαίνεται να τον απασχολεί είναι η δημοφιλία του.

Την πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά την ορκωμοσία του στο δίκτυο ABC την έδωσε αφότου είχε υπογράψει την απόφαση για την κατασκευή τείχους στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού. Αφότου απαγόρευσε τη χρηματοδότηση οργανώσεων που υποστηρίζουν τον οικογενειακό προγραμματισμό και τις αμβλώσεις σε όλο τον κόσμο σε περιπτώσεις ασθενειών, βιασμών ή AIDS, γεγονός που θα οδηγήσει, σύμφωνα με τους ειδικούς, σε θανάτους εκατομμύρια γυναίκες. Αφότου απαγόρευσε στους επιστήμονες που εργάζονται σε υπουργεία να δημοσιοποιούν τις έρευνές τους ή να μιλούν στα ΜΜΕ. Αφότου υπέγραψε τα μέτρα που εξασφάλιζαν υγειονομική περίθαλψη για 20 εκατομμύρια Αμερικανούς. Αφότου αποφάσισε να δημοσιοποιείται κάθε εβδομάδα κατάλογος με τα εγκλήματα που διαπράττουν οι μετανάστες –παράνομοι ή νόμιμοι. Αφότου έβρισε δημοσιογράφους και ισχυρίσθηκε πως όποιος δεν λέει εκείνα που του αρέσουν είναι ψεύτης. Αφότου κατάργησε την Επιτροπή Περιβάλλοντος, τάχθηκε υπέρ των βασανιστηρίων και του εικονικού πνιγμού, κατάργησε δύο μεγάλες εμπορικές συμφωνίες. Αφότου απείλησε να επιβάλει στρατιωτικό νόμο στο Σικάγο εάν δεν μειωθούν τα εγκλήματα. Ηταν η μέρα που παραιτήθηκε όλη η διοίκηση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, επειδή κανείς από τους μάνατζερ δεν θέλει να συνεργασθεί μαζί του. Ηταν η μέρα που παραιτήθηκε και ο επικεφαλής της υπηρεσίας περιπολιών στα σύνορα λόγω της απόφασης για τη δημιουργία του τείχους.

Κι όμως, το μόνο για το οποίο ήθελε να μιλήσει στην τηλεοπτική του συνέντευξη αφορούσε το πόσο καλή ήταν η ομιλία του μετά την ορκωμοσία. Και όχι μόνο αυτό: «Κοίτα τι είπε για μένα το δίκτυο Fox» είπε στον έκπληκτο δημοσιογράφο αναφερόμενος στο υπερσυντηρητικό κανάλι των ΗΠΑ. «Είπαν ότι ήταν καταπληκτική ομιλία. Και έδειξαν τον κόσμο να με χειροκροτά. Για πολλή ώρα. Ορθιος». Λίγο νωρίτερα ο Λευκός Οίκος είχε εκδώσει ανακοίνωση αντιγράφοντας το μάρκετινγκ των ταινιών. Παίρνοντας δηλαδή φράσεις από θετικές κριτικές –δεν ήταν και πολλές, τρεις όλες κι όλες. «Αυτό είναι τρελό» σχολίασε ο πολιτικός αναλυτής Μαρκ Μάρεϊ. «Η προεδρία δεν είναι ταινία που προορίζεται για τα Οσκαρ. Και δεν εξαρτάται κανενός η ζωή από το αν λάβει θετικές ή αρνητικές κριτικές».

Κι όμως, ο Τραμπ δείχνει σαν να είναι αυτό το μόνο που τον ενδιαφέρει. Χθες, μιλώντας στη Φιλαδέλφεια, χαρακτήρισε και πάλι τους δημοσιογράφους ως «τα πιο αναξιόπιστα πλάσματα στη γη» και πρόβλεψε ότι στη σημερινή διαδήλωση εναντίον των αμβλώσεων στην Ουάσιγκτον θα έχει περισσότερο κόσμο από ό,τι είχε στην πορεία των γυναικών εναντίον του το περασμένο Σάββατο.

«Θα πρέπει εμείς οι δημοσιογράφοι να χρησιμοποιούμε τη λέξη “ψέμα” για να περιγράψουμε τα περισσότερα από τα λεγόμενα του Τραμπ» αναρωτιέται αρθρογράφος των «New York Times». Την περασμένη εβδομάδα οι βρετανικοί «Times» χρησιμοποιήσαν τη λέξη «ψέμα» στον πρωτοσέλιδο τίτλο τους. «Ομως, το ψέμα απαιτεί την πρόθεση για παραπλάνηση» σχολιάζει η αμερικανική εφημερίδα. «Ο Τραμπ μπορεί πράγματι να πιστεύει αυτά τα απίθανα που λέει. Ετσι το 2017 φαίνεται να έχουμε φθάσει σε μια εξευτελιστική στιγμή για τη δημοκρατία μας: Πρέπει να αποφασίσουμε εάν ο 45ος πρόεδρός μας είναι ψεύτης ή λοξός».