Οπως θα διαβάσετε και στις σελίδες 10-11, στη Λισαβόνα βρέθηκε το Σάββατο ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπου συμμετείχε στη 2η Σύνοδο των Μεσογειακών/Νότιων Χωρών της ΕΕ, σε συνέχεια της 1ης Συνόδου που ήταν μια δική του πρωτοβουλία και φιλοξενήθηκε στην Αθήνα τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Στη Σύνοδο πήραν μέρος ακόμα οι πρόεδροι της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι, της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα και της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ.

Στόχος της Συνόδου, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ήταν «να συντονιστούν οι θέσεις» ενόψει των Συνόδων Κορυφής της ΕΕ που αναμένονται στις 3 Φεβρουαρίου στη Μάλτα, όπου θα εξεταστεί το μέλλον της ΕΕ χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο και στις 25 Μαρτίου στην ιταλική πρωτεύουσα, για τα 60 χρόνια από την ιδρυτική Συνθήκη της Ρώμης.

Στο μενού βρέθηκαν ακόμα η ασφάλεια και η άμυνα, η μεταναστευτική κρίση και ο έλεγχος των συνόρων, καθώς και η εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης, που κρίνεται ατελής.

Η συνάντηση με Ραχόι

Να σημειώσω ότι στο περιθώριο της 2ης Eυρωμεσογειακής Συνόδου, ο Τσίπρας συναντήθηκε κατ’ ιδίαν με τον Ραχόι, ο οποίος δεν είχε παρευρεθεί στη συνάντηση της Αθήνας γιατί τότε ήταν υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που διήρκεσε περίπου μισή ώρα κυριάρχησε το Μεταναστευτικό και ο έλληνας Πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τόνισε την ανάγκη για στενή συνεργασία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, καθώς τα προβλήματα είναι κοινά.