Να εγκαταλείψει τη χώρα ζήτησε από μια Ελληνίδα κάτοικο Λονδίνου η βρετανική κυβέρνηση. Οπως αποκαλύπτουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ», η γυναίκα αυτή (τα στοιχεία της είναι στη διάθεση της εφημερίδας) έλαβε πριν από λίγες ημέρες με το ταχυδρομείο επιστολή από το υπουργείο Εσωτερικών (Home Office) στην οποία τής ζητείται να «αρχίσει τις προετοιμασίες για να φύγει από τη χώρα» διότι δεν απέδειξε ότι πληροί τις προϋποθέσεις που ορίζει η νομοθεσία για τη μετανάστευση.
Εως το τέλος του Μαρτίου το Λονδίνο αναμένεται να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας που εκκινεί τις διαδικασίες εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit θα διαρκέσουν δύο χρόνια. Μέχρι τότε η Βρετανία παραμένει μέλος της ΕΕ και οι ευρωπαίοι κάτοικοί της εξακολουθούν να απολαύουν των δικαιωμάτων που απορρέουν από την ιδιότητα του πολίτη κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σε αυτά συγκαταλέγεται η αρχή της ελεύθερης μετακίνησης πολιτών, δηλαδή το αυτόματο δικαίωμα των Ευρωπαίων να ζουν και να εργάζονται στη Βρετανία.
«Τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένουν αμετάβλητα για όσο διάστημα είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι ευρωπαίοι πολίτες δεν απαιτείται να προσκομίσουν πρόσθετα έγγραφα για να αποδείξουν το καθεστώς στο οποίο βρίσκονται» ανέφερε εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών.
Οι πολίτες των κρατών-μελών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), μεταξύ αυτών και οι Ελληνες, έχουν το δικαίωμα να ζήσουν στη Βρετανία χωρίς κανέναν όρο, αρχικά για τρεις μήνες. Μετά την πάροδο αυτού του διαστήματος διατηρούν το δικαίωμα παραμονής εάν αρχίσουν να εργάζονται στη χώρα ως μισθωτοί ή αυτοαπασχολούμενοι, αναζητούν εργασία (για διάστημα έως έξι μήνες), είναι «οικονομικά αυτάρκεις» (διαθέτουν επαρκείς πόρους ώστε να μην επιβαρύνουν το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας), είναι φοιτητές ή συνταξιούχοι.
Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αν κάποιος πάψει να πληροί τους όρους αυτούς οι Αρχές της χώρας υποδοχής μπορούν να του ζητήσουν να την εγκαταλείψει. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μπορούν να τον απελάσουν «για λόγους δημόσιας τάξης ή ασφάλειας».
Η Ελληνίδα που έλαβε την επίμαχη επιστολή υποστηρίζει ότι πληροί τις προϋποθέσεις παραμονής στη Βρετανία και, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζεται να προσφύγει κατά της απόφασης. «ΤΑ ΝΕΑ» δεν ήταν σε θέση να εξακριβώσουν εάν πράγματι πληροί τις προϋποθέσεις αυτές. Εως χθες το ελληνικό προξενείο στο Λονδίνο δεν είχε λάβει γνώση της υπόθεσης.
Πάντως, νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι στην πραγματικότητα δεν υφίσταται κίνδυνος εκδίωξης των ευρωπαίων πολιτών από τη Βρετανία –τουλάχιστον όχι πριν από το Brexit –και ότι αποφάσεις απομάκρυνσης από τη χώρα δεν εκτελούνται. Δεν είναι η πρώτη φορά που ευρωπαίος πολίτης στη Βρετανία λαμβάνει τέτοια επιστολή. Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον δύο ακόμη παρόμοιες περιπτώσεις: μιας Ολλανδής και ενός Γερμανού οι οποίοι δεν υπέβαλαν όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά όταν κατέθεσαν αίτηση για πιστοποίηση ιδιότητας μόνιμου κατοίκου. Οι αιτήσεις τους απορρίφθηκαν και τους ζητήθηκε να φύγουν.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Γκάρντιαν», το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σκοπεύει να διερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται από το βρετανικό κράτος οι πολίτες της ΕΕ που ζουν στη χώρα και έχουν υποβάλει αίτηση απόκτησης υπηκοότητας ή βεβαίωσης μόνιμης κατοικίας. Η ολλανδή ευρωβουλευτής που βρίσκεται πίσω από την πρωτοβουλία κάνει λόγο για ένα «γραφειοκρατικό τείχος» ενώπιον όσων Ευρωπαίων επιχειρούν να διασφαλίσουν νομικά το μέλλον τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Προκειμένου να τους χορηγηθεί βεβαίωση μόνιμης κατοικίας, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να συμπληρώσουν μια αίτηση 85 σελίδων και να υποβάλουν πλήθος δικαιολογητικών, συμπεριλαμβανομένου ενός καταλόγου με τις ακριβείς ημερομηνίες στις οποίες ταξίδεψαν στο εξωτερικό από την ημέρα που εγκαταστάθηκαν στη Βρετανία.
Παράλληλα, η βρετανική κυβέρνηση αρνείται να παράσχει εγγυήσεις για το καθεστώς παραμονής των ευρωπαίων πολιτών που κατοικούν ήδη στη Βρετανία (υπολογίζονται σε 3,3 εκατ.) εάν προηγουμένως δεν λάβει διαβεβαιώσεις ότι οι Βρετανοί που διαμένουν στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ (περίπου 1,2 εκατ.). θα τύχουν αντίστοιχης προστασίας.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου 2016 οι αιτήσεις ευρωπαίων πολιτών για απόκτηση βεβαίωσης μόνιμης κατοικίας αυξήθηκαν κατά 50% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Οι περισσότεροι από αυτούς φοβούνται ότι μετά το Brexit θα χάσουν τα δικαιώματα που απολαύουν σήμερα (επιδόματα, κοινωνικές παροχές κ.λπ.) και σπεύδουν να κατοχυρωθούν με όποιον τρόπο μπορούν.
«Πρόθεσή μας είναι να εγγυηθούμε τα δικαιώματα των Ευρωπαίων που ζουν στη Βρετανία. Ωστόσο, ανάλογες εγγυήσεις πρέπει να δοθούν και για τους βρετανούς πολίτες που μένουν στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη», είπε στα «ΝΕΑ» η εκπρόσωπος της βρετανίδας πρωθυπουργού Τερίζα Μέι.