Αθήνα, 30 Ιανουαρίου 2017 – Οι νέες αναλύσεις από τη μελέτη FLAME επιβεβαίωσαν ότι ο σταθερός συνδυασμός ινδακατερόλης/γλυκοπυρρονίου αποτελεί αποτελεσματικότερη επιλογή σχετικά με τον κίνδυνο παροξύνσεων στους ασθενείς που πάσχουν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) σε σχέση με το συνδυασμό σαλμετερόλης/φλουτικαζόνης, σε διάφορες υποομάδες ασθενών1-10. Τα ευρήματα αυτά παρουσιάστηκαν στο Διεθνές Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αναπνευστικής Εταιρείας (ERS) στο Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο, τον Σεπτέμβριο του 2016.
Στις νέες αναλύσεις, ο άπαξ ημερησίως χορηγούμενος συνδυασμός ινδακατερόλης/γλυκοπυρρονίου 110/50 mcg έδειξε σταθερή μείωση στο ποσοστό όλων των παροξύνσεων (ήπιων, μέτριων και σοβαρών)1, ανεξαρτήτως ηλικίας, καπνιστικής συνήθειας, ιστορικού παροξύνσεων, βαρύτητας της νόσου2, επιπέδων ηωσινοφίλων (είδους λευκών αιμοσφαιρίων)3 και προηγούμενης χρήσης εισπνεόμενων κορτικοστεροειδών (ICS)4,5, έναντι του δις ημερησίως χορηγούμενου συνδυασμού σαλμετερόλης/φλουτικαζόνης 50/500 mcg. Συγκεκριμένα, μεταξύ των ασθενών με βαρύτερη ΧΑΠ**, ο συνδυασμός ινδακατερόλης/γλυκοπυρρονίου μείωσε σημαντικά το ποσοστό των παροξύνσεων και βελτίωσε την κατάσταση της υγείας τους έναντι του ευρεία χορηγούμενου συνδυασμού ICS/LABA***6. Επιπρόσθετα, οι ασθενείς που έλαβαν το συνδυασμό ινδακατερόλης/γλυκοπυρρονίου παρουσίασαν μείωση στη χρήση κατ’ επίκλησης φαρμακευτικής αγωγήςκατά τη διάρκεια της ημέρας7.
«Νωρίτερα αυτή τη χρονιά, τα αποτελέσματα της δικής μας μεγάλης μελέτης FLAME έδειξαν ότι ο συνδυασμός ινδακατερόλης/γλυκοπυρρονίου είναι ανώτερος του συνδυασμού σαλμετερόλης/φλουτικαζόνης όσον αφορά στη μείωση των παροξύνσεων και τη βελτίωση της πνευμονικής λειτουργίας», δήλωσε ο Vasant Narasimhan, Global Head Drug Development και Chief Medical Officer της εταιρείας Novartis. «Αυτές οι νέες αναλύσεις των δεδομένων δείχνουν τη συνέπεια αυτών των ευρημάτων σε διαφορετικές υποομάδες ασθενών, συμπεριλαμβανομένης της post-hoc ανάλυσης σε ασθενείς που έχουν λάβει προηγουμένως τριπλή θεραπεία με εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή. Αυτό, σε συνδυασμό με το προφίλ ασφάλειας, υποστηρίζει τον συνδυασμό ινδακατερόλης/γλυκοπυρρονίου ως κατάλληλη θεραπευτική επιλογή, χωρίς στεροειδή, για τους ασθενείς με ΧΑΠ που διατρέχουν κίνδυνο παρόξυνσης.»
