Την άκρη του νήματος στα ραδιενεργά απόβλητα που εντοπίστηκαν σε χώροπαράνομης εναπόθεσης αποβλήτων στον ΒΙΟΠΑ Κερατέας, ψάχνουν οι ΕπιθεωρητέςΠεριβάλλοντος του ΥΠΕΝ.

Την Κυριακή 29/01 ενημερώθηκε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντοςότι σε κοντέινερ που μετέφερε απόβλητα του Δήμου Λαυρεωτικής στο ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣανιχνεύτηκε ραδιενεργό ιώδιο από το ειδικό όργανο μέτρησης ραδιενέργειας πουδιαθέτει ο ΧΥΤΑ, με αποτέλεσμα να απαγορευτεί η εναπόθεσή τους στο χώρο και ναεπιστραφούν στον Δήμο.

Αμέσως, δόθηκε εντολή στους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος για την άμεση διερεύνησητου θέματος και λήψη μέτρων, εφόσον απαιτείται, για την προστασία της ΔημόσιαςΥγείας.

Στο χώρο μετέβη η Προϊσταμένη Επιθεώρησης Νοτίου Ελλάδος του ΣΕΠΔΕΜ, η οποίαείχε συνεργασία με την αρμόδια Δ/νση για την Προστασία του Περιβάλλοντος τηςΓενικής Αστυνομικής Δ/νσης Αθηνών, την Αρμόδια Δ/νση Πολιτικής Προστασίας τηςΠεριφέρειας Αττικής και την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Στη συνέχεια, ο Δήμος τα απόθεσε σε χώρο παράνομης απόρριψης αποβλήτων, εντόςπεριφραγμένου γηπέδου του Δήμου Λαυρεωτικής στο ΒΙΟΠΑ Κερατέας.

Αφούελήφθησαν υπόψη και οι μετρήσεις του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, ο οποίος εκλήθη στοσημείο, ξεκίνησε η διενέργεια της αυτόφωρης διαδικασίας σε βάρος του αρμόδιουΑντιδημάρχου, για την ανεξέλεγκτη διάθεση στερεών αποβλήτων που, εκτός από τηνυποβάθμιση και ρύπανση του περιβάλλοντος, εγκυμονεί και άμεσους κινδύνους για τηδημόσια υγεία.

Τα ραδιενεργά απόβλητα παραμένουν εντός του περιφραγμένου γηπέδου, και επειδή οχρόνος ημιζωής του ραδιενεργού ιωδίου είναι 8 ημέρες, θα μεταφερθούν στον ΧΥΤΑ Φυλής σε μία εβδομάδα. Στο γήπεδο αυτό υπήρχαν και απόβλητα εκσκαφών καικατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ).

Τη Δευτέρα, κλιμάκιο Επιθεωρητών Περιβάλλοντος θα ξεκινήσει έλεγχο στη περιοχήπροκειμένου να διαπιστωθεί η προέλευση των αποβλήτων, ενώ θα ξεκινήσει και ηδιαδικασία του άρθρου 9 του ν. 2947/2001, για την επιβολή των προβλεπόμενωνκυρώσεων στο Δήμο Λαυρεωτικής.