Η χθεσινή μετάβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη είχε ως αφορμή τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη μνήμη των 50.000 ελλήνων Εβραίων της πόλης που εξοντώθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, αλλά συνδυάστηκε και με την αντιπολιτευτική αντεπίθεση της ΝΔ, που στοχεύει στις κάλπες.

Κάπως έτσι, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκίνησε την κυριακάτικη εξόρμηση στον Θερμαϊκό με ομιλία στην Αποθήκη Δ’ του ΟΛΠ, όπου πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα και την έκλεισε σε κοντινό ξενοδοχείο, με ομιλία σε κομματικό ακροατήριο που έκοβε την πρωτοχρονιάτικη πίτα.

Οι αρνητές

Στην ομιλία για τη μαζική εξόντωση των Εβραίων της Θεσσαλονίκης υπήρχαν ευθείες αναφορές στη Χρυσή Αυγή, αλλά και σχόλια που θα μπορούσαν κάλλιστα να απευθύνονται και σε υπερσυντηρικούς κύκλους που στεγάζονται στη ΝΔ: «Δεν με φοβίζει μόνο το γεγονός ότι αρνητές του Ολοκαυτώματος κάθονται με αυταρέσκεια στα βουλευτικά έδρανα. Αυτούς τουλάχιστον τους ξέρουμε. Πιο πολύ με φοβίζει η απαξιωτική ματιά απέναντι σε όποιον επιλέγει να κυκλοφορεί με κιπά. Οι ασυνάρτητες θεωρίες συνωμοσίας που διακινούνται στα chat rooms του Διαδικτύου. Η αφοριστική εξίσωση μιας θεμιτής πιθανώς διαφωνίας με την εξωτερική πολιτική του Ισραήλ με έναν ισοπεδωτικό αντισημιτισμό», ήταν μια αναφορά που προκάλεσε αίσθηση.

Περισσότερο συζητήθηκαν, ωστόσο, οι εκμυστηρεύσεις του Κυριάκου –με την απαιτούμενη γλαφυρότητα και συγκίνηση –για τη γιαγιά του Ευαγγελία Γεωργιάδη (θεία του πατέρα του), η οποία βρίσκεται στη λίστα των «Δικαίων των Εθνών», επειδή το 1942 πήρε υπό την προστασία της την 6χρονη Υβέτ Βεντούρα, την οποία και έσωσε από τα χέρια των Ναζί.

Μια συγκινητική ιστορία

Μεταφέρω την ιστορία, όπως την αφηγήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ: «Το 1942, η θεία Ευαγγελία πήρε υπό την προστασία της, κυριολεκτικά σαν τρίτη της κόρη, την Υβέτ Βεντούρα –τότε 6 ετών. Την Υβέτ παρέδωσε στη μεγάλη θεία μου η ίδια της η μητέρα, προκειμένου να τη σώσει από τους διωγμούς των Ναζί. Για να επιτευχθεί αυτό, η Υβέτ άλλαξε όνομα –έγινε Μαρία Παπαδάκη. Πλάστηκε ολόκληρη ιστορία –ότι δήθεν σκοτώθηκαν και οι δυο γονείς της σε αυτοκινητικό δυστύχημα στην Κρήτη –οπότε η μεγάλη θεία μου υιοθέτησε το κοριτσάκι. Κατασκευάστηκαν πλαστά πιστοποιητικά για όλα αυτά. Με τη συμμετοχή κρατικών λειτουργών που δεν δίστασαν να εκθέσουν τον εαυτό τους σε τεράστιο κίνδυνο προκειμένου να διασωθεί η μικρή Υβέτ. Η ιστορία αυτή είχε αίσιο τέλος. Διότι οι γονείς της Υβέτ –Μπιάνκα και Ραφαήλ Βεντούρα –κατάφεραν να σωθούν, ζώντας σε ένα ανήλιο υπόγειο στα Σεπόλια υπό την προστασία της οικογένειας Σφακιανάκη. Ο μικρός αδελφός της Υβέτ, Ιωσήφ Βεντούρας, επίσης ένα “κρυμμένο παιδί της Κατοχής”, διασώθηκε από την οικογένεια Πετρόχειλου στην Εκάλη. Και έτσι, μετά την απελευθέρωση η οικογένεια Βεντούρα ξανάσμιξε με την Υβέτ».

Οχι στις 180 ψήφους

Το βράδυ, μπροστά στους ενθουσιασμένους οννεδίτες και τοπικούς κομματικούς παράγοντες, ο λόγος έγινε πιο πεζός, επιστρεφόντας στη ρουτίνα της αντιπολίτευσης. Μπροστά στο ενδεχόμενο η κυβέρνηση να ζητήσει έγκριση με 180 ψήφους στη Βουλή για νέα μέτρα που θα περιλαμβάνει μια συμφωνία με τους δανειστές, ώστε να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, ο Μητσοτάκης κάλεσε τον Πρωθυπουργό «να μη διανοηθεί να αναζητήσει συνενόχους για τα δικά του λάθη». «Το δίλημμα πλέον είναι ένα: Με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με την κοινωνία; Και αυτό πρέπει να απαντηθεί μόνο με εκλογές», ήταν το μήνυμά του.