Μια ακόμα τραγωδία, ο θάνατος ενός 18χρονου Πακιστανού, προστέθηκε χθες στη σειρά των γεγονότων που σημαδεύουν τις τελευταίες ημέρες το κέντρο μεταναστών στη Μόρια της Λέσβου αναδεικνύοντας τις άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης.

Πρόκειται για τον τρίτο μετανάστη που χάνει τη ζωή του στον καταυλισμό μέσα σε μια μόλις εβδομάδα.

Ο άτυχος 18χρονος βρέθηκε το πρωί νεκρός σε σκηνή και πιθανολογείται ότι ο θάνατός του οφείλεται σε αναθυμιάσεις στην προσπάθειά του να ζεσταθεί με κάποιο πρόχειρο αυτοσχέδιο θερμαντικό μέσο. Από την ίδια σκηνή μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο επειδή παρουσίασε έντονη δυσφορία και ένας 32χρονος Πακιστανός. Εχει διαφύγει τον κίνδυνο ενώ φέρεται να παρουσιάζει συμπτώματα δηλητηρίασης.

Κάτω από παρόμοιες συνθήκες είχαν βρεθεί νεκροί, στις 24 Ιανουαρίου, ένας 20χρονος Αιγύπτιος και το περασμένο Σάββατο ένας 46χρονος πρόσφυγας από τη Συρία.

Η αιτία του θανάτου και των τριών μεταναστών παραμένει αδιευκρίνιστη καθώς αναμένονται να ολοκληρωθούν οι τοξικολογικές εξετάσεις. Το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι να βρήκαν τον θάνατο από αναθυμιάσεις στην προσπάθειά τους να βρουν τρόπο να ζεσταθούν.

ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ. Τα τρία συνεχόμενα τραγικά περιστατικά έχουν ρίξει βαριά σκιά στον καταυλισμό και οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι θα πυροδοτήσουν αναταραχές και εξεγέρσεις. Το περασμένο Σάββατο, μετά τον θάνατο του 46χρονου, μετανάστες αντέδρασαν προχωρώντας σε καθιστική διαμαρτυρία.

Οι σκληρές καιρικές συνθήκες σε συνδυασμό με τις άθλιες συνθήκες λόγω του υπερπληθυσμού με τους εκατοντάδες μετανάστες, οι οποίοι στοιβάζονται στους χώρους του καταυλισμού, έχουν επιδεινώσει δραματικά την κατάσταση και την έχουν φέρει στα όρια.

Σήμα κινδύνου για τις εξελίξεις εκπέμπουν για μια ακόμα φορά με ανακοίνωση οι Γιατροί του Κόσμου, επισημαίνοντας τους σοβαρούς κινδύνους για τη ζωή και την υγεία όσων παραμένουν στο κέντρο της Μόριας εξαιτίας των άσχημων συνθηκών διαβίωσης. Υπενθυμίζουν ακόμα την πάγια θέση τους ότι «η διαβίωση ανθρώπων σε αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες είναι μείζον ζήτημα το οποίο τοποθετείται πέρα και πάνω από οποιαδήποτε ανάγκη για απαρέγκλιτη τήρηση της συμφωνίας ΕΕ και Τουρκίας».