Εργαζόμενοι προσλαμβάνονται στη Βουλγαρία για εργασία στην Ελλάδα. Και πληρώνονται με εκπτωτικά κουπόνια, δωροεπιταγές και προπληρωμένες κάρτες. Τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος αποκαλύπτουν ένα ζοφερό παρόν για τους εργαζομένους και μια αγορά που συνεχώς βυθίζεται στο τέλμα. Δεν είναι πολύ μακριά μια Ελλάδα όπου κανείς δεν θα εργάζεται. Και κανείς δεν θα καταβάλλει εισφορές. Η σημερινή κυβέρνηση και το κράτος οφείλουν να καταλάβουν πως δεν μπορεί ο πολίτης να πληρώνει τεράστιες εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία –εισφορές που συνεχώς αυξάνονται και σε συνδυασμό με τη φορολογία καθιστούν την εργασία απαγορευτική.

Η κυβέρνηση και το κράτος πρέπει να καταλάβουν πως η φορολαίλαπα διαμορφώνει κλίμα υπεραπόδοσης εσόδων αλλά δεν ταυτίζεται με την ανάπτυξη. Και η αγορά –όπως επιβεβαιώνει το σημερινό ρεπορτάζ στα «ΝΕΑ» –βρίσκει τους τρόπους και τις μορφές για να είναι ευέλικτη. Λογικό θα πει κάποιος, κάνοντας τον συνήγορο του διαβόλου για την οικονομία. Είδατε πρόσφατα κάποια μέριμνα που να ενθαρρύνει τη μικρομεσαία και όχι μόνον επιχειρηματικότητα; Το κράτος με τιμωρητικό τρόπο φέρεται στον όποιο επιχειρηματία. Κι αυτός, απλώς –προφανώς και με παραβάσεις –αναζητεί τον τρόπο της δικής του επιβίωσης.

Κάποτε λέγαμε πως δεν πρέπει να γίνουμε Βουλγαρία. Και εννοούσαμε το παραπάνω, με την έννοια της μη συμπίεσης των μισθών και των δικαιωμάτων α λα βουλγαρικά. Σήμερα δεκάδες ελληνικές εταιρείες βρίσκονται ήδη εκεί, αφού η γειτονική χώρα μοιάζει να έχει πιο ευνοϊκό περιβάλλον για τη δραστηριοποίησή τους.