Οι νέες αναλύσεις που παρουσιάστηκαν στο ERS 2016 έδειξαν επίσης ότι, συγκριτικά με το συνδυασμό σαλμετερόλης/φλουτικαζόνης, ο συνδυασμός ινδακατερόλης/γλυκοπυρρονίου σχετίστηκε με λιγότερες συστηματικές επιδράσεις, και κυρίως διαταραχής στην λειτουργία των επινεφριδίων8, που ρυθμίζουν τη φυσική παραγωγή ορμονών. Η θεραπεία με ινδακατερόλη/γλυκοπυρρόνιο συσχετίστηκε με σημαντικά λιγότερα περιστατικά πνευμονίας σε σχέση με τον συνδυασμό ICS/LABA11.
Επιπλέον των στοιχείων για την ανάγκη μείωσης των κινδύνων χρόνιας θεραπείας με εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή, στο ERS 2016 παρουσιάστηκαν επίσης τα αποτελέσματα μίας μεγάλης αναδρομικής μελέτης παρατήρησης στην οποία συμμετείχαν >87.000 συμμετέχοντες (με και χωρίς ΧΑΠ) από τη Σουηδία.12 Η μελέτη ARCTIC έδειξε ότι οι ασθενείς με ΧΑΠ διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης πνευμονίας σε σχέση με τους ασθενείς χωρίς ΧΑΠ, αλλά ο κίνδυνος αυτός ήταν ακόμα υψηλότερος για τους ασθενείς που λάμβαναν εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή (είτε σε χαμηλή είτε σε υψηλή δόση)12. Ακόμα και οι συμμετέχοντες ασθενείς χωρίς ΧΑΠ που έλαβαν εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή εμφάνισαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης πνευμονίας, επιβεβαιώνοντας την αλληλοσυσχέτιση12.
Η Novartis παρουσίασε στο ERS 2016 περισσότερες από 35 περιλήψεις αποτελεσμάτων έρευνας που διεξάγει στο ευρύ χαρτοφυλάκιο αναπνευστικών προϊόντων της. Η εταιρεία έχει δεσμευθεί στη συνεχή κλινική έρευνα με επίκεντρο τον ασθενή ώστε να ικανοποιήσει τις πολλαπλές ανεκπλήρωτες ανάγκες των ατόμων που ζουν με νοσήματα του αναπνευστικού.
Σχετικά με τη μελέτη FLAME
Η μελέτη FLAME είναι μία τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή, διπλά εικονική, παράλληλων ομάδων, ελεγχόμενη με δραστική ουσία μελέτη μη κατωτερότητας και διάρκειας 52 εβδομάδων, η οποία περιλαμβάνει 3.362 ασθενείς με ΧΑΠ από 356 κέντρα σε 43 χώρες11.
Τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό New England Journal of Medicine11 τον Μάιο του 2016 επιβεβαίωσαν ότι ο συνδυασμός ινδακατερόλης/γλυκοπυρρονίου 110/50mcg πέτυχε το πρωτεύον καταληκτικό σημείο της μελέτης FLAME, και επέδειξε επιπλέον ανωτερότητα έναντι του συνδυασμού σαλμετερόλης/φλουτικαζόνης 50/500mcg στη μείωση της συχνότητας όλων των παροξύνσεων της ΧΑΠ (ήπιων/μέτριων/σοβαρών) σε διάστημα ενός έτους θεραπείας σε ασθενείς με ΧΑΠ και ιστορικό τουλάχιστον μίας παρόξυνσης κατά το προηγούμενο έτος. Ο συνδυασμός ινδακατερόλης/γλυκοπυρρονίου 110/50mcg χορηγούμενος μέσω της συσκευής Breezhaler επέδειξε ανωτερότητα συγκριτικά με τον συνδυασμό σαλμετερόλης/φλουτικαζόνης 50/500mcg (SFC) όσον αφορά τη μείωση ή βελτίωση των εξής11:
-Συχνότητα και χρόνος έως την εμφάνιση της πρώτηςμέτριας ή σοβαρής παρόξυνση της ΧΑΠ
-Χρόνος έως την πρώτη παρόξυνση της ΧΑΠ (ήπια/μέτρια/σοβαρή)
-Χρόνος έως την πρώτη σοβαρή παρόξυνση της ΧΑΠ
-Πνευμονική λειτουργία (κατώτατος FEV1)
-Σχετιζόμενη με την υγεία ποιότητα ζωής (Ερωτηματολόγιο Αναπνευστικών Νοσημάτων St. George)
Η μελέτη FLAME αποτελεί μέρος του προγράμματος κλινικών μελετών φάσης III, IGNITE, που μελετά τον συνδυασμό ινδακατερόλης/γλυκοπυρρονίου στη θεραπεία της ΧΑΠ.
