«Ο Νάιτζελ Φάρατζ στάλθηκε από τον Χριστό για να βγάλει τη Βρετανία από την Ευρώπη και να εκπληρώσει την προφητεία της Αγίας Γραφής» έγραφε το πλακάτ που κρατούσε ένας διαδηλωτής την περασμένη Τρίτη έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας, στο κεντρικό Λονδίνο. Τελικά, οι 11 δικαστές απεφάνθησαν ότι η βρετανική Βουλή – και όχι η κυβέρνηση – είναι αρμόδια να αποφασίσει για το αν θα αρχίσει η διαδικασία του Brexit – παρά τις αντιρρήσεις του «θεόσταλτου» πρώην ηγέτη του ξενοφοβικού UKIP.

Η Τερίζα Μέι, πάντως – κόρη ιερέα της Αγγλικανικής Εκκλησίας και πολύ θρησκευόμενη η ίδια -, αντιμετωπίζει τον Φάρατζ περισσότερο ως Διάβολο, παρά ως «θείο δώρο». Ιδίως από τότε που εκείνος συναντήθηκε με τον Τραμπ, λίγο μετά την εκλογή του τελευταίου, ως αυτόκλητος πρεσβευτής της Βρετανίας στις ΗΠΑ – θέση στην οποία «θα ήταν εξαιρετικός» όπως έχει δηλώσει ο νέος πρόεδρος της Αμερικής.

Από χθες όμως η βρετανίδα πρωθυπουργός έχει λόγους να χαμογελά: έγινε η πρώτη ξένη ηγέτις που συναντά τον Ντόναλντ Τραμπ μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Η Μέι επιδιώκει να συνάψει εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ και με άλλες χώρες μετά το Brexit, υποστηρίζοντας ότι θα καταστήσει τη Βρετανία «παγκόσμιο ηγέτη στο εμπόριο». Πριν από λίγες ημέρες, ο Τραμπ υποσχέθηκε ότι η χώρα του θα κλείσει «σύντομα» εμπορική συμφωνία με το Λονδίνο. Το ζήτημα αυτό ήταν ψηλά στην ατζέντα της χθεσινής συνάντησης.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει ότι θέλει να σφυρηλατήσει μια ισχυρή φιλία με τη Μέι, στα πρότυπα της στενής σχέσης που είχε αναπτυχθεί μεταξύ της Μάργκαρετ Θάτσερ και του Ρόναλντ Ρέιγκαν τη δεκαετία του 1980. Σύμφωνα, μάλιστα, με δημοσιεύματα, μιλώντας σε συμβούλους του έχει αποκαλέσει τη Μέι «η Μάγκι μου»!

Το ταξίδι της 60χρονης ηγέτιδας των Συντηρητικών είχε και έναν ισχυρό συμβολισμό: η Τερίζα Μέι είναι πρότυπο για το σύγχρονο φεμινιστικό κίνημα – η ίδια, άλλωστε, έχει αυτοπροσδιοριστεί ως φεμινίστρια. Τον Τραμπ όμως δεν τον λες ακριβώς φεμινιστή… Το περασμένο Σαββατοκύριακο, δεκάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν σε βρετανικές πόλεις καλώντας τη Μέι να αντιταχθεί στον «μισογυνισμό» του Τραμπ. «Η Τερίζα Μέι είναι ο πρώτος ηγέτης που συναντά τον Τραμπ. Πρόκειται για μία εθνική ντροπή» έγραψε η Σουζάνα Ράστιν στην «Γκάρντιαν». Τι έχει να πει για όλα αυτά η βρετανίδα πρωθυπουργός; «Τα ετερώνυμα έλκονται» δήλωσε λίγες ώρες προτού συναντηθεί με τον αμερικανό πρόεδρο.