Σε μία άνευ προηγουμένου επέμβαση, γιατροί στον Καναδά αφαίρεσαν τους πνεύμονες μίας γυναίκας για έξι ημέρες, καθώς περίμεναν να βρουν μόσχευμα να της τοποθετήσουν.
Η 32χρονη Μελίσα Μπενουά γεννήθηκε με κυστική ίνωση, μία γενετική ασθένεια που προκαλεί συσσώρευση κολλώδους βλέννας στους πνεύμονες και σε άλλα όργανα, με συνέπεια να εκδηλώνουν οι ασθενείς σοβαρές λοιμώξεις και πεπτικά προβλήματα.
Καθώς η νόσος εξελίσσεται, οι πάσχοντες συχνά χρειάζονται μεταμόσχευση πνευμόνων. Στην παρούσα περίπτωση, η νεαρή γυναίκα παρουσίασε βαριά βακτηριακή λοίμωξη των πνευμόνων και βρισκόταν στα πρόθυρα του θανάτου όταν διεκομίσθη στο Γενικό Νοσοκομείο του Τορόντο.
Για να την σώσουν, οι γιατροί αφαίρεσαν και τους δύο πνεύμονές της και συνέδεσαν την καρδιά της με έναν μικρό, φορητό, τεχνητό πνεύμονα.
Η εγχείρηση αφαίρεσης των πνευμόνων διήρκησε εννέα ώρες και πραγματοποιήθηκε από ομάδα 13 γιατρών και νοσηλευτών, στην οποία συμμετείχαν τρεις θωρακοχειρουργοί.
Μετά την αφαίρεση, οι γιατροί έδωσαν μάχη για να σταθεροποιήσουν την πίεση και να αποκαταστήσουν τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα της, αλλά ευτυχώς τα κατάφεραν και έξι ημέρες αργότερα βρέθηκε το πολυπόθητο μόσχευμα το οποίο της τοποθέτησαν επιτυχώς.
«Αν δεν είχαν κάνει ό,τι έκαναν, δεν θα ήμουν σήμερα εδώ» δήλωσεη κυρία Μπενουά η οποία υποβλήθηκε στην μοναδική επέμβαση και μεταμόσχευση πέρυσι τον Απρίλιο αλλά η περίπτωσή της τώρα έγινε γνωστή.
«Δεν θα ήμουν εδώ να βλέπω το μωρό μου να μεγαλώνει, δεν θα ήμουν εδώ να γερνάω μαζί με τον άντρα μου. Αυτά ήταν όσα ήθελαν ποτέ στη ζωή μου και χάρη στην εγχείρηση μπορώ σήμερα να τα ζω».
«Η Μελίσα πέθαινε μπροστά στα μάτια μας και κρίναμε ότι δεν είχε απομείνει καμία άλλη επιλογή», δήλωσε ο χειρουργός της, δρ Shaf Keshavjee,καθηγητής Θωρακικής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και διευθυντής του Προγράμματος Μεταμόσχευσης Πνευμόνων του Τορόντο.
«Θα πέθαινε εκείνο το βράδυ, έπρεπε να κάνουμε το αδύνατο και ευτυχώς τα καταφέραμε».