Τη δημιουργία κακής τράπεζας (bad bank) στην οποία θα μεταφερθούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια αξίας περίπου 250 δισ. ευρώ από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα χωρών της ευρωζώνης ζήτησε χθες ο επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ. Ανάλογη πρόταση είχε παρουσιάσει λίγο νωρίτερα η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) αναφέροντας ότι η ΕΕ θα μπορούσε να δημιουργήσει εταιρεία διαχείρισης η οποία θα αναλάβει την αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν γίνει τροχοπέδη για την ανάπτυξη της οικονομίας.

Ο Ρέγκλινγκ χαιρέτισε τις προτάσεις τις ΕΒΑ ζητώντας να υπάρξει όσο μεγαλύτερη στήριξη γίνεται από τον κόσμο για να δημιουργηθεί μια τέτοια τράπεζα. Επίσης θα χρειαστεί μεγάλη υποστήριξη και από τις ίδιες της κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών. Το σχέδιο της ΕΒΑ δεν προβλέπει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα μοιράζονται τους κινδύνους που έχουν αναλάβει οι τράπεζες άλλων χωρών, πρόσθεσε, και αυτό αποτελεί πλεονέκτημα από πολιτικής απόψεως. Ο Ρέγκλινγκ έκανε αυτή την αναφορά επειδή η Γερμανία στο παρελθόν έχει δηλώσει την κατηγορηματική αντίθεσή της στον διαμοιρασμό κινδύνου μεταξύ τραπεζών διαφορετικών χωρών. Το Βερολίνο φοβάται ότι οι γερμανοί φορολογούμενοι μπορεί στο τέλος να κληθούν να πληρώσουν τον λογαριασμό για τη διάσωση τραπεζών σε άλλες χώρες.

Οι χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι μεταξύ άλλων η Ελλάδα, η Ιταλία, η Κύπρος, η Πορτογαλία, η Σλοβενία όπως δείχνουν στοιχεία της ΕΒΑ. Τα περισσότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τα έχει η Ιταλία, περίπου 276 δισ. ευρώ. Συνολικά οι τράπεζες σε δέκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν κόκκινα δάνεια που ξεπερνούν το 10% των συνολικών δανείων που έχουν χορηγήσει. Η αξία των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην ΕΕ εκτιμάται ότι έχει ξεπεράσει το 1 τρισ. ευρώ. Το σχέδιο της ΕΒΑ αναμένεται ότι θα αυξήσει κι άλλο τις πιέσεις που ήδη ασκεί η ΕΚΤ σε τράπεζες της ευρωζώνης για να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους από μη εξυπηρετούμενα δάνεια.