Οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν τον υποψήφιο καγκελάριο της καρδιάς τους, τον Μάρτιν Σουλτς. «Κατεβαίνω στις εκλογές με στόχο να γίνω καγκελάριος της Γερμανίας» είπε χθες στο προεδρείο του SPD που του έδωσε ομόφωνα και τη σκυτάλη για τη μάχη κατά της Μέρκελ. «Ενα ρεύμα διαπερνά ολόκληρη τη χώρα» είπε ο Σουλτς, «θέλουμε να αξιοποιήσουμε αυτό το κλίμα αλλαγής».

Η ένεση αισιοδοξίας του Σουλτς είναι σημαντική για τους Σοσιαλδημοκράτες που έβλεπαν το κόμμα τους να έχει βαλτώσει στα ποσοστά του 20%. Αλλά δεν αρκεί η αισιοδοξία. Οι Γερμανοί ξέρουν τον Σουλτς ως πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, έχουν ακούσει συχνά τις απόψεις του για την Ευρώπη. Δεν έχουν ιδέα τι πιστεύει για τα θέματα εσωτερικής πολιτικής της Γερμανίας, αυτά που θα κρίνουν και το αποτέλεσμα των εκλογών του ερχόμενου Σεπτεμβρίου. Σε αυτά αφιέρωσε την πρώτη του ομιλία με τη νέα ιδιότητα περιγράφοντας χθες πως σκοπεύει να εκθρονίσει την Ανγκελα Μέρκελ από την καγκελαρία: κοινωνική δικαιοσύνη και μάχη κατά της Ακροδεξιάς –σε αυτά τα δύο θέματα θα εστιάσει τον προεκλογικό του αγώνα ο υποψήφιος του SPD. Στο επίκεντρο της πολιτικής του είναι οι «σκληρά εργαζόμενοι πολίτες».

Στα άλλα κόμματα προτείνει ένα Σύμφωνο Εντιμότητας για τον προεκλογικό αγώνα, κατά των «ψευδών ειδήσεων», της προπαγάνδας του μίσους και της λοιδορίας στα κοινωνικά δίκτυα. «Στην καλύτερη περίπτωση μπορεί ο προεκλογικός αγώνας να μετατραπεί σε κορυφαία στιγμή για τη δημοκρατία» είπε ο Σουλτς.

Το ακροδεξιό, αντιευρωπαϊκό κόμμα AfD «δεν είναι εναλλακτική για τη Γερμανία» είπε ο Σουλτς κάνοντας λογοπαίγνιο με το όνομα του κόμματος αυτού, αντίθετα είναι «ντροπή» για την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. «Αυτός που επιτίθεται στην ελευθερία του Τύπου και μιλά π.χ. για Τύπο του ψεύδους θέλει μία άλλη χώρα» είπε ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.

Μιλώντας για την προσφυγική κρίση επισήμανε την ευθύνη της Ευρώπης: η ΕΕ πρέπει να προστατεύσει αποτελεσματικά τα εξωτερικά της σύνορα και να ρυθμίσει δίκαια την κατανομή των προσφύγων, είπε ο Σουλτς, πρέπει να καταπολεμηθούν τα αίτια των προσφυγικών κυμάτων από τη Συρία και την Αφρική. Στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να ρίξει το βάρος και η εξωτερική πολιτική της Γερμανίας σημείωσε ο υποψήφιος καγκελάριος του SPD.

Ο Σουλτς θέλει αποφασιστική αντιμετώπιση των τρομοκρατών. «Αυτοί οι δολοφόνοι πρέπει διωχθούν με σκληρά μέτρα» είπε, χωρίς να τα διευκρινίσει περισσότερο. Αλλά έχει κατανόηση για το «αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών» και υποσχέθηκε ότι το SPD θα το αντιμετωπίσει δραστικά.

Η φορολογική δικαιοσύνη και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα είναι κομβικό θέμα του προεκλογικού αγώνα του Σουλτς.

Παράλληλα εγγυήθηκε τον δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης από το νηπιαγωγείο μέχρι το πανεπιστήμιο, θέλει αύξηση των δημοσίων επενδύσεων για μουσική, βιβλιοθήκες και θέατρα, με ένα επιχείρημα που θα μπορούσε να ακουστεί και από τον επικεφαλής της Αριστεράς. «Δεν είναι δικαιοσύνη, όταν πέφτουν οι σοβάδες στα σχολεία να δίνονται δισεκατομμύρια ευρώ για τη διάσωση τραπεζών» είπε ο Σουλτς, επιστρατεύοντας ένα επιχείρημα που ακούγεται καλά στα αφτιά της Αριστεράς.

Στο συνέδριο του Μαρτίου ο Μάρτιν Σουλτς θα αναδειχτεί και πρόεδρος του SPD. Ο δυϊσμός εξουσίας μεταξύ υποψήφιου καγκελάριου και προέδρου του κόμματος αποδείχθηκε αναποτελεσματικός έως προβληματικός στις προηγούμενες εκλογές με υποψήφιο τότε τον Πέερ Στάινμπρουκ. Τώρα οι Σοσιαλδημοκράτες δίνουν απλόχερα όλη την εξουσία στο Μάρτιν Σουλτς για τη μάχη κατά της Μέρκελ.

Δημιουργεί ρεύμα

Ο Σουλτς δημιουργεί ρεύμα για το SPD. «Εχει μεγάλη όρεξη και φιλοδοξία να μπει στην καγκελαρία» διαπίστωνε χθες η Σοσιαλδημοκράτισσα πρωθυπουργός της Ρηνανίας – Παλατινάτου Μάλου Ντράιερ. Αυτό φαίνεται να είναι μεταδοτικό. Από την Τρίτη που ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα Σουλτς μέχρι την Κυριακή το SPD κατέγραψε 700 νέα μέλη. Υπό κανονικές συνθήκες δέχεται 1.000 αιτήσεις τον μήνα