Γενικές πληροφορίες για τον συνδυασμό ινδακατερόλης/γλυκοπυρρονίου
Ο συνδυασμός ινδακατερόλης/γλυκοπυρρονίου 110/50mcg είναι έναςάπαξ ημερησίως χορηγούμενος σταθερός συνδυασμός δύο βρογχοδιασταλτικών με διαφορετικό μηχανισμό δράσης LABA***/LAMA****, και έχει εγκριθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) ως βρογχοδιασταλτική θεραπεία συντήρησης για την ανακούφιση των συμπτωμάτων σε ενήλικες ασθενείς με ΧΑΠ13.Οι κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι προσφέρει στατιστικά σημαντικές βελτιώσεις στη βρογχοδιαστολή συγκριτικά με τις ευρέως χρησιμοποιούμενες και καθιερωμένες θεραπείες, συμπεριλαμβανομένου του SFC 50/500mcg14-16 και του ανοιχτού τιοτροπίου (18mcg). Ο συνδυασμός ινδακατερόλης/γλυκοπυρρονίου έχει εγκριθεί για χρήση σε περισσότερες από 90 χώρες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Λατινική Αμερική, την Ιαπωνία, τον Καναδά, την Ελβετία και την Αυστραλία.
Γενικές πληροφορίες για τα προϊόντα της Novartis για τη ΧΑΠ
Η Novartis έχει αναλάβει δέσμευση αναφορικά με την εκπλήρωση των ανεκπλήρωτων ιατρικών αναγκών των ασθενών με ΧΑΠ και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους παρέχοντας καινοτόμα φάρμακα και συσκευές. Το χαρτοφυλάκιο της Novartis για τη ΧΑΠ περιλαμβάνει τον συνδυασμό ινδακατερόλης/γλυκοπυρρονίου, το γλυκοπυρρόνιο και την ινδακατερόλη, όλα εκ των οποίων ενδείκνυνται ως θεραπεία συντήρησης για ασθενείς με ΧΑΠ. H Novartis πήρε τα δικαιώματα αποκλειστικής χρήσης για το βρωμιούχογλυκοπυρρόνιο τον Απρίλιο του 2005 από την εταιρεία Vectura και τον συνεργάτη στην ανάπτυξή του, την εταιρείαSosei.
Η Novartis συνεχίζει την ανάπτυξη αναπνευστικών προϊόντων που θα παρέχονται μέσω της συσκευής εισπνοής χαμηλής αντίστασης Breezhaler®, καθιστώντας τα κατάλληλα για ασθενείς με περιορισμό της ροής του αέρα διαφορετικής βαρύτητας17. Η συσκευή Breezhaler® επιτρέπει στον ασθενή να ακούσει, να αισθανθεί και να δει ότι έχει λάβει σωστά την πλήρη δόση του13,17.
Γενικές πληροφορίες σχετικά με τη ΧΑΠ
Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) εκτιμάται ότι επηρεάζει 210 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως18 και αποτελεί την τρίτη κύρια αιτία θανάτου19. Πρόκειται για μία προοδευτική νόσο (συνήθως επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου), και μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή18,20. Η ΧΑΠ δυσχεραίνει την αναπνοή, με συμπτώματα που επιβαρύνουν σημαντικά τη λειτουργικότητα των ασθενών (δηλ. περιορισμός δραστηριότητας, μειωμένη κινητικότητα) και την ποιότητα ζωής18,20.
