Καθιερώνεται από το σχολικό έτος 2017-2018 στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια, δημόσια και ιδιωτική, Εκπαίδευση ο Ενιαίος Αριθμός Μαθητή, ο οποίος είναι αμετάβλητος καθ’ όλη τη διάρκεια της φοίτησής του. Ο Ενιαίος Αριθμός Μαθητή εκδίδεται μετά την εγγραφή του μαθητή στο σχετικό πληροφορικό σύστημα του υπουργείου Παιδείας.

Επίσης, στους μαθητές με εξαιρετικές επιδόσεις στη μουσική, στον χορό ή σε άλλες καλές τέχνες, οι οποίοι καλούνται να συμμετάσχουν σε συναυλίες, εκδηλώσεις χορού ή εκθέσεις ζωγραφικής ή γλυπτικής που έχουν πανελλήνια ή πανευρωπαϊκή ή παγκόσμια εμβέλεια ή προβολή, δεν υπολογίζονται οι απουσίες από τα μαθήματα έως δύο εβδομάδες για τη μετάβαση και συμμετοχή τους σε αυτές, με απόφαση του οικείου συλλόγου διδασκόντων. Η απόφαση αυτή εκδίδεται με την προσκόμιση από τους ενδιαφερομένους της πρόσκλησης συμμετοχής τους από το όργανο διοργάνωσης της εκδήλωσης.

Οι πτυχιούχοι των ΕΠΑΛ. Για τους κατόχους πτυχίου ΕΠΑΛ, εφόσον κατέχουν απολυτήριο δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών Επαγγελματικού Λυκείου ή απολυτήριο Γενικού Λυκείου, και τους κατόχους ισότιμων τίτλων Επαγγελματικού Λυκείου προβλέπεται δικαίωμα συμμετοχής σε ειδικές πανελλαδικές εξετάσεις για εισαγωγή στην ΑΣΠΑΙΤΕ, στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης και σε σχολές, τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των ΤΕΙ, που είναι αντίστοιχα ή συναφή με τους τομείς απ’ όπου αποφοιτούν. Οι συμμετέχοντες στις ειδικές εξετάσεις έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν θέσεις και σε τμήματα σχολών των πανεπιστημίων, σε ειδικό ποσοστό 1% επιπλέον των θέσεων του συνολικού αριθμού εισακτέων σε τμήματα που είναι αντίστοιχα ή συναφή με τους τομείς απ’ όπου αποφοιτούν, καθώς και σε κοινή ομάδα τμημάτων σχολών πανεπιστημίων στην οποία εισάγονται απόφοιτοι όλων των τομέων. Εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα της Γ’ Τάξης ημερήσιων και Δ’ Τάξης εσπερινών ΕΠΑΛ, εκ των οποίων δύο γενικής παιδείας με συντελεστή βαρύτητας 1,5 και δύο ειδικότητας με συντελεστή βαρύτητας 3,5.