Η γοητεία των ντέρμπι Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού έγκειται κυρίως στη διαφορετικότητα και αν εστιάσουμε στην εφετινή σεζόν, κατά την οποία οι Αιώνιοι ενδέχεται να συγκρουστούν ακόμη και 15 φορές σε όλες τις διοργανώσεις, το κάθε συναπάντημα επιφυλάσσει τις δικές του ξεχωριστές συγκινήσεις. Ακόμη και αν αναμετρήσεις όπως η αποψινή (21.00, Novasports 2) στο ΟΑΚΑ για τη 15η αγωνιστική της Α1 δεν κρίνουν κάποιον στόχο (πρόκριση ή τίτλο), δεν παύει να αφορά το κορυφαίο μπασκετικό ντέρμπι της Ευρώπης. Και γι’ αυτό πάντοτε θα μονοπωλεί το ενδιαφέρον.

Το αποψινό ντέρμπι δεν κρίνει στόχο για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί στον α’ γύρο του πρωταθλήματος οι Ερυθρόλευκοι είχαν σαρώσει (88-63, στις 17 Οκτωβρίου 2016) τους Πράσινους, συνεπώς θεωρείται σχεδόν απίθανο να ανατραπεί μια τόσο χαώδης διαφορά. Και δεύτερον, γιατί ακόμη και αν εκπληρωθεί ένα από τα πιο διεστραμμένα πράσινα όνειρα, η πρωτιά στην κανονική περίοδο και το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ δεν εγγυώνται και την κατάκτηση του τίτλου. Παρ’ όλα αυτά, για λόγους πρεστίζ και επιβεβαίωσης, η σημερινή αναμέτρηση αποτελεί το πεδίο στο οποίο οι δύο προπονητές, Τσάβι Πασκουάλ και Γιάννης Σφαιρόπουλος, θα επιχειρήσουν να τεστάρουν τις ομάδες τους ενόψει της δύσκολης συνέχειας στην Ευρωλίγκα. Ούτως ή άλλως, στο πρωτάθλημα θα τα ξαναπούν στα πλέι οφ.

Πού πρέπει, όμως, να εστιάσει το βλέμμα του ο μέσος φίλαθλος απόψε το βράδυ; Ο γηπεδούχος Παναθηναϊκός, ο οποίος πριν από 24 ημέρες κατάφερε να «αλώσει» (67-77, στις 16 Ιανουαρίου) το ΣΕΦ σφραγίζοντας το εισιτήριο για τον Τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, αλλά μέχρι εκείνο το βράδυ μετρούσε τρεις ήττες σε Ελλάδα και Ευρώπη (77-79 στο ΟΑΚΑ και 77-69 στο ΣΕΦ) συν τρεις ακόμη στους περυσινούς τελικούς της Α1, αναζητεί ακόμη ταυτότητα και ρόλους. Αναμφισβήτητα, η έδρα αποτελεί ωστικό κύμα που συνήθως σπρώχνει τους Πράσινους (9-1 στην Ευρωλίγκα, 7-0 στην Α1), ενώ ο κόουτς Πασκουάλ διαθέτει περισσότερες λύσεις σε σχέση με προηγούμενα ντέρμπι, καθώς οι Γιάννης Μπουρούσης και Νίκος Παππάς έχουν μπει για τα καλά στην εξίσωση. Οδηγός για τον Παναθηναϊκό αποτελεί ο πρόσφατος ημιτελικός του Κυπέλλου, ενώ τα ζητούμενα είναι η ανάκαμψη του Νικ Καλάθη, η επιθετική άμυνα στον Βασίλη Σπανούλη και ο έλεγχος του αμυντικού ριμπάουντ και του ρυθμού, που έχουν κρίνει προηγούμενα ματς.

Την ίδια στιγμή, ο Ολυμπιακός καλείται να σταθεροποιήσει την άμυνά του και περιμένει πολλά από τους περιφερειακούς σουτέρ και τους ψηλούς, υπό το πρίσμα ότι μόνο έτσι θα αξιοποιηθεί η παρουσία του ηγέτη Σπανούλη, ο οποίος με βάση την προηγμένη πλατφόρμα «Synergy» είναι ο χειριστής στο 65% των επιθέσεων «pick and roll». Σημαντικό ρόλο θα παίξει η αποτελεσματικότητα των τριών φόργουορντ (Παπανικολάου, Παπαπέτρου, Λοτζέσκι) και του Κεμ Μπιρτς, ενώ στα μείον των Ερυθρολεύκων είναι ότι ο Πάτρικ Γιανγκ αποχώρησε από τη χθεσινή προπόνηση με ενοχλήσεις στο γόνατο.