Οι παροξύνσεις (εξάρσεις της νόσου) συνιστούν σημαντική επιδείνωση των συμπτωμάτων της ΧΑΠ που μπορεί να προκαλέσει φόβο στους ασθενείς, με αποτέλεσμα την εμφάνιση δυσφορίας, άγχους και επιδείνωσης της ποιότητας ζωής21. Οι παροξύνσεις της ΧΑΠ σχετίζονται επίσης με σημαντικό φορτίο και κόστος σε σχέση με τη φροντίδα της υγείας22, ειδικά σε περιπτώσεις που απαιτείται νοσηλεία. Κατά συνέπεια, η πρόληψη των παροξύνσεων αποτελεί σημαντικό στόχο στην αντιμετώπιση της ΧΑΠ προκειμένου να βελτιωθεί η μακροχρόνια κατάσταση της υγείας των ασθενών που πάσχουν και να εξοικονομηθούν πόροι υγείας23.
Βιβλιογραφία
1.Wedzicha J, Vogelmeier CF, Ayers T et al. Once-daily indacaterol/glycopyrronium (IND/GLY) reduces all exacerbations compared with twice-daily salmeterol/fluticasone (SFC) in COPD patients with ≥1 exacerbation in the previous year: the FLAME study. [ERS 2016 abstract 852871; Session 183; Date: September 4, 2016 Time: 12:50-14:40].
2.Wedzicha J, Chapman KR, FowlerTaylor A et al. Indacaterol/glycopyrronium (IND/GLY) reduces exacerbations compared with salmeterol/fluticasone (SFC) in various subgroups from the FLAME study. [ERS 2016 abstract 852899; Session 183; Date: September 4, 2016 Time: 12:50-14:40].
3.Chapman KR, Vogelmeier CF, FowlerTaylor A et al. Effect of indacaterol/glycopyrronium (IND/GLY) vs salmeterol/fluticasone (SFC) on moderate or severe COPD exacerbations and lung function based on baseline blood eosinophil counts: Results from the FLAME study. [ERS 2016 abstract 853471; Session 123; Date: September 4, 2016 Time: 8:30 πμ-10:30].
4.Patalano F, Wedzicha J, Vestbo J et al. Indacaterol/glycopyrronium (IND/GLY) reduces exacerbation and improves lung function versus salmeterol/fluticasone (SFC) in patients with and without prior ICS use: the FLAME study. [ERS 2016 abstract 852689; Session 183; Date: September 4, 2016 Time: 12:50 μμ-14:40].
5.Wedzicha J, Mezzi K, Timothy RA et al. Indacaterol/glycopyrronium (IND/GLY) reduces the risk of exacerbations versus salmeterol/fluticasone (SFC) in moderate-to-very severe COPD patients irrespective of prior ICS/LABA/LAMA therapy: the FLAME study. [ERS 2016 abstract; Session 695; Date: September 7, 2016 Time: 09:30].
6.Larbig M, Vogelmeier CF, Roche N et al. Efficacy of indacaterol/glycopyrronium (IND/GLY) versus salmeterol/fluticasone (SFC) on exacerbations and health status in GOLD Group D COPD patients: the FLAME study. [ERS 2016 abstract 852867; Session 183; Date: September 4, 2016 Time: 12:50-14:40].
7.Fogel R, Chapman KR, Vogelmeier CF, et al. Once-daily indacaterol/glycopyrronium (IND/GLY) reduces use of rescue medication versus twice-daily salmeterol/fluticasone (SFC) in patients with moderate-to-very severe COPD: results from the FLAME study. [ERS 2016 abstract 852907; Session 183; Date: September 4, 2016 Time: 12:50-14:40].
