Στην παρούσα φάση το Μαξίμου δεν βλέπει τις επόμενες ημέρες επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, κάτι που σημαίνει ότι πιθανότατα θα πρέπει να έχει προηγηθεί μία άτυπη συμφωνία με τους δανειστές για τα σημεία υποχώρησης και μετά να ανάψει το πράσινο φως για την επανάκαμψη των τροϊκανών.
150+1 ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ. Την ίδια ώρα αρμόδιες πηγές αποκλείουν το σενάριο να ζητήσει η κυβέρνηση την ψήφιση των μέτρων στο Κοινοβούλιο από μία ευρύτερη πλειοψηφία των 180, σχολιάζοντας ότι πρόκειται για λύσεις που προτείνονται από κύκλους που δεν θέλουν την εξεύρεση της συμφωνίας. Το συγκεκριμένο σενάριο είχε αποκλεισθεί τις προηγούμενες ημέρες με κατηγορηματικό τρόπο και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο.
Την ίδια ώρα ο Νίκος Φίλης με συνέντευξή του στη «Real News» επισημαίνει ότι το εγχείρημα της αριστερής διακυβέρνησης πάση θυσία πρέπει να κρατηθεί ζωντανό και αποτελεσματικό για όσο καιρό διαρκεί η λαϊκή εντολή. Προσθέτει όμως πως καμία κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να προσυπογράψει πολιτικές και μέτρα που ξεφεύγουν από τη λαϊκή εξουσιοδότηση και δεσμεύουν τις επόμενες κυβερνήσεις. Στον αντίποδα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου αναφέρει ότι ίσως οι εκλογές να είναι η επιβεβλημένη λύση.
Στη βάση της παραδοχής από κυβερνητικά στελέχη πως το Μαξίμου δεν επιθυμεί εκλογές, ο Πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του αναζητούν λύση που θα οδηγήσει σε ολοκλήρωση της αξιολόγησης εγκαίρως, ει δυνατόν (κι αυτό παραμένει στόχος) στις 20 Φεβρουαρίου. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το σύρσιμο της αξιολόγησης και την άνοιξη μόνο ζημιά μπορεί να προκαλεί στη χώρα και την οικονομία και ως εκ τούτου τις επόμενες ημέρες θα σπρώξει την κατάσταση στην κατεύθυνση της αναζήτησης λύσης.
Επιτελείς της κυβέρνησης αξιολογούν ως ιδιαίτερα σημαντική την 6η Φεβρουαρίου, ημερομηνία συνεδρίασης του ΔΣ του ΔΝΤ, περιμένοντας πως η δημοσιοποίηση της επίσημης έκθεσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μπορεί να δρομολογήσει εξελίξεις. Μία αρχική εκτίμηση με βάση τα όσα έγιναν στο Eurogroup είναι πως το Ταμείο εξετάζει σοβαρά την αποχώρησή του από το πρόγραμμα, κάτι που θα σήμαινε ουσιαστικές ανατροπές στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Αυτό δεν αναμένεται να διασαφηνιστεί στις 6 Φεβρουαρίου, ωστόσο η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι θα βγουν χρήσιμα συμπεράσματα και για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς που ενδεχομένως να αναθεωρήσουν τη στάση τους στη διαπραγμάτευση.
Στη δήλωσή του ο έλληνας Πρωθυπουργός είπε ότι το μήνυμα που στέλνουν οι ηγέτες της Νότιας Ευρώπης αποδυναμώνει όσους έχουν είτε παράλογες απαιτήσεις ή επιδιώξεις που στο τέλος, στο βάθος, μπορεί να αποβλέπουν και σε διαιρέσεις και διασπάσεις. «Αυτό που έχει ανάγκη σήμερα η Ευρώπη είναι ενότητα και αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε μπροστά προς όφελος των λαών μας» είπε χαρακτηριστικά.