8.Olsson P, Vogelmeier CF, Chapman KR et al. Effect of indacaterol/glycopyrronium versus salmeterol/fluticasone on hypothalamic pituitary-adrenal axis function in moderate-to very severe COPD patients: results from the FLAME study. [ERS 2016 abstract 853124; Session 183; Date: September 4, 2016 Time: 12:50-14:40].
9.Olsson P, Roche N, Vestbo J, et al. Cardiovascular (CV) safety of indacaterol/glycopyrronium (IND/GLY) compared with salmeterol/fluticasone combination (SFC) in moderate-to-very severe COPD patients with prior exacerbations: The FLAME study. [ERS 2016 abstract 853013; Session 123; Date: September 4, 2016 Time: 08:30-10:30].
10.Chapman KR, Roche N, Ayers T et al. Indacaterol/glycopyrronium (IND/GLY) is superior to salmeterol/fluticasone (SFC) in improving health status of patients with moderate-to-very severe COPD: Results from the FLAME study. [ERS 2016 abstract 852898; Session 183; Date: September 4, 2016 Time: 12:50-14:40].
11.Wedzicha JA, Banerji D, Chapman KR, et al. Indacaterol/Glycopyrronium Versus Salmeterol/Fluticasone for COPD Exacerbations. New England Journal of Medicine. 2016. Available at: www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1516385 [Accessed 29 July 2016].
12.Janson C, Johansson G, Ställberge B, et al. ICS and risk of pneumonia in Swedish COPD patients: The ARCTIC study. [ERS 2016 abstract; Session 593; Date: September 6, 2016 Time: 12:50-14:40]
13.EU Summary of Product Characteristics. Available at: http://www.ema.europa.eu/docs/en_GB/document_library/EPAR_-_Product_Information/human/002679/WC500151255.pdf [Accessed 29 July 2016].
14.Vogelmeier C, et al. Once-daily QVA149 provides clinically meaningful improvements in lung function and clinical outcomes versus placebo, indacaterol, glycopyrronium, tiotropium and salmeterol/fluticasone in patients with COPD. [ATS abstract 40759; Session C45; Date: May 21, 2013 Time: 8:15 -10:45].
15.Vogelmeier C, et al. Once-daily QVA149 provides clinically meaningful improvements in lung function and clinical outcomes. [ERS 2013 abstract 851178; Session 82; Date: September 8, 2013 Time: 12:50-14:40].
16.Banerji D, et al. Dual bronchodilation with once-daily QVA149 improves dyspnea and health status and reduces symptoms and rescue medication use in patients with COPD: the IGNITE trials. [ERS 2013 abstract 851388; Session 346; Date: September 10, 2013 Time: 8:30-10:30].
17.Pavkov R, Mueller S, Fiebich K, et al. Characteristics of a capsule based dry powder inhaler for the delivery of indacaterol. CMRO. 2010;26; 11:2527–2533.
18.Global Alliance Against Chronic Respiratory Diseases (GARD). Global surveillance, prevention and control of chronic respiratory diseases: a comprehensive approach. Available at: http://www.who.int/gard/publications/GARD_Manual/en/ [Accessed 29 July 2016].
19.World Health Organization: The top 10 causes of death fact sheet No 310. Available at: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs310/en/ [Accessed 29 July 2016].
20.Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease (GOLD). Global strategy for the diagnosis, management, and prevention of chronic obstructive pulmonary disease. Updated 2016. Available at: http://goldcopd.org/ [Accessed 29 July 2016].
21.Adams R, Chavannes N, Jones K, et al. Exacerbations of chronic obstructive pulmonary disease—a patients’ perspective. Prim Care Respir J. 2006;15:2:102-109.
22.Toy EL, Gallagher K, Stanley E, et al. The economic impact of exacerbations of chronic obstructive pulmonary disease and exacerbation definition: a review. COPD. 2010;7:214-28.
23.Anzueto A. Impact of exacerbations on COPD. European Respiratory Review. 2010;19:116:113-118.